Setari Cookie-uri

Cum îți protejezi ochii dacă lucrezi multe ore la calculator? 5 sfaturi utile

Stai multe ore în fața calculatorului? Iată care sunt urmările negative și motivele pentru care ar trebui să îți protejezi vederea.

Descoperă cinci sfaturi folositoare pentru a menține sănătatea ochilor, precum și câteva tehnici utile pentru a-ți odihni privirea.

Cum îți este afectată vederea de ecranul computerului?

Persoanele care lucrează multe ore la calculator pot dezvolta oboseală oculară. Vederea îți este afectată de ecranele unor dispozitive digitale, cum ar fi laptop, tabletă și telefon. Simptomele pe care le poți avea sunt:

  • Ochi uscați și iritați;

  • Vedere neclară;

  • Dureri de cap;

  • Ochi roșii și obosiți;

  • Tulburări de somn.

Protejarea ochilor când lucrezi mult la calculator

Asigură-te că urmezi toți pașii de mai jos, pentru a combate efectele negative și neplăcute date de perioadele îndelungate în care privești ecranul computerului.

  1. Poartă ochelari cu protecție pentru lumina calculatorului

Dacă petreci mai mult de șase sau opt ore în fața calculatorului, ia în considerare să porți rame cu protecție pentru lumina albastră. Poți aplica pe lentilele de ochelari de la Grande Optique, cu dioptrii sau fără, un tratament special care să neutralizeze lumina dispozitivelor digitale.

Citește și:

De asemenea, tratamentul antireflex este util pentru persoanele care stau mult la computer, pentru a obține transparență mărită a lentilelor și confort vizual sporit. Mergi periodic la un control oftalmologic și ține cont de recomandările medicului specialist, astfel încât să te asiguri că ochii tăi sunt sănătoși.

  1. Ia pauze regulate

Poate ai auzit de regula 20-20-20, care are rolul de a-ți relaxa mușchii oculari. La fiecare 20 de minute de stat în fața calculatorului, ia o pauză de 20 de secunde, în care să privești obiecte aflate la cel puțin 20 de pași de tine. Mai mult, poți să îți miști ochii sus-jos și stânga-dreapta de câteva ori, pentru a obține o vedere odihnitoare.

  1. Nu uita să clipești mai des

Când te concentrezi la ce ai de lucrat, s-ar putea să stai cu ochii larg deschiși mai mult timp. Amintește-ți să clipești mai des, pentru a te asigura că aceștia sunt umeziți. Altfel, riști să simți oboseală oculară, uscăciune și iritare.

Citește și:
  1. Modifică setările ecranului

Luminozitatea ecranului trebuie să fie asemănătoare cu cea din birou sau din camera în care lucrezi. În același timp, contrastul potrivit este dat fundal alb (deschis la culoare) și scris negru (culoare închisă).

Mărimea textului trebuie setată astfel încât să nu fii nevoit să îți forțezi privirea sau să te apropii prea mult de calculator. Un alt truc ar fi să modifici temperatura de culoare a ecranului, pentru a reduce emisiile de lumină albastră.

  1. Aranjează corect biroul și computerul

Calculatorul sau laptopul trebuie să se afle la aproximativ 50-70 de centimetri față de tine. Poziționează-l într-un mod care să-ți permită să privești ușor în jos când lucrezi. De asemenea, aranjează biroul și scaunul în funcție de sursa de lumină principală din cameră, pentru a nu exista reflexii nedorite pe monitor.

Citește și:

Ține cont de sfaturile pe care ți le-am prezentat în articol și încearcă să reduci pe cât posibil timpul petrecut pe dispozitivele care emit lumină albastră, printre care se află și telefonul. Vizitează periodic cabinetul oftalmologic, pentru a monitoriza sănătatea ochilor tăi și a cere recomandări specialiștilor.

Photo by bruce mars on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.