Setari Cookie-uri

Proteina C reactivă, indicele de inflamație din corp

Medicii măsoară CRP deoarece este un marker al inflamației, care face parte din lupta organismului împotriva bolilor.

Ce este Proteină C reactivă?

Testul pentru proteina C reactivă (CRP) măsoară cantitatea de CRP din sângele dumneavoastră. CRP este un tip de proteină care este asociată cu inflamația în organism. CRP este măsurată folosind o mică probă de sânge extrasă dintr-o venă a brațului dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră poate comanda un test CRP dacă aveți simptome de inflamație. Medicii folosesc, de asemenea, nivelurile CRP pentru a ghida tratamentul unei infecții bacteriene sau pentru a monitoriza procesele inflamatorii care apar în unele boli autoimune.

Scopul testului pentru proteina C reactiva

Medicii măsoară CRP deoarece este un marker al inflamației, care face parte din lupta organismului împotriva bolilor. Medicul dumneavoastră ar putea comanda un test CRP pentru:

Citește și:

A verifica dacă aveți simptome de inflamație, cum ar fi febră, frisoane, greață, vărsături, respirație rapidă și/sau ritm cardiac rapid;

Ghida tratamentul sepsisului, o complicație care pune viața în pericol în care răspunsul organismului la o infecție bacteriană declanșează inflamație în întregul corp;

Monitoriza apariția unei boli autoimune inflamatorii cronice, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă;

Evalua tratamentul unei afecțiuni inflamatorii cornice;

Un test de proteină C reactivă măsoară cantitatea de CRP din sânge. Nivelurile CRP pot reflecta prezența și severitatea inflamației în corpul dumneavoastră.

CRP este o proteină produsă de ficat. Când bacteriile sau alți invadatori celulari amenință organismul, ficatul eliberează CRP în fluxul sanguin pentru a ajuta la organizarea apărării organismului. Acest răspuns precoce se numește răspuns în fază acută. Este denumită și inflamație sau răspuns inflamator. Răspunsul în fază acută poate apărea și în afecțiuni cronice, inclusiv în unele boli autoimune.

Citește și:

Ca răspuns timpuriu, CRP este cunoscut din punct de vedere tehnic ca reactant pozitiv în fază acută. Nivelul acestuia, măsurat dintr-o probă de sânge, oferă medicului dumneavoastră informații despre prezența inflamației și cât de gravă este aceasta. Cu toate acestea, nivelurile CRP nu-i spun medicului unde în corpul dumneavoastră se află inflamația sau ce o cauzează.

Testarea CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP) este o formă diferită de testare care identifică concentrații foarte scăzute de CRP. Deși ambele teste măsoară CRP, hs-CRP este considerat un test separat cu utilizări distincte.

Proteină C reactivă mare

Când nivelurile CRP rămân crescute pentru o lungă perioadă de timp, poate fi un indiciu că este prezentă inflamația cronică a vaselor de sânge.

Citește și:

Acest tip de inflamație de grad scăzut contribuie la depunerea de grăsime și alte substanțe în pereții arterelor, o afecțiune numită ateroscleroză.

Această acumulare poate îngusta arterele care alimentează sângele inimii, provocând boala arterelor coronariene. În timp, pot apărea atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

Acest lucru este valabil chiar și pentru cei cu niveluri crescute de CRP care nu au semne evidente de inflamație activă.

Acum este bine stabilit că inflamația este un factor important care contribuie la ateroscleroză. CRP crescut este, de asemenea, ferm asociat cu un risc crescut de boală coronariană.

Ceea ce nu se știe este dacă CRP în sine contribuie de fapt la boala coronariană în mod direct.

Citește și:

De asemenea, este incert dacă tratamentul care vizează în mod special scăderea nivelurilor CRP poate reduce riscul cardiovascular.

Pe lângă asta, știind că nivelurile dumneavoastră de CRP sunt crescute, ar trebui să vă încurajeze să profitati de orice oportunitate pentru a reduce riscul de boli de inimă.

Nivelurile crescute ale CRP sunt aproape întotdeauna asociate cu alți factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv:

  1. Fumat

  2. Obezitate

  3. Stilul de viață inactiv

  4. Colesterol ridicat

  5. Tensiune arterială crescută

  6. Diabet

  7. Sindromul metabolic (o combinație de hipertensiune arterială, glicemie crescută, niveluri anormale de lipide și exces de grăsime abdominală)

Proteină C reactivă: valori normale

Laboratoarele măsoară CRP în miligrame de CRP per litru de sânge (mg/L). La adulții sănătoși, nivelurile normale de CRP ar trebui să fie mai mici de 3 mg/L, deși intervalele de referință variază. De fapt, nivelul CRP care este cu adevărat normal nu este cunoscut. De obicei, nivelurile CRP de peste 3,0 mg/L indică inflamație. Valoarea CRP crește în mod normal odată cu vârsta și la femei.

Citește și:

Anumiți factori pot afecta nivelul proteinei C-reactive, inclusiv:

  1. Medicamente: Unele medicamente care reduc colesterolul (statine) și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot reduce inflamația și pot scădea nivelul CRP.

  2. Exercițiu: Exercițiile intense pot crește nivelul CRP, așa că cel mai bine este să evitați un antrenament greu chiar înainte de analizele de sânge.

  3. Leziuni sau infecții recente: chiar și condițiile minore pot provoca o creștere temporară a nivelurilor de proteină C-reactivă. Acest lucru poate ascunde apoi alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

  4. Suplimentarea cu magneziu: aceasta poate scădea nivelul proteinei C-reactive la unii oameni. Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să încetați să luați suplimente înainte de analizele de sânge.

    Citește și:
  5. Nivelurile hormonale: persoanele care utilizează contraceptive pe bază de estrogen sau substituții hormonale pot avea niveluri crescute de CRP. De asemenea, sarcina poate crește nivelul de proteină C reactivă, în special în ultimul trimestru.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.