Setari Cookie-uri

Stadiile travaliului explicate de un medic ginecolog

Nașterea unui copil reprezintă un moment extrem de important în viață oricărei femei, punând totodată multe semne de întrebare pentru viitoarele mămici.

Travaliul este unul dintre subiectele care prezintă un interes major pentru femeile însărcinate, mai ales când vine vorba de stadiile acestuia. Pentru că fiecare corp este diferit, iar fiecare naștere are particularitățile sale, travaliul este diferit pentru fiecare femeie în parte. Cu toate acestea, stadiile prin care o să treci în timpul travaliului rămân aceleași.

De aceea, astăzi, dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital prezintă etapele travaliului pentru că tu să fii pregătită momentului cel mare.

Stadiul 1 (dilatația): faza latentă

„Prima dintre cele trei etape ale travaliului începe cu faza latentă, care este de obicei cea mai lungă. Din fericire, este și cea mai puțin intensă din punct de vedere al durerii. Cervixul începe să se dilate și să se deschidă. Femeia însărcinată va simți contracții de intensitate ușoară până la moderată. Acestea se pot manifestă pe o durata între 20-40 secunde și vor apărea la intervale regulate. În această faza, colul uterin se va dilata la 3-5 centimetri și se va subția”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Citește și:

În timpul fazei latente este posibil să prezinți oricare dintre următoarele semne:
● Dureri de spate (constante sau cu fiecare contracție)
● Crampe asemănătoare cu cele menstruale
● Presiunea abdominală inferioară
● Indigestie
● Diaree
● senzație de căldură în abdomen
● Ruptură membranelor amniotice (adică se va rupe apă), deși este mai probabil să se întâmple în timpul travaliului activ

Stadiul 1 (dilatația): travaliu activ

A două etapă sau faza activă a travaliului durează, de obicei, două-trei ore (nu este neapărat o regulă, poate dura și mult mai mult), timp în care colul uterin se dilată complet (10 cm). Contracțiile vor crește în frecvență și vor fi din ce în ce mai intense - cu alte cuvinte, dureroase. Pe măsură ce devin mai lungi (în cele mai multe cazuri, durează de la 40 până la 60 de secunde) și mai dese (la fiecare trei până la patru minute, deși poate diferi de la caz la caz), poți resimți următoarele simptome:
● Creșterea durerii și a disconfortului
● Creșterea durerii de spate
● Disconfort la nivelul picioarelor
● Oboseală
● Ruptură membranelor dacă nu s-a produs deja

Citește și:
  • Febra: 5 cauze ale apariției acesteia
  • Stresul trece prin stomac?
  • 5 analize medicale pe care le face o femeie în timpul vieții

Stadiul 2: expulzia

În timpul celei de-a două etape, numită expuzie - cea mai intensă faza - colul uterin este dilatat complet, iar copilul începe să coboare către ieșire. Din fericire, este o perioada scurtă, ce durează în general de la 15 minute la o ora (deși uneori poate dura până la trei ore). Dintr-o dată, intensitatea contracțiilor crește. Acestea pot deveni foarte puternice și au o durata de 60 până la 90 de secunde. Deoarece sunt resimțite la numai două sau trei minute distanță, poate părea că abia te relaxezi înainte de a începe următoarea contracție. În timpul expulziei, cu excepția cazului în care ți s-a administrat anestezia epidurală, este posibil să simți:
● Presiune puternică în partea inferioară a spatelui și / sau perineu
● Presiune rectala
● Greață și / sau vărsături
● Somnolență între contracții
● senzație de strângere în gât sau piept
● Oboseală sau epuizare

Citește și:

După toate aceste prime 2 stadii ale travaliului a sosit momentul mult așteptat: nașterea! Acum, în sfârșit, micuțul tău este pregătit să vină pe lume!

Stadiul 3: delivrența

Nașterea nu se sfârșește odată cu expulzia fătului, doarece urmează stadiul 3, anume delivrența (expulzia placentei). În aceste momente durerile au încetat în mare parte, și chiar dacă ar fi, nu le mai simți. Pentru că deja îți ții copilul în brațe, și nimic altceva nu mai contează. În aceste momente ai putea încerca să pui copilul la sân, acest lucru ar ajută, deoarece stimularea sanului ar duce la contracția uterului, implicit la expulzia mai rapidă a placentei. Totodată, specialistul în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicină materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajută pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

Citește și:

Photo by Christian Bowen on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.