Setari Cookie-uri

Test autoadministrabil pentru depistarea HIV pe baza unei picaturi de sange, disponibil in farmaciile din Romania

Testeaza-te si fii sigur!

comunicat de presa

depistare hiv

In prezent, sanatatea este pe primul loc in topul lucrurilor care ii ingrijoreaza pe romani, inaintea unor subiecte precum siguranta locului de munca sau datoriile[1]. Primul pas pentru a avea grija de sanatatea ta este sa te testezi, fie ca o faci la medic sau in intimitatea casei tale.

Dupa ce a fost lansat cu mare succes in Franta si Italia, testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) este lansat si in Romania, fiind distribuit in exclusivitate de compania Mylan. Lansarea acestuia a fost anuntata in cadrul campaniei de promovare a importantei testarii si depistarii precoce HIV, „Esti negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!”, desfasurata de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si Mylan. Campania se desfasoara pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie.

Citește și:

depistare hiv

Testeaza-te acasa rapid si sigur

Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) ataca sistemul imunitar, ingreunand lupta organismului cu infectiile si bolile. Infectia cu virusul HIV se poate ascunde ani la rand in organism, fara a se manifesta.

Testarea precoce sau atunci cand simti ca exista un risc, prezinta numeroase avantaje, insa de cate ori nu ai ezitat sa mergi la medic pentru un control? Frica, programul de munca haotic, oboseala sau chiar comoditatea te-au tinut departe de cabinetul medical?

Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) se poate folosi acasa, fiind ideal pentru persoanele care vor sa se diagnosticheze rapid si in intimitate. Efectuarea testului dureaza cinci minute, fiind necesare doar o mostra de sange din varful degetului si o asteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.

In cazul obtinerii unui rezultat pozitiv, este necesara efectuarea unui test de laborator pentru confirmarea diagnosticului. Pentru un rezultat corect, testul trebuie facut dupa 3 luni din momentul expunerii la riscul infectarii cu virusul HIV.

Citește și:

Infectia HIV - o problema de sanatate publica la nivel mondial

Aceasta este responsabila pana in prezent de pierderea a peste 35 de milioane de vieti. Doar in Romania, sunt inregistrati peste 14.600 de pacienti cu HIV/SIDA, dintre care aproape jumatate au varste cuprinse intre 25 si 29 de ani.

„Infectia HIV nu mai reprezinta o problema terapeutica, insa este in continuare o problema de sanatate publica, sute de cazuri noi de pacienti cu HIV/SIDA fiind inregistrate in fiecare an. Testarea precoce, sau atunci cand exista risc, prezinta numeroase avantaje, atat pentru pacienti - care pot beneficia de servicii de sanatate eficiente cat mai rapid, cat si pentru sistemul de sanatate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situatia in care pacientul are incarcatura virala nedetectabila si nu transmite virusul catre cei dragi si, in cele din urma, poate duce o viata normala si fara restrictii. Acest test autoadministrabil este pentru toata lumea” spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Citește și:

testare hiv

Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) este disponibil in farmaciile din Romania (si on-line pe site-urile acestora), fiind sustinut de materiale de informare si servicii de consiliere. Testul se elibereaza fara prescriptie medicala.

Pentru mai multe informatii despre campania „Esti negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!” si despre testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) puteti accesa site-ul www.mylan.ro si www.unopa.ro.


[1] studiu Nielsen Trends, 2016

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.