Setari Cookie-uri

Endometrioza – cauze, simptome, tratament

Endometrioza poate cauza dureri intense și crește riscul de infertilitate. Iată care sunt cauzele acestei afecțiuni, simptome frecvent întâlnite, precum și metode de diagnostic și tratament.

Endometrioza este o problemă ce afectează multe femei. Numele vine de la cuvântul „endometru”, țesutul care în mod normal căptușește uterul. Endometrioza apare atunci când un țesut similar cu endometrul se dezvoltă în afară uterului și în alte zone ale corpului. Cel mai adesea, vorbim de zone că ovarele, trompele uterine, țesuturile care susțin uterul, suprafață exterioară a uterului, dar și vaginul, colul uterin, vulvă, intestinul, vezica urinară sau rectul.

Endometrul răspunde în mod normal la hormonii sexuali estrogen și progesteron. La femeile cu endometrioză, aceste celule asemănătoare endometrului care cresc în afară uterului răspund, de asemenea, la acești hormoni. În timpul ovulatiei, endometrul și celulele asemănătoare endometrului se îngroașă. Spre deosebire de endometrul normal, celulele asemănătoare endometrului nu pot fi eliminate prin menstruație. Sângerează, provoacă inflamație și durere, apoi se vindecă. În timp, acest proces poate formă țesut cicatricial.

Citește și:

Citește continuarea pe MamiȘiCopilul

Photo by Ava Sol on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.