Setari Cookie-uri

Medicația în sarcină - ce poți și ce nu poți lua

Bineînteles, orice femeie însărcinată își dorește să nu aibă nevoie de niciun medicament pe parcursul celor nouă luni în care poartă bebelușul în burtă. Și bine ar fi așa să se întâmple. Doar că, uneori, lucrurile nu stau așa cum ne dorim. Dacă totuși va fi necesară administrarea vreunui medicament, este important să știi ce poți și ce nu poți lua, pentru a nu pune în pericol evoluția sarcinii.

Text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În primul rând reține că pentru orice medicament intenționezi să iei – repet, ORICE medicament -, chiar dacă este unul banal pe care l-ai mai folosit înainte de nenumărate ori, acum ai nevoie de acordul medicului care îți urmărește sarcina. Până și antiinflamatoarele sau analgezicele care te-au scăpat de diverse dureri de atâtea ori, în sarcină pot avea urmări dintre cele mai grave. În mod special în primul trimestru, când se formează organele fătului. Riscul? Uriaș: avort spontan sau defecte congenitale!

Și totuși, o răceală și o durere de cap îți pot crea neplăceri greu de suportat având în vedere condiția în care te afli. Ceaiurile, odihna, vitamina C și consumul de citrice te pot scoate din necaz când e vorba de o răceală rebelă. Dar dacă o durere de cap puternică devine sâcâitoare și nu cedează... indiferenței cu care o tratezi, vei fi nevoită să îi vii de hac cumva. Singurul medicament pe care îl poți lua – numai după ce ai cerut acordul medicului! - este paracetamolul. Să nici nu te gândești la aspirină sau medicamentele pe bază de ibuprofen! Acesta din urmă poate provoca grave probleme, de la avort la debut întârziat al travaliului, de la hemoragii la enterocolită necrozantă sau deteriorarea mucoasei intestinelor, de la scăderea nivelului lichidului amniotic la icter. În ultimul trimestru de sarcină ibuprofenul poate provoca fătului inclusiv defecte cardiace.

Citește și:

Specialiștii au întocmit o listă a celor mai periculoase clase de medicamente, pe care orice gravidă trebuie să le evite cu orice chip. Această listă include calmantele, antidepresivele, antihistaminicele (medicamentele împotriva reacțiilor alergice), antifungicele și antibioticele. Totuși, în privința antibioticelor, pot exista situații în care administrarea lor este inevitabilă. Trebuie cunoscut faptul că, în ciuda controverselor din jurul acestei clase de medicamente în relație cu sarcina, medicul poate decide prescrierea unora dintre ele. De obicei cele din grupul penicilinelor, cum sunt de exemplu ampicilina și augmentinul, care sunt considerate sigure chiar și în primele săptămâni de sarcină. La polul opus, cu efecte negative semnificative (motiv pentru care nu vor fi niciodată recomandate în sarcină) sunt tetraciclinele și sulfonamidele (biseptol, bactrim).

Citește și:

Nu este recomandat să te încrezi total în plante, considerându-le o alternativă inofensivă. Unele dintre ele pot avea efect abortiv (care provoacă avortul), așa că și în privința lor va trebui să soliciți părerea medicului.

Featured foto by gpointstudio via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.