Setari Cookie-uri

Ai gingii inflamate? Mergi la dentist!

Ai gingii inflamate?

Deși mulți oameni consideră că este ceva lipsit de importanță, gingiile inflamate sunt unul dintre simptomele timpurii ale bolii parodontale și principala caracteristică a oricărei afecțiuni orale. Amânând vizita la medicul dentist te expui unor riscuri care îți afectează sănătatea orală.

Gingiile inflamate sunt unul dintre primele simptome ale bolii parodontale și caracteristica principală a oricărei afecțiuni orale. Din acest motiv, imediat ce percepi probleme de inflamație gingivală, este esențial să mergi la dentist

Marea majoritate a populației României de peste 35 de ani (mai mult de 84%) are probleme cu gingia inflamată și, prin urmare, unele boli asociate cavității bucale. Să lași să treacă de la sine te va costa mult.

Faptul că gingiile inflamate reprezintă o problemă comună nu înseamnă că o poți ignora, trebuie să intervii la timp pentru a preveni progresul afecțiunii

Citește și:

Un medic dentist expert în tratarea bolilor parodontale va evalua cauzele disconfortului tău și îți va indica cel mai potrivit tratament. Prevenirea și întreținerea sunt cele mai inteligente opțiuni în această situație.

Ce poate fi dacă am gingiile inflamate?

Prezența inflamației gingiilor se poate datora mai multor cauze, dar cea mai frecventă este igiena orală deficitară. Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului în cavitatea bucală determină o deteriorare progresivă a stării țesuturilor gingivale.

Cu toate acestea, a avea gingii inflamate se poate datora și altor factori, cum ar fi manifestarea sensibilității la un produs sau articol de igienă dentară, a avea o reacție la un aliment, o infecție specifică sau suferința de o boală parodontală complexă.

Citește și:

Întrucât cazuistica este variată și consecințele pot fi grave, dacă suferi de inflamație gingivală, mergi de urgență la dentist pentru a-ți evalua cazul și a evita astfel complicațiile! Există mai multe boli parodontale care provoacă inflamații gingivale. Iată:

Cauzele principale ale gingiilor inflamate

Patologiile bucale care provoacă inflamarea gingiilor și pot declanșa probleme mai complexe sunt în principal două:

  1. Gingivita. Gingivita este stadiul inițial al bolii parodontale și se caracterizează prin inflamarea și sângerarea gingiilor. Principalul său declanșator este acumularea de placă în cavitatea bucală din cauza igienei dentare inadecvate. De această problemă suferă un procent mare din populația României, aproape 60% dintre persoanele de peste 35 de ani, deși poate afecta persoane de orice vârstă. Dacă nu o tratezi la timp, poate declanșa parodontoza și chiar poate provoca pierderea dinților.

    Citește și:

Cum să tratezi corect gingivita?

Ar trebui să acționezi întotdeauna rapid și să mergi la dentist. Este important te lași pe mâinile unui profesionist cu experiență în acest domeniu pentru a garanta intervenția și întreținerea corectă.

  1. Parodontita. Parodontita este ultima etapă a bolii parodontale si este generată de evoluția gingivitei care nu a fost tratată. Acumularea în exces a plăcii bacteriene la nivelul gingiei și lipsa intervenției asupra problemei determină o deteriorare progresivă a țesutului gingival. Această problemă, cunoscută și sub numele de pioree, determină retragerea și distrugerea unei părți a gingiei și a suportului dentar, afectând ligamentul parodontal și structura osului maxilar. Lipsa tratamentului poate duce la pierderea dinților și la diferite consecințe estetice și funcționale grave.

    Citește și:

Confruntarea cu o boală precum parodontita necesită sprijin profesional specializat. Nu lăsa boala să progreseze, preîntâmpină căderea prematură a dinților și recuperează dinții deteriorați sau pierduți cu un tratament avansat adaptat circumstanțelor tale. Lasă-te întotdeauna pe mâinile celui mai bine calificat stomatolog!

Complicații dacă problema nu este tratată la timp

Dacă gingivita sau parodontita nu sunt tratate la timp și reacționezi târziu la primele manifestări sau simptome, evoluția negativă se poate agrava și poate duce la alte probleme de sănătat, mult mai complexe.

Progresia bolilor parodontale de multe ori trece aproape neobservată până când în ultimele etape îți dai seama de efectele devastatoare pe care le-a produs asupra dinților tăi. Din acest motiv, controalele stomatologice regulate sunt foarte importante. Cu sau fără simptome, medicul stomatolog va putea diagnostica din timp problema ta parodontală.

Citește și:

Complicațiile nu sunt aceleași pentru toți pacienții

Problemele parodontale îndeplinesc pașii generali ale afecțiunii, dar uneori unele faze pot trece neobservate. În mod ideal, ar trebui să fii atent la posibilele modificări ale culorii și dimensiunii gingiilor sau dacă suferi de sângerare gingivală. Dacă da, nu pierde timpul și programează-te la medicul dentist. Un tratament adaptat și în timp util va acționa preventiv și va evita intervențiile mai complexe.

La cel mai mic simptom al gingiilor inflamate, mergi la medicul dentist!

Ai inflamație gingivală sau vreunul dintre simptomele pe care le-am detaliat? Nu amâna vizita la dentist!

La clinicile stomatologice Life Dental Spa, datorită unei echipe medicale specializate și cu experiență, medicii stomatologi sunt capabili să rezolve gingiile inflamate și orice problemă parodontală pe care o ai. Medicii stomatologi ai acestor clinici sunt specializați în cazuri complexe și te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea orală. Recuperează-ți zâmbetul cu Life Dental Spa: https://www.lifedentalspa.ro/contact-cabinet-stomatologic/!

Citește și:

Foto: Nicoleta Ionescu via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.