Setari Cookie-uri

Sărurile de aluminiu din antiperspirante – cât sunt de periculoase

Nelipsite în sezonul cald și nu numai, antiperspirantele reprezintă produsele de îngrijire cu privire la care există și în ziua de astăzi nenumărate controverse legate de anumite boli grave cu care ar fi asociate.

Deoarece antiperspirantele sunt aplicate în apropierea zonei mamare și conțin ingrediente potențial dăunătoare, printre care și sărurile de aluminiu, există o îngrijorare cu privire la o posibilă legătură între utilizarea lor și apariția cancerului de sân sau a altor boli grave. Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că acest subiect rămâne, încă, unul controversat, dovezile existente la momentul actual fiind neconcludente.

Antiperspirante

sursa foto: shutterstock/by george rudy

Sărurile de aluminiu sunt folosite ca antiperspirant încă din anul 1903 în marea majoritate a spray-urilor, stick-urilor și roll on-urilor de pe piață. Deși reprezintă cel mai eficient antiperspirant existent, însă la o simplă căutare Google și pot fi găsite o mulțime de avertismente legate de sărurile de aluminiu din compoziție și riscul de a dezvolta unele boli, dintre care cea mai frecvent menționată este cancerul de sân.

Citește și:

„Sărurile de aluminiu sunt ingredientele active folosite în antiperspirante și acționează prin blocarea glandelor de transpirație de sub braț. Astfel, ele împiedică transpirația să ajungă pe suprafața pielii și reduc mediul umed în care se înmulțesc bacteriile ce favorizează apariția de mirosuri. Deși eficacitatea acestor produse este clară și niciun studiu nu a demonstrat o legătură de cauzalitate directă între ele și cancerul de sân, în continuare utilizarea sărurilor de aluminiu în produsele cosmetice și de îngrijire rămâne un subiect larg dezbătut", spune doamna doctor Alina Suru.

„Important este să facem diferența între antiperspirante și deodorante, care reprezintă două produse diferite: deodorantele au rolul doar a reduce mirosul corpului și nu conțin săruri de aluminiu, ci doar parfum și compuși antibacterieni, în vreme ce antiperspirantele sunt menite să reducă transpirația", a completat specialistul dermatolog.

Citește și:

Care sunt riscurile

Potrivit unor studii, majoritatea cancerelor de sân se dezvoltă în partea superioară a sânului - zona cea mai apropiată de axilă, unde sunt aplicate antiperspirantele.

Studiile sugerează că substanțele chimice din antiperspirante, inclusiv sărurile de aluminiu, sunt absorbite în organism cu ușurință, mai ales atunci când pielea este proaspăt epilată. În continuare, ele interacționează cu ADN-ul și pot produse modificări cancerigene în celule sau pot interfera cu estrogenul, hormonul feminin despre care se știe că influențează creșterea celulelor asociate cancerului mamar", explică specialistul dermatolog.

Antiperspirante

sursa foto: shutterstock/by alliance

Măsuri de prevenție

Persoanele care sunt îngrijorate cu privire la sărurile de aluminiu din antiperspirante, dar nu doresc să renunțe la ele, pot opta pentru diminuarea expunerii prin folosirea unor produse cu concentrație mică de aluminiu, a deodorantelor fără aluminiu sau a altor metode de diminuare a transpirației (toxina botulinică, iontoforeză etc.).

Citește și:

Există pe piață numeroase numeroase opțiuni de deodorante fără aluminiu. Să nu uităm, totuși, că aluminiul există în alimente, conservați alimentări, ambalaje, medicamente, cosmeticele fiind doar o sursă minoră. Piatra de alaun, foarte populară printre promotorii cosmeticelor naturale este, la rândul ei, un compus natural al aluminiului.

sursa foto front page: shutterstock/by george rudy

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.