Setari Cookie-uri

Fertilitatea după 40 de ani

După vârsta de 40 de ani potențialul de fertilitate al femeilor este drastic redus din cauza scăderii rezervei ovariene.

De asemenea, și ratele de succes ale tratamentelor de infertilitate (inclusiv fertilizarea in vitro) sunt substanțial mai mici decât la femeile cu vârste sub 40 de ani.

Atunci când cuplurile încearcă pe cont propriu să obțină o sarcină, problema de fertilitate care reduce șansele de succes este legată și de calitatea ovulelor, care scade odată cu trecerea anilor. În cazul tratamentelor de fertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV), problema care frânează potențialul de succes este atât calitatea cât și cantitatea de ovule.

Cum influențează calitatea ovulelor fertilitatea și FIV

Tehnicile moderne pot face posibilă o sarcină la 40 de ani, dar ea este considerată o sarcină cu risc ridicat, care necesită o monitorizare atentă și permanentă.

Citește și:

Calitatea ovulului este cel mai critic factor implicat în determinarea calității embrionului. Prin tratamentul FIV se urmărește obținerea mai multor embrioni, astfel încât să se poată alege cel mai bun (sau cei mai buni) dintr-un grup pentru a fi transferat înapoi în uter.

O mare parte din ecuația "calității ovulului" implică starea cromozomială a ovulului. Rata de anomalii cromozomiale în ovule (și, prin urmare, și în embrioni) crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă a femeii. La vârsta de 30 de ani aproximativ 30% dintre ovule prezintă anomalii cromozomiale, la 40 de ani aproximativ 60% sunt anormale, iar la 44 de ani 90% sunt anormale.

Testarea genetică preimplantațională pentru aneuploidie (PGT-A) poate fi utilizată pentru a testa embrionii pentru normalitatea cromozomială (euploidie) înainte de a fi transferați în uter. Embrionii care au o analiză cromozomială normală după PGT-A au un potențial foarte ridicat de implantare.

Citește și:

Asistarea unei gravide cu vârsta peste 40 de ani presupune nu doar analizele uzuale ci și mai multe investigații imagistice care să aiba în atenție dezvoltarea fătului, posibilele anomalii genetice dar și poziționarea lui în uter.

Riscurile sunt prezente încă de la instalarea sarcinii, datele statistice arătând că femeile care decid să rămână însărcinate după vârsta de 40 de ani au un risc de peste 50% de a suferi un avort spontan, chiar din prima săptămână de sarcină. Chiar dacă s-a reușit obținerea unei sarcini după vârsta de 40 de ani, indiferent dacă pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro, sunt prezente o serie de riscuri precum:

Sarcina ectopică (extrauterină) în special în cazul în care s-a apelat la fertilizarea in vitro;

Citește și:

Hipertensiunea arterială, care crește riscul unei complicații în sarcină, numită preeclampsie;

Diabetul gestațional;

Desprinderea prematură a placentei de peretele uterin;

Placenta praevia (placenta ajunge în partea de jos a uterului, acoperind parțial sau total cervixul);

Anomalii genetice (sindrom Down, defect de tub neural, Trisomie 13 sau 18, sindrom Smith-Lemli-Opitz );

Naștere prematură;

Greutate mică a copilului la naștere.

Concluzia cu privire la toate lucrurile care au fost menționate în acest articol este, doamnelor, aceea că dacă vă doriți un copil nu e bine să așteptați prea mult. Pentru că timpul nici nu așteaptă și nici nu iartă.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Top 5 beneficii ale berii cu ghimbir

Berea de ghimbir își are originile în Anglia secolului al XVIII-lea, când a fost creată inițial ca o băutură fermentată, ușor... Kudika


Top 5 preparate de sezon cu pepene

Atunci aflați că acest articol vă este dedicat. În rândurile ce urmează ne propunem să vă sărim în ajutor prin a vă oferi câteva sfaturi pentru prepararea celor mai... Kudika

Cum să alegi un duș potrivit pentru baia ta

Dincolo de ideea de igienă personală, dușul înseamnă și confort și utilitate. Așa că dacă ești în căutarea dușului perfect, dar nu știi ce să alegi, iată care sunt aspectele pe care... Kudika


MyElements: o nouă eră a suplimentelor alimentare nutriționale

CP

ISO PLUS, companie de referință în industria suplimentelor nutritive, introduce gama MyElements în România. Tabletele efervescente ambalate individual cu o formulă... Kudika


9 din 10 români consideră mâncarea gătită acasă mai sănătoasă, însă gătitul este în continuare responsabilitatea femeilor

Conform cercetării realizate în perioada 4-17 iunie 2024, peste 80% dintre români au declarat că mâncarea gătită acasă este mai gustoasă decât cea cumpărată, în... Kudika

Pericolul ieșirilor în natură: mușcătura de căpușă. Află despre testul rapid pentru Boala Lyme!

CP

Totuși trebuie să știm că o plimbare prin parc, acolo unde iarba este mai mare sau prin pădure, prin locuri cu vegetație abundentă implică niște riscuri. De exemplu, riscul de a... Kudika