Setari Cookie-uri

Îți scrâșnești dinții noaptea? E posibil să suferi de bruxism

Scrâșnești dinții noaptea sau chiar și ziua? Atunci, probabil că suferi de bruxism. Scrâșnitul din dinți sau bruxismul este o reacție inconștientă, și cel mai des se manifestă în timpul somnului de noapte. Tocmai de aceea, multe persoane nici nu știu că au această problemă.

Când este descoperită? Atunci când nu conștientizezi problema pe care o ai sau nu ți-a fost adusă la cunoștință de un membru al familiei sau de un prieten cu care locuiești, se poate observa și în timpul unui control stomatologic de rutină, când medicul stomatolog descoperă că smalțul dinților este deteriorat.

Bruxismul este o tulburare caracterizată prin contracția involuntară a mușchilor de masticație. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt predispuse să-și macine dinții, să-și încleșteze maxilarele cu forță sau să frece arcul inferior de cel superior. Această mișcare continuă a mușchilor și a maxilarului se numește „parafuncție ”, deoarece nu are ca scop un scop. Treptat, acest obicei poate duce la apariția durerilor de dinți sau la sensibilitate dentară și, în unele cazuri, chiar la tocirea dinților. Pe măsură ce boala avansează, țesuturile dentare sunt afectate și apare retracția gingivală.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Citește și:

Când se manifestă bruxismul? Așa cum am menționat deja, se crede în mod obișnuit că bruxismul apare doar în timpul somnului e noapte, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat. De fapt, bruxismul poate apărea și în timpul zilei și, deși individul este perfect treaz, deseori nu conștientizează că face acest act. Astfel că există două tipuri de bruxism:

  • Bruxismul diurn – persoanele care au bruxism diurn pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama;
  • Bruxismul nocturn – acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăitul.

Cauza bruxismului în timpul zilei poate fi atribuită frecvent (dar nu exclusiv) condițiilor de nervozitate și stres. Indiferent de tipul de bruxism, moderat sau sever, este important de știut că această afecțiune, netratată, poate duce la apariția complicațiilor și, uneori este necesar un tratament de specialitate.

Citește și:

Care sunt cauzele ce provoacă bruxismul?

Căutarea și descoperirea cauzei bruxismului nu este întotdeauna ușoară. De fapt, în dezvoltarea acestei parafuncții pot fi implicați mai mulți factori. Printre aceștia:

  • Stres, nervozitate și anxietate ;
  • Tulburări emoționale, psihologice și de somn ;
  • Malocluzie cauzată de o nealiniere a arcadelor dentare sau de malformații ale mandibulei ;
  • Prezența bolilor neurodegenerative, în care bruxismul poate reprezenta un răspuns muscular la aceeași boală.
  • Abuzul de alcool, cafea, droguri sau fumatul ar putea fi, de asemenea, factori implicați în debutul bruxism.
  • Mai mult, se crede că dezvoltarea acestei probleme poate fi favorizată și de o anumită predispoziție familială.

Când copiii scrâșnesc dinții, cauza declanșatoare ar putea fi găsită în prezența inflamației urechii (otită) sau a tulburărilor dentare (durere de dinți). În astfel de situații, bruxismul ar putea reprezenta o încercare, inconștientă și probabil în zadar, de a reduce stimulii dureroși percepuți de copil. Desigur, cauza bruxismului la copii ar putea fi, de asemenea, de altă natură și foarte des, ca și în cazul adulților, poate fi determinată doar cu ajutorul unui medic. În unele cazuri, această problemă poate dispărea până când copilul ajunge la adolescență.

Citește și:

Apariția bruxismului poate fi influențată și de tipul de personalitate – persoanele care sunt competitive, hiperactive au un risc crescut de apariție a bruxismului. Dar există și cazuri în care bruxismul poate fi un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor și mușchilor faciali. „Este important ca persoana care suferă de bruxism să efectueze o vizită la medicul stomatolog, dacă prezintă unul dintre simptomele de mai sus. Acest lucru este important tocmai în ideea de a nu ajunge la complicații precum deteriorarea dinților, a coroanelor dentare sau a maxilarului; dureri de cap; dureri faciale sau ale maxilarului; afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare.”, adaugă specialistul.

Simptomele buruxismului - Principalele simptome ale apariției bruxismului pot fi identificate destul de ușor, mai ales în cazul persoanelor care își scrâșnesc dinții pe timp de noapte, deoarece sunetul este atât de puternic încât poate trezi din somn persoana cu care dormi. De asemenea, există alte simptome ale bruxismului care se pot vedea cu ochiul liber: dinți ciobiți și slăbiți sau smalț deteriorate. Sensibilitatea dentară și durerile puternice ale dinților și durerile de cap, în special în zona tâmplelor pot fi considerate alte simptome ale acestei afecțiuni.

Citește și:

Cum se pune diagnosticul de bruxism?

Diagnosticarea bruxismului se face în urma unui control efectuat de medicul stomatolog, care evaluează starea danturii pe parcursul mai multor vizite, pentru a determina dacă schimbările au evoluat și dacă este necesar un tratament specific. Medicul stomatolog va încerca să stabilească cauza exactă a acestei afecțiuni și va efectua și o examinare dentară, pentru a determina dacă s-a produs o sensibilizare la nivelul mușchilor mandibulei sau dacă sunt semne ale uzurii dentare. Este importantă și realizarea unei radiografii dentare sau a unei tomografii computerizate, pentru a evalua starea rădăcinilor dentare și a osului maxilar.”, punctează dr. Nassar.

În ce constă tratamentul? Pentru a putea trata această afecțiune, medicul stomatolog poate sugera anumite tratamente, printre care folosirea:

Citește și:
  • unei gutiere - un dispozitiv din plastic care se mulează pe dantură și are rolul separator pentru dinți, și care poate împiedica lezarea acestora prin scrâșnit;
  • coroane dentare - folosite pentru situația în care smalțul dinților a fost deteriorat, iar uzura dentară a dus la creșterea sensibilității. Practic, prin folosirea coroanelor dentare se poate remodela aspectul dinților.

Te confrunți cu unele situații menționate mai sus, dar nu știi dacă este vorba despre bruxism? Te așteptăm la un control și o discuție relaxantă la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.