Setari Cookie-uri

Informații pentru pacienți: de ce și când este recomandată radioterapia cu iod în cancerul tiroidian bine diferențiat

În prezent, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer tiroidian.

Deși doar denumirea acestei patologii sună înfricoșător, totuși este important de menționat că pentru majoritatea formelor de cancer tiroidian există tratament, cu rezultate bune pe termen scurt și lung, dacă managementul terapeutic este început la timp, fără amânare. Astăzi rata de supraviețuire pentru cancerul tiroidian tratat corespunzător este de peste 97%. Așadar, dacă ai aflat că tu sau o persoană dragă prezintă diagnosticul de cancer tiroidian, citește acest articol și află tot ce se poate face și unde sunt disponibile servicii la cele mai înalte standarde pentru vindecare.

Tratamentul cancerului tiroidian bine diferențiat constă, de obicei, în:

  • Îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide (tiroidectomie);
  • Ablația cu iod radioactiv a țesutului tiroidian restant (rămas după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide, dar și a posibilelor celule tiroidiene canceroase aflate la distanță în organism). Radioterapia cu iod este recomandată la 6-8 săptămâni după intervenția chirurgicală și nu trebuie amânată, conform ghidurilor de specialitate.
  • Monitorizarea pe termen lung.

Este importantă diagnosticarea din timp a cancerului tiroidian și începerea cât mai repede a tratamentului, pentru a crește șansele de reușită a acestuia. Nodulii tiroidieni nu sunt întotdeauna canceroși. Monitorizarea lor trebuie făcută periodic de către medicul specialist. Depistarea lor se face printr-un screening al tiroidei. Acest screening al tiroidei este recomandat să se facă anual și el ar trebui să intre în obiceiurile fiecăruia dintre noi. Doar așa pot fi descoperite la timp eventuale anomalii în funcționarea glandei tiroide. Nu uita să realizezi anual screeningul pentru tiroidă la GRAL Medical, care constă în câteva analize de sânge (TSH, T3, Free T4, ATPO) și ecografia de tiroidă. Te poți programa oricând în centrele GRAL Medical pentru a realiza screeningul glandei tiroide (chiar și în contextul pandemiei COVID-19, fiind puse la dispoziție toate măsurile pentru siguranța pacientului), iar pentru detalii poți afla mai multe informații sunând la 031 110 0000.

Citește și:

În Spitalul OncoFort pacientul primește toată susținerea de care are nevoie, de la diagnostic la tratament. În numai 7 zile este oferit rezultatul de la anatomie-patologică, astfel încât pacientul află în cel mai scurt timp dacă se confruntă sau nu cu cancerul tiroidian, precum și tipul acestuia. Dacă rezultatul pledează pentru o patologie canceroasă, din acest moment întreaga echipă medicală specializată în oncologie și medicină nucleară va prelua pacientul, îl va ghida, acesta bucurându-se de investigații și terapii la cele mai înalte standarde. Informatii la 031 110 000

Ce reprezintă radioterapia cu iod?

Tratamentul cu iod radioactiv este un tip de radioterapie internă, nu se folosește un fascicul extern de raze, ci pacientului i se administrează o pastilă cu un izotop radioactiv al iodului (I-131), fiind un tratament specific, țintit și cu rezultate foarte bune pentru pacient.

Citește și:

Atunci când se dorește distrugerea celulelor tiroidiene locale, cele restante după intervenția chirurgicală, sau care au migrat in tot corpul (în cazul metastazelor), organismul este încărcat cu un anumit tip de iod – izotopul de iod radioactiv I-131, care are proprietatea de a distruge țintit celula tiroidiană bolnava, oriunde s-ar afla aceasta în organism.

Radioterapia cu iod OnocoFort

Astfel, radioterapia cu iod este recomandată în:

1. Tipurile de cancer tiroidian bine diferențiat din foliculul tiroidian:

  • cancerul tiroidian folicular
  • cancerul papilar tiroidian
  • variante ale acestora

2. Anumite boli benigne:

Poate cea mai importantă informație pentru pacientul cu cancer tiroidian bine diferențiat: când se începe radioterapia cu iod?

Începerea tratamentului cu iod radioactiv este recomandată în 6-8 săptămâni după operația de îndepărtare a glandei tiroide (tiroidectomie), conform ghidurilor de specialitate European Society for Medical Oncology și National Comprehensive Cancer Network.

Citește și:

Este deosebit de important ca radioterapia cu iod să nu fie amânată, întârziată, pentru ca pacientul să se bucure de rezultatele optime ale tratamentului și să scadă riscul de recidivă sau metastazare a celulelor canceroase.

Practic, radioterapia cu iod, atunci când medicul recomandă, este cu atât mai eficientă cu cât este REALIZATĂ LA TIMP, la 6-8 săptămâni după operația de îndepărtare a glandei tiroide.

Beneficiile radioterapiei cu iod în tratamentul cancerului tiroidian bine diferențiat

Terapia cu iod radioactiv completează tratamentul chirurgical și previne recidivele

În urma tratamentului chirurgical de îndepărtare a glandei tiroide și a țesutului canceros, există riscul ca, local, să rămână un țesut restant, celule tiroidiene restante. Nici o operație de tiroidă nu resușește să îndeparteze tot țesutul bolnav. Unele celule canceroase pot migra la distanță în organism, pot metastaza, fără ca acest lucru să poată fi controlat prin tratament medicamentos sau chirugical. În toate aceste situații, radioterapia cu iod vine în ajutor. Odată înghițită pastila cu iod radioactiv, izotopul circulă prin corp și oriunde găsește o celulă tiroidiană (aceasta are proprietatea de a capta iodul, radioactivitatea din iod distrugând celula), o va înlătura, astfel că riscul de recidivă a cancerului tiroidian scade foarte mult. Cu cât radioterapia cu iod este începută la timp în cazul cancerului tiroidian bine diferențiat, cu atât șansa de distrugere totală a acestor celule bolnave este mai mare.

Citește și:

Așadar tratamentul cu iod radioacitv:

  • reduce riscul reapariției bolii
  • elimină celulele tiroidiene neoplazice rămase după chirurgie
  • elimină celulele de cancer tiroidian care au migrat în organism

9 din 10 pacienți au remisie completă

Dintre pacienții tratați corespunzător, un procent încurajator de mare se bucură de vindecarea cancerului tiroidian bine diferențiat, conform ghidurilor de specialitate.

Radioterapia cu iod este ușor de realizat pentru pacient

Această terapie este eficientă și sigură, distruge orice țesut tiroidian care nu a fost îndepărtat prin intervenție chirurgicală, are 85% șanse de remisie completă.

Tratamentul cu iod radioactiv constă în internarea pacientului pentru 4 zile în Spitalul OncoFort, iar efectele sunt minore și contrabalansate de beneficiile pe care le aduce asupra sănătății și prognosticului bolii, precum și asupra calității vieții. Reacțiile adverse la administrarea iodului radioactiv pot consta în disconfort la nivelul gâtului, dureri de cap, greață, vărsături, gust metalic, diminuarea sau absența gustului. Aceste manifestări dispar la scurt timp de la administrarea iodului radioactiv.

Citește și:

Spitalul OncoFort pune la dispoziția pacientului care urmeaza tratamentul cu iod radioactiv, toate resursele de care acesta are nevoie pe perioada spitalizarii, de la echipa de medici dedicati și tehnologie medicală la cele mai înalte standarde, până la condiții de cazare echivalente unui hotel de 5 stele. Informatii la 031 110 000

Cum se realizează radioterapia cu iod la Spitalul OncoFort?

La Spitalul OncoFort se poate realiza terapia cu iod radioactiv la cele mai înalte standarde de tratament și susținere a pacientului de catre o echipa dedicata.

Odată preluat de către medicul specializat în medicină nucleară, pacientului i se va realiza un plan personal de tratament, analize și investigații ce preced radioterapia cu iod. Dupa stabilirea conduitei terapeutice, pacientul primește indicații specifice cu privire la suprimarea funcției tiroidiene, la dieta preterapeutica și la pașii pe care trebuie să îi urmeze mai departe. Toți pașii necesari înainte de tratamentul cu iod radioactiv iți vor fi explicați de către personalul medical.

Citește și:

In ziua stabilită, pacientul se va prezenta la Spitalul OncoFort unde va fi internat pentru 4 zile, timp în care spitalul îi pune la dispoziție toate condițiile de care are nevoie în salonul său, nu trebuie sa vina cu nimic de acasa: pat reglabil, lenjerie de schimb pentru pat și haine, lenjerie de unica folosinta, baie proprie dotată cu tot necesarul, TV, telefon mobil, apă, meniuri de hrană personalizate, realizate de către medici nutriționiști (pacientul poate alege în fiecare zi ceea ce dorește să mănânce din meniurile special create pentru acesta, așadar grija pentru mâncarea „de la spital” nu trebuie să existe).

Practic pacientul nu are nevoie de bagaj de internare, toate serviciile îi sunt oferite de Spitalul OncoFort, acesta prezentându-se la spital doar cu dosarul medical.

Pe perioada internării, contacul cu membrii familiei este limitat, însă pacientul are acces în orice moment și oricât dorește la linia de telefon pusă la dispoziție pentru a comunica cu persoanele dragi. În toată această perioadă, pacientul primește asistență medicală permanentă, putând contacta echipa medicală în orice clipă, dacă este nevoie.

La momentul externării, echipa medicală a Spitalului OncoFort îi va oferi pacientului actele medicale, recomandările de tratament și conduită pentru acasă, precum și toate informațiile de care acesta are nevoie pentru a se reintegra în sânul familiei.

Este important ca membrii familiei și alte persoane din jur să fie protejate de posibile emisii radioactive pe care corpul pacientului încă le poate emana. La externare, aceste emisii sunt evaluate, astfel încât să existe confirmarea certă că sunt in limitele admise și că pacientul poate părăsi siptalul în siguranță.

Timp de câteva săptămâni nu este recomandat contactul strâns (îmbrățișările de exemplu) cu cei din jur, recomandarea este ca pacientul sa doarma într-un pat separat. De asemenea, pentru o perioada se vor evita aglomerațiile si calatoriile cu avionul.

Pentru mai multe informații privind radioterapia cu iod, dar și pentru o eventuală programare la medicul endocrinolog ori pentru analize de screening pentru glanda tiroidă, nu ezitați să sunați la numărul 031 110 0000.

Foto main: By Emily frost/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Mai 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.