Setari Cookie-uri

Cum ne raportăm sănătos la succes?

Autenticitatea, linia de start pe drumul către succes

Articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

Aș iniția acest șir al gândurilor exprimate în scris, referitoare la succes, prin a formula următoarea întrebare: ce înseamnă pentru tine să ai succes? Pentru unii reprezintă o situație financiară bună, în timp ce alții consideră că a avea succes înseamnă să ocupe o poziție de conducere la locul de muncă. Pe de altă parte, sunt și persoane care asociază succesul cu o familie numeroasă, prieteni valoroși sau cu depășirea anumitor limite personale… și enumerarea poate continua.

De fapt, definiția succesului este la fel de complexă și de diferită de la o persoană la cealaltă precum experimentarea unei călătorii în jurul lumii. Și asta pentru că fiecare dintre noi îl percepe dintr-o perspectivă proprie și îi atribuie o însemnătate subiectivă. Totuși, nu de puține ori se întâmplă să ne lăsăm ghidați de standardele și modelele impuse de societate și astfel, să ne poziționăm într-un mod neinspirat în raport cu conceptul de succes.

Citește și:

Autenticitatea, linia de start pe drumul către succes

Nu e nevoie să respectam un șablon pentru a avea succes și nici să acționam împotriva credințelor noastre, doar pentru a ne contura o imagine de învingător în ochii celorlalți. Din contră, este absolut firesc să avem o viziune proprie, diferită de cea a părinților, prietenilor sau colegilor noștri, căci, în esență, succesul este o stare de spirit, izvorâtă din adâncul ființei noastre, stare ce se simte și se trăiește, acea sinergie dintre ceea ce gândesc, ceea ce simt și ceea ce fac.

Să ai succes înseamnă să fii autentic, să identifici și să îți asumi ceea ce îți aduce, cu adevărat, împlinire. Iar asta se traduce prin a fi tu însuți, dincolo de presiunile societății sau de părerile celor din jur. Doar atunci când îți oferi libertatea de a te raporta la propria definiție a succesului vei putea să îți definești o perspectivă, urmare a căreia să aduci împlinirea în viața ta. În caz contrar, copiind școlărește formula succesului celorlalți, care probabil nu este în acord cu esența ta, nu faci decât să îți ridici singur bariere, iar în final, să ajungi la linia de finish epuizat, dezamăgit și cu un profund sentiment de neîmplinire…

Citește și:

Cum cuantificăm succesul?

Succesul nu este un trofeu ce-ți este înmânat la finalul unei călătorii lungi și istovitoare. Ca și evoluția noastră, acesta cuprinde mai multe etape, care odată parcurse ne ajută să găsim calea spre împlinirea individuală. Este posibil să pășești treaptă cu treaptă, cu ușurință și îndemânare sau din contră, să urci și să cobori de mai multe ori până reușești să identifici ceea ce este cu adevărat valoros pentru tine. Însă, asta nu te face să fii lipsit de succes, căci succesul se măsoară în starea de bine pe care o simți în fiecare etapă a vieții tale, nu doar într-un anumit moment. Și cel mai important, poate, succesul nu este doar despre a avea – bani, faimă sau recunoaștere, ci este și despre a simți… A simți bucuria parcurgerii pașilor ce te conduc la acea stare de împlinire și satisfacție a lucrului bine făcut, în acord cu nevoia sufletului tău.

Citește și:

Ai succes atunci când îți cunoști prioritățile, ești conștient de aspectele care aduc împlinire în viața ta și care contribuie la un parcurs echilibrat. Și astfel, cunoscând ceea ce te face cu adevărat fericit, reușești să acorzi atenția necesară etapelor pe care le ai de parcurs pentru a-ți atinge obiectivul.

Într-adevăr, treptele manifestării succesului pot fi provocatoare și pe alocuri chiar copleșitoare. Eșecurile pot apărea la tot pasul, iar lucrurile uneori nu se îndreaptă în direcția dorită de tine. Însă, important este să nu te lași învins de greutăți sau dezamăgiri, ci să le transformi în oportunități. Să le privești ca pe niște lecții ce se cer învățate și care, cu siguranță, vor aduce plusvaloare sistemului tău experențial.

Citește și:

Și inchei acest articol în același spirit în care l-am început, și anume, formulând întrebarea: Cât de bine ai reușit să aduci succesul în ceea ce manifești? Pentru un răspuns sincer, dă-ți voie să te observi, să te cunoști și să înțelegi ce te face cu adevărat fericit. Și nu uita, succesul este despre tine, despre ceea ce îți dorești și ce îți aduce împlinire. Succesul celorlalți nu este succesul tău și nici invers!

Featured foto by Samuel Zeller on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.