Cauze și factori de risc in cazul gastritei
Alimente care trebuie evitate în gastrită
Gastrita este un termen general pentru un grup de afecțiuni cu un singur lucru în comun: inflamația mucoasei stomacului. Inflamația din gastrita este cel mai adesea rezultatul infecției cu aceeași bacterie care cauzează cele mai multe ulcerații la nivelul stomacului. Utilizarea regulată a anumitor analgezice și consumul crescut de alcool pot contribui la gastrită. Gastrita poate să apară brusc (gastrită acută) sau să apară încet în timp (gastrită cronică). În unele cazuri, gastrita poate duce la ulcere și la un risc crescut de cancer la stomac. Pentru majoritatea oamenilor, însă, gastrita nu este gravă și se îmbunătățește rapid cu tratamentul.
Gastrita acutăApare brusc și poate fi cauzată de leziuni, bacterii, viruși, stres sau ingerarea de iritanți, cum ar fi alcoolul, AINS, steroizi sau alimente condimentate.
Gastrita cronicăCăptușeala stomacului sau mucoasa are glande care produc acid gastric și alți compuși importanți. Un exemplu este enzima numita pepsină. În timp ce acidul dvs. gastric distruge hrana și vă protejează de infecție, pepsina rupe proteinele. Acidul din stomac este suficient de puternic pentru a-ți deteriora stomacul. Deci, căptușeala stomacului secretă mucus pentru a se proteja. Gastrita cronică apare când mucoasa stomacală devine inflamată. Bacteriile, consumul ridicat de alcool, anumite medicamente, stres cronic sau alte probleme ale sistemului imunitar pot duce la inflamare. Când apare inflamația, căptușeala stomacului se modifică și își pierde o parte din celulele protectoare. De asemenea, poate provoca saturație precoce. Gastrita erozivă este o formă mai puțin frecventă a afecțiunii. În mod obișnuit, nu provoacă prea multe inflamații, dar poate duce la sângerări și ulcere la nivelul căptușelii stomacului.
Cauze și factori de risc in cazul gastriteiSlăbiciunea mucoasei gastrice permite sucurilor digestive să o deterioreze și să o inflameze, provocând gastrită.
-
Kudika
Chirurgia robotică da Vinci Xi: indicații și beneficii
-
Kudika
Cum se face salata de icre în mod tradițional? 10 sfaturi utile
-
Kudika
Lucruri de știut înainte de a opta pentru tratamentul cu Invisalign
-
Alexandra Chivu
Optează pentru sănătate: Ce putem mânca pentru a ne detofixia...
-
Kudika
World Class continuă expansiunea rețelei prin achiziția a două noi...
-
Alexandra Chivu
Strategii pentru părinți: Cum îți înveți copiii să doarmă singuri
-
Kudika
10 alimente care limitează simptomele neplăcute ale alergiilor de...
-
Kudika
MONDELĒZ INTERNATIONAL RAPORTEAZĂ PROGRESE SEMNIFICATIVE ÎN CADRUL...
-
Kudika
Alți factori de risc mai puțin frecvenți includ: stresul cauzat de vătămări grave, de boli sau de intervenții chirurgicale
Simptomele gastritei nu corespund întotdeauna cu întinderea modificărilor fizice ale mucoasei stomacului. Mucoasa gastrica poate fi examinată cu un endoscop, o sondă subțire, cu o cameră mică la capăt care poate fi introdusă prin gură în stomac.
În special, persoanele în vârstă au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta leziuni gastrice nedureroase. Acestea pot sa nu prezinte simptome (greață, vărsături, durere) până in momentul imbolnavirii (hemoragii gastrice).
La persoanele care prezintă simptome de gastrită, durerea sau disconfortul la nivelul abdomenului superior sunt cele mai frecvente simptome.
Alte simptome de gastrită sunt următoarele:
În cazul unei gastrite mai severe, se poate produce sângerare în interiorul stomacului. Gastrita erozivă determină o eroziune a mucoasei gastrice care duce la sângerare. Pot fi văzute oricare dintre următoarele simptome, precum și cele menționate deja.
Modificările aduse dietei dvs. pot, de asemenea, să vă ajute la îmbunătățirea simptomelor. Frecvente declanșatoare a simptomelor de gastrită includ:
Mai multe mese reduse cantitativ pe zi, de asemenea, pot ajuta la simptomele gastritei.
Ceaiuri pentru gastrită Ceai de mentăFoto homepage: siam.pukkato, Shutterstock
Spune-ti parerea!