Setari Cookie-uri

hepatita c

Care sunt caile de transmitere a hepatitei c de la un individ la altul?
s_sanitasif
Postat pe 16 August 2008 15:43
Cum se transmite :

Transmiterea infectiei cu virus C se face pe cale nedigestiva. Boala poate fi prezenta la persoanele carora li s-au facut transfuzii de sange inainte de 1990, cand nu se stia de acest virus. Alte cazuri de risc: bolnavii cu dializa, personalul din unitatile sanitare, care vin in contact cu sange infectat, calea ginecologica ori sexuala, interventiile stomatologice si chirurgicale, circumcizia, acele de acupunctura, tatuajele, manichiura si pedichiura, barbieritul etc. Nu in ultimul rand, virusul poate fi transmis de la mama la fat. In lipsa unui vaccin, masurile de prevenire, aplicate prin respectarea regulilor de igiena personala, de evitare a contactului cu sangele altei persoane, pot bloca raspandirea acestei boli epidemice.

Transfuziile sanguine ºi produsele din sange: persoanele care au primit sînge înainte de 1991 trebuie sã-ºi facã testul pentru hepatita C ºi de asemenea cei care au primit produse din sînge înainte de 1991 (de ex. hemofilicii) . Testul pentru hepatitã se face abia din anul 1991, de aceea exista înainte de aceastã datã o "hepatitã post-transfuzionalã" care în esenþã nu este / era de obicei altceva decît Hepatitã C. Tot din acest an se testeazã donatorii de sînge ºi produsele din sînge, astfel cã astãzi existã o siguranþã relativã. Riscul de infecþie cu virusul hepatitei C în urma unei transfuzii este de 1 la 1 milion. Siguranþã absolutã nu existã din cauza aºa numitei "ferestre de diagnostic" (timpul dintre infestare ºi cel mai devreme posibila determinare în sînge).

Pacienþii care fac hemodializã (spãlare de sînge, rinichi artificial) au un risc crescut de imbolnãvire.

Folosirea în comun a acelor, siringilor de cãtre consumatorii de droguri intravenoase. Aceastã grupã are o ratã de infecþie de 90% ºi este calea de transmitere cea mai des întîlnitã în infecþiile noi. La f. multe prim-diagnostice de astãzi este vorba despre o infestare veche ca urmare a unei transfuzii, a unei înþepãturi accidentale la personalul medical, samd. Deci nu toate infecþiile descoperite acum sînt urmare a consumului de droguri. Adesea pacientul are boala de peste 10 ani dar nu a fost diagnosticat pînã acum.

La deþinuþi, între care se gãsesc mulþi dependenþi, sînt evidenþiaþi 12,5% cu hepatita C.


La dependenþii de droguri i.v. ºi la pacienþii cu hemofilie s-au înregistrat adesea infectii duble fie cu virusul hepatitei B, fie cu cel al SIDA. O suprapunere a HCB sau HIV peste hepatitã C conduce la o prognozã nefavorabilã.

Grup cu risc sporit este ºi personalul medical care vine în contact cu sîngele infestat.
Transmiterea virusului de la mamã la fãt este mult mai rar întîlnitã decît în hepatita B. Rata de risc este de 3- 5 % , funcþie mai ales de viremia mamei. Transmiterea este posibilã atît în timpul celor 9 luni de sarcina cît ºi la naºtere. Nu existã pînã acum argumente, cã prin cezarianã s-ar reduce riscul de infestare ºi ca atare cezariana nu este recomandatã pentru evitarea riscului.

Transmiterea în timpul alãptãrii este ºi ea teoretic posibilã , viremia mamei avind de asemenea un rol important. Se recomandã însã cel mai ades alãptarea (a fost contraindicatã pînã în anul 2001).
Tatuajele, piercingul: deocamdatã nu-i foarte clar care este rolul acestor proceduri în rãspîndirea bolii; dar fiindcã aceste manopere sînt fãcute în general de personal fãrã o pregãtire medicalã, trebuie urmãritã atent repectarea mãsurilor de igenã. Mare atenþie la folosirea acelor ºi instrumentarului care trebuie sã fie de unicã folosinþã.

Aparat de bãrbierit, forfecuþã, periuþã de dinþi : principial boala se poate transmite cînd existã sînge pe astfel de instrumentar. De aceea aceste instrumente trebuie sã fie personale ºi nu comune, eventual cele ale bolnavului sã fie pãstrate separat.


Transmiterea sexualã este posibilã dar foarte rar întîlnitã, nejucînd un rol important în transmiterea bolii . Riscul este de maxim 2-3% (partener monogam) ºi de 4-6% pentru persoanele cu mai mulþi parteneri sexuali.



iris_4_ever
Postat pe 16 August 2008 15:51
multumesc esti doctorita?
s_sanitasif
Postat pe 16 August 2008 15:57
Nu-s doctorita dar nici ca ti-am dat informatii gresite nu poti spune ca am facut !
iris_4_ever
Postat pe 16 August 2008 16:07

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
HERNIA DE DISC LOMBARA 6 De la: scorpio67 19 Mai 2010 19:50
anticonceptionale...help 3 De la: kudika136263 26 Aprilie 2010 17:38
SINUCIDERE 6 De la: kudika_977374 16 Ianuarie 2015 09:52
Câteva consideraþii despre gripa porcinã 2 De la: greierash_is_back 18 Noiembrie 2009 15:35
anunt umanitar-strangere de fonduri 1 De la: crig 4 Mai 2010 13:25