Setari Cookie-uri

Cum sa iti cresti imunitatea in sezonul rece. 8 solutii care iti vin in ajutor

In aceasta perioada a anului este important sa stii cum sa iti cresti imunitatea pentru a evita cu succes atacul agentilor patogeni.

cum sa iti cresti imunitatea

Putine persoane se pot lauda ca trec peste sezonul rece fara sa fi racit macar o data. De aceea, in aceasta perioada a anului este important sa stii cum sa iti cresti imunitatea pentru a evita cu succes atacul agentilor patogeni. Organismul are nevoie de ajutor pentru a-si intari sistemul de aparare, asa ca este indicat sa iei masuri din timp, astfel incat sa faca fata oricarui factor extern nociv.

Vestea buna este ca exista pasi simpli pe care ii poti face in fiecare zi pentru a-ti creste imunitatea corpului. Cea mai buna metoda de a evita imbolnavirea este sa nu stai in preajma persoanelor deja racite. Dar cum stim ca acest lucru este aproape imposibil cand lucrezi in colectivitate, va trebui sa aplici alte metode care sa te ajute sa treci cu brio peste provocarile sezonului rece.

1. Intareste-ti organismul cu ajutorul probioticelor

Citește și:

Probioticele sunt substante care joaca un rol important pentru o buna functionare a organismului, asa ca nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta, in special in sezonul rece. Aceste bacterii benefice stimuleaza direct activitatea sistemului imunitar fiind utile pentru intreaga familie, de la copii pana la bunici.

Studiile au demonstrat ca lipsa in corp a probioticelor este principala cauza nu doar a problemelor digestive, ci si a celor legate de scaderea imunitatii. Cele mai bune alimente din care pot fi procurate probioticele sunt iaurtul, kefirul si ceaiul Kombucha. Bineinteles, ca sa iti asiguri doza recomandata zilnic, poti sa administrezi și suplimente alimentare cu probiotice in compozitie.

2. Mareste consumul de vitamina C

Vitamina C este un bun aliat atunci cand nu stii cum sa iti cresti imunitatea organismului, asa ca ar trebui sa consumi mai multe alimente ce o au in compozitie. Nu iti indrepta atentia doar asupra citricelor pentru ca exista altele cu un continut mai ridicat de vitamina C: macesele, catina, ardeiul iute, patrunjelul, broccoli si conopida. Dar daca simti ca alimentatia nu este suficienta in combaterea racelii si a gripei, administreaza un supliment alimentar pe baza de vitamina C si zinc.

Citește și:

3. Cum sa iti cresti imunitatea cu ajutorul zincului

Desi vitamina C este cel mai cunoscut remediu in combaterea racelilor, cercetarile recente spun ca exista o substanta mult mai eficienta: zincul. Acest mineral nu numai ca previne imbolnavirea, dar ajuta organismul si sa se refaca mai repede. Zincul poate fi procurat din alimente ca acestea: spanac, nuci, fasole si seminte de dovleac.

4. Evita alimentele procesate intens

Cum sa iti cresti imunitatea in sezonul rece poate deveni o adevarata provocare daca nu ai o alimentatie sanatoasa. Specialistii recomanda consumul alimentelor bogate in antioxidanti, asa cum sunt legumele si fructele.

Somonul, fructele de padure, legumele cu frunze verzi si cartofii dulci au proprietati antiinflamatorii, astfel ca intaresc bariera de aparare a organismului. Pentru o sanatate de fier, incepe-ti ziua cu un smoothie pe baza de grasimi sanatoase (avocado, unt de migdale ori lapte de cocos), fructe de padure si seminte de chia.

Citește și:

5. Fa sport cu regularitate

Activitatea fizica ajuta la intarirea sistemului de aparare al organismului, asa ca este o buna metoda de a evita o raceala. Nu putine cercetari in domeniu au demonstrat ca persoanele care realizeaza exercitii fizice cu moderatie racesc mai rar.

6. Dormi cel putin 7 ore pe noapte

Un program de somn deficitar conduce la slabirea rezistentei organismului in fata bolilor. Acelasi efect negativ il are si suprasolicitarea, asa ca este indicat sa obtii un echilibru in viata ta. Incearca sa dormi in jur de 7 ore pe noapte pentru o stare de spirit buna si o minte agera. Atunci cand te simti obosita, poti sa tragi si un pui de somn de 20 de minute pentru a-ti reincarca bateriile.

7. Cum sa iti cresti imunitatea: tine suprafetele curate

Te intrebi cum sa iti cresti imunitatea in sezonul rece? Acorda mai multa atentie curateniei. De multe ori te poti imbolnavi pentru ca pui mana pe suprafetele contaminate, dupa care te atingi la gura ori la nas. Telefonul, calculatorul si biroul par sa fie obiectele cu risc crescut in acest caz.

Citește și:

8. Deschide ferestrele ca sa aerisesti

Cunosti acea senzatie cand simti ca te imbolnavesti doar pentru ca stai in casa? Ei bine, nu este doar o senzatie, ci este realitatea, iar in sezonul rece avem tendinta sa deschidem mai rar geamul din dorinta de a pastra caldura in casa.

Dar medicii ne sfatuiesc sa deschidem geamul mai des ca sa ne protejam de infectiile respiratorii, care au ca modalitate de transmitere calea aeriana. Odata cu aerisirea spatiului in care stam, se reduce si riscul de contaminarea.

Cum sa iti cresti imunitatea in sezonul rece va deveni o sarcina mai usoara cu ajutorul acestor sfaturi. Nu ezita sa le pui in aplicare pentru a-ti pregati organismul din timp.

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.