Setari Cookie-uri

Afecțiunile pielii în sarcină

Perioada celor nouă luni de sarcină este una a transformărilor, iar pielea viitoarei mame este unul dintre organele ce suferă modificări importante.

modificarea pieliii in sarcina
Confirmarea celor două liniuțe pe testul de sarcină este motiv de imensă bucurie pentru oricare femeie ce-și dorește să devină mamă. Perioada celor nouă luni de sarcină este una a transformărilor, iar pielea viitoarei mame este unul dintre organele ce suferă modificări importante.

Pentru a afla mai multe despre posibilele afecțiuni ale pielii în timpul sarcinii, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Evoluția hormonală ce are loc pe durata celor nouă luni de sarcină influențează apariția unor afecțiuni ale pielii precum vergeturile, melasma, dilatatiile vasculare, modificarea texturii părului și unghiilor. Dar sarcina poate duce și la agravarea unor boli preexistente, cel mai des afectate fiind psoriazisul, acneea, dermatita atopică, a punctat dr. Vuthoulkas. Și, nu în ultimul rând, mai este vorba și despre unele boli de piele specifice perioadei de sarcină, cum este prurigo gestațional.

Citește și:

Melasma sau cloasma gravidică este o hiperpigmentare a pielii în perioada de sarcină, ce se accentuează cu trecerea lunilor, dar și cu expunerea la soare. Cunoscută și ca ”masca gravidei”, aceasta se manifestă prin apariția pe față a unor pete de culoare cafenie. Pielea capătă aspect de ciocolată cu lapte deasupra sprâncenelor, pe umerii obrajilor şi deasupra buzelor. Petele devin mai pronunţate pe măsură ce gravida stă mai mult la soare. Astfel, recomand femeilor însărcinate să nu iasă din casă fără să folosească o cremă cu factor de protecție ridicat, să poarte pălărie de soare, dar și să evite ieșirile la orele prânzului, când activitatea solară este intensă, a continuat dr. Vythoulkas.

Hiperpigmentarea are drept cauză tot schimbările hormonale prin care trece femeia gravidă, melanina fiind cea direct răspunzătoare pentru închiderea culorii în jurul sfârcurilor, de linia neagră ce apare pe mijlocul burții - este linia care uneşte ombilicul de zona pubiană, de apariția unor pete extinse, de culoare maronie, pe porțiuni de corp. Și în aceste cazuri, recomand prundență la expunerea la soare, folosirea cremelor și loțiunilor cu SPF, a accesoriilor care vă apără de soare.

Citește și:

Vergeturile apar atunci când pielea se întinde mai mult decât îi permite gradul ei de elasticitate. Pe măsură ce lunile trec și sarcina evoluează, pielea de pe burtă este una dintre cele mai afectate zone. Vergeturile mai pot să apară în zona brațelor, a picioarelor, pe sâni sau în zona feselor. Prevenirea apariției acestor crăpături roşii generate de ruperea fibrelor de colagen se poate face prin folosirea din belșug a cremelor emoliente. Tratamentul se face imediat după naștere, când fibrele rupte nu s-au cicatrizat încă, și constă în proceduri cu laserul.

Psoriazisul, acneea, dermatita atopică sunt trei afecțiuni care se pot agrava în perioada de sarcină și pot avea pusee severe în timpul celor nouă luni, a punctat dr Vythoulkas. În niciun caz gravida nu va aplica un autotratament, cum ar fi cel urmat în perioada de dinainte de sarcină, pentru că există riscul ca multe dintre cremele folosite să aibă repercusiuni asupra fătului, crescând riscul de malformații congenitale. De obicei, agravarea acestor afecțiuni se remite spontan după naştere.

Citește și:

O altă categorie a afecțiunilor pielii în timpul sarcinii este reprezentată de acele boli ce apar doar în perioada celor 9 luni. Nu sunt foarte frecvente, dar pot fi supărătoare şi, în cazuri rare, grave. Prurigo de sarcină este una dintre bolile specifice sarcinii, apare la 25-30 de săptămâni de sarcină și dispare abia la scurt timp după naștere. Afecțiunea nu reprezintă un risc pentru mamă sau făt, dar este o afecțiune supărătoare și foarte incomodă, mâncărimile de piele fiind foarte greu de suportat. Folosirea unor loțiuni mentolate și evitarea surselor de căldură (inclusiv a apei fierbinți la duș) pot calma intensitatea mâncărimii pielii.

Pe perioada verii, este important ca femeie însărcinată să folosească protecția solară (creme și loțiuni cu factor de protecție ridicat, pălării de soare), să bea suficient de multă apă și, pe cât posibil, să evite expunerea la soare, mai ales la orele prânzului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.