Setari Cookie-uri

Cum să obții independența financiară fără să îți dai peste cap bugetul - 4 sfaturi utile

Atunci când vine vorba de independența financiară, fiecare dintre noi poate avea o părere diferită despre ceea ce înseamnă.

Ce-i drept, nu toată lumea își dorește să plece lunar în vacanțe exotice sau să dețină o vilă. Indiferent însă de obiectivul pe care ți-l stabilești, există câteva modalități care te pot ajuta să ajungi acolo unde îți dorești.

Iată, așadar, ce pași ar trebui să urmezi:

Planifică pe termen îndelungat

Adesea, mulți dintre noi credem că un venit consistent aduce cu sine și stabilitate financiară pe termen îndelungat. Acest lucru este adevărat însă doar dacă îți stabilești obiective clare și pui bani deoparte în fiecare lună. În caz contrar, dacă nu stabilești niște limite clare, poți ajunge să cheltui sume mari de bani și să îți rămână foarte puțin la final de lună.

Cu alte cuvinte, ar trebui să te gândești în ce ți-ai dori să investești pe termen îndelungat, fie că e vorba de educație, fie de job sau alte nevoi personale sau dacă, pur și simplu, vrei să ai mai mulți bani puși deoparte pentru pensie.

Citește și:

Creează un plan de cheltuieli

Pune pe hârtie câți bani consumi lunar și încearcă să ții cât mai bine evidența cheltuielilor. În acest fel o să îți dai seama pe ce dai banii și cât îți mai rămâne. Ca să îți fie mai ușor să stabilești acest plan de cheltuieli ai putea să creezi câte un buget pentru cumpărături, plata facturilor și alte cheltuieli pe care le faci în mod regulat. Poți chiar să pui sumele de bani în plicuri ca să urmărești mai ușor cheltuielile făcute.

Apoi, suma de bani care îți rămâne după ce scazi cheltuielile pe care le faci în mod regulat o poți depune într-un cont de economii. În acest fel, știi că ai mereu o rezervă de bani în siguranță, de unde poți să retragi oricând, mai ales dacă apar situații neprevăzute sau urgențe. Totuși, nu scăpa din vedere scopul principal, acela că trebuie să ții cont și de obiectivele pe termen îndelungat.

Citește și:

Cheltuie mai puțin decât ceea ce câștigi

Chiar dacă aceasta este una din regulile pe care le auzim cel mai des, la fel de des se întâmplă să nu ținem cont de ea. Poate și pentru că e destul de greu să ții bugetul sub control atunci când nu îți impui să ții cont de câteva reguli. Încearcă să ții evidența cheltuielilor, așa cum am menționat anterior, dar și să pui bani deoparte.

În ceea ce privește economisirea lunară, nu trebuie neapărat să păstrezi sume mari de bani, ci suficient cât să te poți descurca cu toate cheltuielile care apar. De exemplu, poți încerca să economisești în jur de 10 sau 15% din venituri săptămânal sau lunar, în funcție de bugetul de care dispui.

Recompensează-te, dar cu măsură

Citește și:

Dacă nu trece lună sau săptămână fără îți iei o pereche de pantofi, un model nou de geantă sau un set de make-up, atunci ar trebui să încerci să limitezi aceste cheltuieli. Nu înseamnă în mod neapărat să nu mai cumperi nimic, ci să te gândești ce produse îți sunt absolut necesare și la care ai putea să renunți.

O metodă eficientă este de a aștepta cel puțin 24 de ore înainte să iei decizia de a achiziționa un produs, timp în care să îți dai seama dacă ai într-adevăr nevoie de el. O altă metodă presupune ca de fiecare dată când vrei să te recompensezi cu rochie nouă sau orice altceva, să pui aceeași sumă de bani și în contul de economii.

În concluzie, independența financiară înseamnă să ai suficiente resurse financiare astfel încât să îți permiți mici răsfățuri și, în același timp, să te descurci cu banii de la lună la lună. Înseamnă, de asemenea, să poți face față cu bine oricăror situații neprevăzute fără să îți dau bugetul peste cap.

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.