Setari Cookie-uri

Lidl readuce pe mesele romanilor rosiile Buzau1600

Lidl Romania aduce gustul autentic al rosiilor autohtone, prin revitalizarea soiului romanesc Buzau1600.

comunicat de presa

Incepand cu luna iulie, romanii vor gasi in Piata Lidl acest soi de rosii, celebru in anii ’80.

O premiera pe piata de retail din tara, initiativa de a revitaliza un soi autohton face parte din proiectul, „Cultivat in Romania, specific romanesc”, derulat de Lidl Romania cu sprijinul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau. Buzau1600

„Cultivat in Romania, specific romanesc” este o platforma ampla de dezvoltare sustenabila a producatorilor locali, ce isi propune sa extinda colaborarea retailerului cu cat mai multi furnizori romani de legume si fructe, dar si sa readuca pe mesele romanilor soiuri autentice romanesti disparute de pe piata de larg consum.

Primul dintre aceste soiuri este rosia Buzau1600, pe care, incepand cu luna iulie, romanii il vor gasi in magazinele Lidl din tara.

Citește și:

Renumit in anii ’80 pentru gustul si textura sa, soiul de rosii Buzau1600 este primul rezultat al proiectului de revitalizare a soiurilor traditionale romanesti de legume si fructe. Cu sprijinul USAMVB, implementarea acestui proiect a inceput in urma cu aproximativ un an de zile, cu o sesiune de degustare si testare a mai mult soiuri autohtone de tomate. Cel care s-a facut remarcat a fost rosii Buzau1600, avand gustul cel mai apropiat de preferintele consumatorilor. Astfel, acest soi a fost considerat un reper al gustului autentic de tomate si a devenit primul soi traditional romanesc readus la viata de catre un retailer din Romania. Rasadurile au fost crescute de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau si ulterior cultivate de catre cei 6 fermieri locali parteneri, atat in spatiu protejat, cat si in camp deschis.

Citește și:

Soiul de rosii Buzau1600 a fost creat special pentru consumul proaspat, fiind dezvoltat la Statiunea Legumicola Buzau in anul 1976. In acelasi an, orasul Buzau a sarbatorit 1600 de ani de atestare documentara, cu aceasta ocazie fiindu-i atribuita denumirea de “Buzau1600”. Dupa anul 1990, cererile de pe piata pentru hibrizi noi care inregistrau productivitate si o rezistenta la pastrare mai mare au facut ca soiul de rosii Buzau1600 sa fie cultivat preponderent pentru uz casnic. A ramas insa apreciat pentru marimea fructelor si calitatile lui gustative, dar si nutritionale. Soiul are un raport echilibrat de glucide si Vitamina C, dar si o cantitate mare de licopen si carotinoizi, substante benefice sanatatii.

rosii Readucerea soiului de rosii Buzau1600 pe rafturile magazinelor Lidl este doar o prima etapa a proiectului “Cultivat in Romania, specific romanesc”. La sfarsitul acestui an agricol, Lidl planuieste sa aduca in magazinele sale si un soi de ceapa rosie, autentic romanesc, ceapa rosie de Buzau.

Citește și:

www.lidl.ro

www.surprize.lidl.ro

www.catalog.lidl.ro

Facebook Lidl Romania

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.