De ce se folosesc uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri în multe situații și în scopuri diferite: parfumuri, produse cosmetice, industria alimentară, companii farmaceutice, medicină naturală. Fiecare ulei esențial are diferite proprietăți terapeutice, cosmetice, energizante.

Uleiurile esențiale sunt ingrediente active foarte puternice, motiv pentru care ar trebui utilizate cu înțelepciune. Paracelsus spunea: “Totul este otravă: nu există nimic care să nu fie otrăvitor. Doar doză împiedică activarea otrăvii. ". Acest lucru este cât se poate de adevărat. Uleiurile esențiale sunt aliați minunați ai sănătății atunci când sunt folosite așa cum trebuie, în doză corectă.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt esențe naturale produse de plante. Uleiurile esențiale se mai numesc și uleiuri eterice, uleiuri organice sau esențe pure. Acestea sunt deci uleiuri esențiale 100% pure care nu sunt contaminate de substanțe sintetice.

Nu există o definiție generică și în același timp completă a uleiurilor esențiale. Fiecare esență naturală are propriile sale proprietăți specifice. Cu toate acestea, există trăsături comune care ne ajută să definim uleiurile esențiale.

Uleiurile esențiale au următoarele proprietăți comune:

-Se diluează în substanțe grase. Uleiurile esențiale se caracterizează prin faptul că sunt liposolubile adică nu sunt solubile în apă. Acest lucru înseamnă că nu pot fi diluate numai în apă. Sunt solubile în uleiuri vegetale, alcool, sare, miere.

-Sunt ușor absorbite: uleiurile esențiale sunt absorbite rapid de pielea noastră, de membranele mucoase.

-Culoare: fiecare ulei esențial are propria culoare (de la culoarea transparentă la cea albastră a unor anumite esențe).

-Corp: fiecare ulei esențial are o densitate diferită, de la lichid la o consistentă mai groasă.

-Proprietăți antiseptice: Aproape toate uleiurile esențiale sunt antiseptice. Esențele naturale sunt utilizate pentru a inhibă dezvoltarea și proliferarea microorganismelor infecțioase sau patogene.

-Aromă: fiecare ulei esențial are parfumul său special.

-Proprietăți terapeutice: fiecare ulei esențial se distinge prin capacitățile sale terapeutice.

Obiectivele de vindecare ale fiecărui ulei esențial depind de compoziția lor chimică și de metodă de utilizare. Uleiurile esențiale sunt folosite pentru a îmbunătăți și menține sănătatea corpului nostru, energia vitală și emoțiile. Fiecare ulei esențial are diferite proprietăți: microbian, antitoxic, antiviral, energizant, vindecător. Din acest motiv este necesar să cunoaștem proprietățile fiecărui ulei esențial.

Ce uleiuri esențiale se folosesc în aromoterapie?

În aromoterapie este important să folosim doar uleiuri esențiale pure 100%. Există mai multe etape care ajută la înțelegerea purității uleiului esențial. Trebuie să verifici în mod absolut calitatea uleiului esențial. Înainte de a cumpăra un ulei esențial, asigură-te că nu a fost contaminat cu substanțe sintetice.

Uleiul esențial nu trebuie combinat cu substanțe sintetice sau uleiuri vegetale, trebuie să fie pur. Pe etichetă trebuie să existe câteva indicații fundamentale: chimiotipul, denumirea botanică a plantei și așa mai departe.

Alege uleiuri esentiale organice. Ulei esential aromat si parfumat este ceva ce nu trebuie să îți lipsească din casă.

Cum se utilizează corect uleiurile esențiale.

După ce ai aflat care sunt uleiurile esențiale pure, este bine să te asiguri că cunoști procentul corect de diluare a esențelor. Esențele pure au ingrediente active foarte puternice și pot fi dăunătoare dacă sunt utilizate în mod eronat.

Cum se diluează uleiurile esențiale?

Este esențial să alegi substanțe naturale care nu interferează cu proprietățile benefice ale uleiurilor esențiale pure. Trebuie evitat supradozajul. Majoritatea uleiurilor esențiale provoacă iritații severe (și alte inconveniente neplăcute) dacă sunt utilizate în mod pur.

Uleiurile vegetale sunt printre cele mai versatile substanțe utile pentru diluarea uleiurilor esențiale. Fiecare ulei vegetal are proprietăți terapeutice bine definite care ne ajută în acest sens.

Este bine să cunoști procentele de diluare, chiar dacă acestea variază în funcție de fiecare utilizare specifică și de fiecare persoană. Trebuie să întrebăm un specialist în aromoterapie în acest sens.

Înainte de a utiliza uleiuri esențiale, trebuie să te asiguri că cunoști uleiurile esențiale fotosensibile, uleiurile esențiale care cauzează crize epileptice, contraindicațiile fiecărei plante folosită în uleiuri esențiale și așa mai departe.

Proprietățile uleiurilor esențiale în aromoterapie

Uleiurile esențiale sunt minunate și utilizate pe scară largă în cosmetică, în lumea nutriției, în agricultura organică și biodinamică, în sfera psihicului, în frumusețea fizică, în tratamentul patologiilor. Sunt ingrediente foarte active și trebuie utilizate cu înțelepciune: fiecare trandafir are spini și uleiurile esențiale au și contraindicații.

Iată și câteva din cele mai folosite uleiuri esențiale:

1. Ulei esențial de arbore de ceai - este uleiul esențial cu cea mai mare putere antiseptică și antibacteriană. Este un antifungic și poate fi utilizat pentru viruși și infecții.

2. Ulei esențial de lavandă - are proprietăți analgezice, utile în cazul durerilor de cap și a diverselor dureri, precum și pentru a ajuta pielea la regenerarea problemelor cauzate de acnee, cicatrici, negi etc.

3. Ulei esențial de mentă - este un agent antiseptic, antispastic și calmant. Acționează asupra organismului la nivel gastric, este un excelent digestiv, ajută sistemul limfatic și circulator, este un remediu excelent pentru greață, indigestie.

4. Ulei esențial de eucalipt - are proprietăți antibiotice, antiinflamatoare, diuretice și analgezice. Este cel mai versatil dintre uleiurile esențiale, vara poate fi folosit pentru a ușura și purifică aerul cântărit de temperaturi excesive, iar iarna pentru a proteja împotriva răcelilor, sinuzitei și febrei.

5. Uleiul esențial de iasomie - acționează mai ales la nivel emoțional, restabilind contactul dintre corp și emoții, menținând mintea limpede. Este indicat ca un ulei afrodisiac, acționează împotriva durerii pelvine, durerii în perioadele menstruale și de naștere.

6. Ulei esențial de portocale - este un digestiv natural, un tonic pentru funcțiile renale, febrifug și dezinfectant. Stimulează digestia și este util împotriva amețelilor, a constipației și a problemelor intestinale.

7. Uleiul esențial de mușețel - uleiul esențial de mușețel este cel mai tolerat și, de asemenea, unul dintre cele mai populare uleiuri. Este antiinflamator și calmant, acționează împotriva flatulenței și împotriva inflamațiilor stomacului și intestinelor.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: