Setari Cookie-uri

Crampa scriitorului

CIne ma poate ajuta cu mai multe detaliii despre aceasta boala?stiti de ceva remedii?
kytynel
Postat pe 19 Noiembrie 2009 12:37
Tulburarile de miscare
Ce este distonia
Distonia este o tulburare a miscarii, caracterizata prin contractii musculare involuntare, care provoaca adesea posturi vicioase, torsionate, ale segmentelor afectate. Mecanismele neurologice care fac ca muschii sa fie relaxati atunci cand nu sunt solicitati nu mai functioneaza corect. Adesea, muschii antagonisti se contracta simultan, ca si cand ar exista o competitie pentru a prelua controlul partii de corp respective. Imaginati-va ca, atunci cand doriti sa indoiti cotul, nu puteti sa o faceti, pentru ca muschii care il intind se contracta in acelasi timp cu cei care incearca sa il plieze. Sau atunci cand vreti sa stati in pozitie de „drepti”, nu reusiti decat cu greu, pentru ca se contracta simultan si muschii care va ajuta sa va aplecati.

Exista mai multe forme de distonie. Putem intalni, de exemplu, forme focale care se rasfrang asupra unui singur segment, precum blefarospasmul ce afecteaza pleoapele, distonia cervicala care afecteaza gatul si umerii, distonia mainii, asa-numita „crampa a scriitorului” etc. Alte tipuri de distonie sunt generalizate, precum distonia generalizata precoce, distonia mioclonica sau distonia paroxistica si diskinezia etc., care afecteaza mai multe segmente de corp in acelasi timp, cum era de pilda cazul persoanei de care am amintit in introducere.
Privite din alt unghi, exista distonii primare – cauzele fiind adesea anumite malformatii de natura genetica –, care apar in general inainte de varsta de 30 de ani, si exista distonii secundare, cel mai adesea in contextul unor maladii neurologice. Din punctul de vedere al leziunilor neurologice implicate, sunt afectati nucleii bazali, dar mecanismele de producere sunt inca in studiu.

Cuprins
1.Ce este distonia
2.Ce putem face
3.Tratament medicamentos
4.Injectiile cu toxina botulinica
5.Programele de recuperare
6.Activitatile zilnice si exercitiile
7.Managementul stresului
8.Sfaturi utile pentru ameliorarea posturii
Ce putem face
De la inceput, trebuie mentionat ca, la nivelul cunostintelor si posibilitatilor terapeutice actuale, vindecarea nu este posibila. Sunt insa posibile ameliorari functionale pentru a duce o viata cat mai normala. Strategiile actuale combina tratamentul medicamentos, tratamentul cu toxina botulinica, metodele specifice recuperarii si tehnicile de relaxare.

Tratament medicamentos
Exista numeroase clase terapeutice care si-au dovedit eficienta in ameliorarea distoniei. De retinut este ca nu exista medicament care sa functioneze pentru toti pacientii, uneori fiind necesare mai multe incercari pana sa fie gasita formula cea mai potrivita. Colaborarea cu medicul pentru gasirea acelor medicamente potrivite cazului este uneori dificila, dar esentiala, deoarece descoperirea lor are ca efect o imbunatatire spectaculoasa a simptomelor. Dintre medicamentele care si-au dovedit utilitatea, sunt folosite anticolinergicele, benzodiazepinele, baclofenul, antiepilepticele sau dopaminergicele. Cele mai multe dintre ele interfereaza cu acei neurotransmitatori ai sistemului nervos care sunt necesari producerii si coordonarii miscarilor. Tratamentul este inceput cu doze mici care sunt crescute progresiv pana cand devin eficiente si nu apar reactii adverse.


Injectiile cu toxina botulinica
Acest tip de terapie reprezinta o modalitate inovativa de a controla hiperactivitatea musculara, efectul fiind localizat la un anumit muschi sau grup de muschi. Toxina botulinica purificata este injectata in anumiti muschi in scopul de a provoca relaxarea acestora, reducand contractiile excesive. Ea actioneaza prin blocarea conducerii nervoase, legandu-se de neurotransmitatorul care produce contractia musculara – acetilcolina –, inactivandu-l. Efectul este din pacate temporar, durand intre trei si sase luni. Fiind un produs biologic strain organismului, exista riscul de a produce imunizare, mai ales in cazul in care se depaseste o anumita doza. Din acest motiv, tratamentul cu toxina botulinica este limitat la un numar restrans de muschi. Un alt dezavantaj este pretul destul de ridicat.

Programele de recuperare
Din cauza faptului ca distonia afecteaza mobilitatea, postura, echilibrul, deci activitatile de zi cu zi, un program de recuperare este esential pentru majoritatea pacientilor. Sub indrumarea unui kinetoterapeut experimentat si a unui medic, pacientul poate invata sa recunoasca anumite miscari compensatorii care agraveaza distonia. Inlocuirea lor cu altele benefice poate ameliora controlul motor. Desi recuperarea este un proces lent, trebuie intampinat cu optimism. Rezultatele pot sa nu apara imediat, dar un program de recuperare bine adaptat poate imbunatati multe aspecte ale vietii de zi cu zi. De exemplu, pot fi ameliorate constientizarea si controlul miscarii, folosirea mai eficienta a mediului in care pacientul traieste si pot fi prevenite unele complicatii.
O buna postura este benefica pentru reducerea spasmelor, conservarea mobilitatii, minimizarea accidentelor sau reducerea presiunilor produse in regiunile compensatoare. Incercarea de a reduce distonia printr-o miscare opusa nu este indicata, ea putand chiar agrava distonia.

Activitatile zilnice si exercitiile
Inainte de a renunta complet la o anumita activitate, mai degraba am putea sa invatam sa o facem intr-un mod diferit. De exemplu, o persoana afectata de „crampa scriitorului”, care, in mod obisnuit coordoneaza dificil mana si antebratul, ar putea reusi o coordonare acceptabila prin folosirea umarului si a bratului. Scrisul pe o suprafata verticala sau inclinata ar putea fi, de asemenea, o solutie. Sporturile care pot fi practicate sunt cele mai putin solicitante, precum exercitiile acvatice, mersul, baletul, pedalatul pe bicicleta ergonomica etc. Pauzele intre activitati sunt foarte utile, ca si incercarea de a face un singur lucru o data, in ritmul propriu. Taiatul legumelor, de pilda, ar putea fi mai confortabil folosind un scaun inalt si avand mainile sprijinite pe masa. Greutatea sacoselor, a gentilor trebuie redusa si trebuie folosita mai degraba partea neafectata de distonie. Exercitiile de intindere si de mobilitate articulara, precum si cele de crestere a fortei musculare trebuie facute sub indrumarea kinetoterapeutului sau a medicului. Electrostimularea motorie ar putea fi incercata pentru cresterea fortei muschilor neafectati, in timp ce biofeedback-ul ar putea ajuta la identificarea, relaxarea si educarea controlului muschilor distonici.

Managementul stresului
Controlul stresului trebuie incorporat si el in programul de recuperare. Petrecerea mai mult timp cu activitati placute trebuie incurajata. Tehnicile de relaxare pot cuprinde exercitii de respiratie profunda, vizualizare, exercitii de relaxare musculara progresiva prin intinderi musculare.
De retinut! Distonia nu modifica cu nimic speranta de viata sau coeficientul de inteligenta al cuiva. Aceste persoane sunt perfect normale si pot avea o viata ca oricine altcineva.

Sfaturi utile pentru ameliorarea posturii
- folosirea unei oglinzi inalte sau supravegherea unor persoane apropiate pentru constientizarea si mentinerea unei bune posturi;
- scaunele cu spatar ferm si inalt sunt ideale; pe cat posibil, picioarele trebuie sa se sprijine pe sol, iar coapsele sa fie paralele cu podeaua; bratele sprijinite confortabil pe bratele fotoliului, iar spatele cat mai drept;
- in timpul somnului, trebuie folosita o perna de dimensiuni medii, o alta poate fi plasata intre genunchi pentru alinierea coapselor si a coloanei;
- incaltarile de preferat sunt cele cu un toc mai inalt pentru o mai buna aliniere a gleznelor, genunchilor si soldurilor, de preferat dintr-un material mai ferm, de exemplu piele.

Autor: dr. Ionut Dobrescu
Sursa: Revista Viata + Sanatate nr.9/2007
carmenjatarel_yahoo_com
Postat pe 1 Decembrie 2009 07:46
buna ziua ,ma numesc daniela vlada si de aproximativ 11 ani am aceasta crampa a scriitorului sau in termeni doctoricesti distonie anxioasa.
Nu stiu sigur ce mi-a declansat aceasta boala care m-a facut sa-mi schimb serviciul,cert este ca din cauza stresului la care eram supusa de catre directorul meu care ma pistona zilnic sa scriu o condica de 7 pagini A3 intr-o jumatate de ora .Bineinteles ca psihicul meu n-a mai suportat si m-am pricopsit cu asa o boala grea.
Scrisul a devenit pentru mine o povara si o rusine in acelasi timp,pentru ca atunci cand scriu ceva ,mana imi ia o intorsatura ciudata de handicapat..Deseori ma simt obligata sa dau explicatii persoanelor care ma privesc ciudat ,si sa nu mai spun de pozitia mainii care este si dureroasa .
Tratament nu am luat niciodata ,pentru ca un domn dr.de la Colentina ,neurolog mi-a zis ca orice medicamente as lua ar fi degeaba as fi o leguma ,as sta intr-o stare letargica ,mi s-a spus ca totul tine de autocontrol si de autosugestie . Timp pentru autosugestie n-am avut niciodata,asa ca am ramas in stand by .Astept comentariile si sugestiile voastre.
danielavlada
Postat pe 1 Decembrie 2009 11:42
Un medicament care ajuta in acesta boala este clorzoxazon. Relaxeaza musculatura.
weronna
Postat pe 1 Decembrie 2009 14:03
Un medicament care ajuta in acesta boala este clorzoxazon. Relaxeaza musculatura.
weronna
Postat pe 1 Decembrie 2009 14:03
Buna!

Acum 10 am fost diagnosticata cu crampa scriitorului, forma atipica, la momentul acela am fost declarata cea mai tanara pacienta cu aceasta boala din Europa...trist, stiu...remedii nu exista, cel putin in ceea ce ma priveste nu am reactionat pozitiv la niciun medicament de ameliorare. Am facut aproape 7 ani diferite tratamente homeopatice care dadusera rezultate la pacienti din strainatate dar din pacate nu le-am tolerat prea bine.

Boala e intr-adevar cumplita pentru ca mie imi cauzeaza dureri groaznice, mai ales noaptea, care se coreleaza cu o durere in partea de jos a piciorului. Singurul mod in care am reusit sa tin in frau boala a fost prin a ma menaja de la orice treburi casnice(nu spal vase, nu gatesc, nu car greutati), ma feresc de praf(am o sensibilitate foarte mare in zona mainii!) si toata studentia am scris doar cu creionul.

Am descoperit in schimb un complex de vitamine care ma ajuta cat decat, Milgamma N. Pastilele sunt pe baza de B-uri si acid folic si, nu stiu de ce, dar aceasta compozitie anume a dat rezultate la mine. Efectele se vad insa in timp, adica dupa mai bine de o luna de luat 3 pastile pe zi. Teoretic ar trebui sa iau medicamentele acestea mereu, dar sunt destul de scumpe(mi-ar trebui mai bine de 100 ron pe luna!) asa ca acum le mai iau din cand in cand doar.

Masajul e foarte important, dar nu orice fel. De exemplu, eu nu suport sa fiu frecata ci doar punctual presata cu degetul. Intentionez sa incerc pe viitor presopunctura sau reflexoterapia, intrucat simt nevoia de un astfel de tratament.

Ce pot sa-ti recomand nu e un tratament anume. Eu am avut marele noroc ca medicul de familie sa faca si cursuri de homeopatie si sa fie interesata in mod particular de cazul meu. Asta m-a facut sa beneficiez nu doar de cunostintele sale, dar si de energia sa pentru ca a cercetat foarte mult, a fost la conferinte internationale prezentand cazul meu. E foarte important sa gasesti un medic care sa te creada(am intalnit multi care spuneau ca e o prostie, ca n-am nicio crampa scriitorului!)si care sa fie interesat sa iti monitorizeze evolutia.

Am remarcat ca in perioadele in care sunt mai agitata durerile sunt mai mari, de aceea e important pe cat se poate sa iti faci un climat linistit al vietii de zi cu zi, chiar daca fiecare are probleme trebuie sa nu te lasi torturat de acestea. De asemeni, sa te feresti de frig si de stat in umezeala. Foarte important e sa nu te privezi de somn, pentru ca atunci se petrec niste procese importante in organism care au legatura cu buna functionare a nervilor.

Eu folosesc din cand in cand un unguent ARNIGEL(in jur de 10 RON costa, dar nu se gaseste prea usor pentru ca e un medicament de la Boiron). Am descoperit ca exista si alte unguente pe baza de arnica, dar nu le-am suportat din cauza ca erau prea grase. Arnigel-ul nu pateaza si se absoarbe foarte repede in piele. Dupa ce ma dau cu gel pe mana obisnuiesc sa-mi infasor mana strans intr-o bucata de material de bumbac pana cand simt ca s-a relaxat muschiul. Nu stiu exact care e explicatia medicala, eu iti vorbesc din experienta.

Cel mai important e ca cei din jurul tau sa te inteleaga si sa te menajeze, pentru ca eu am dureri oribile chiar si nefacand efort cu mainile, nu mai zic daca e cazul sa fac si eu vreodata o mancare...Sprijinul familiei e de neinlocuit pentru ca, se spune ca boala asta te urmareste pana la moarte...asa ca incearca sa faci pace cu ea...

Sanatate multa!
simonich444
Postat pe 1 Decembrie 2009 14:59
Si sa inteelg ca in timp te lasa mana din ce in ce mai mult...eu de exemplu sa zic ca am asta de aproximativ 2 ani..adica pierd din reflexe..din putere?Am de 2 ani dar nu am dat importanta si acum de curand am consultat 2 doctorii neurologi si m-au asigurat ca asta am.Cum evolueaza in timp?

Multumesc frumos pentru raspuns.
kytynel
Postat pe 1 Decembrie 2009 15:09
Acelasi sentiment il am si eu in momentul asta..trebuie sa dau explicatii pentru felul in care tin mana..mai bine zis tineam ca nu mai pot acum deloc sa scriu cu dreapta.Mi s-a sugerat sa incep sa invat sa scriu cu stanga.Ai incercat?
Si sa inteelg ca in timp te lasa mana din ce in ce mai mult...eu de exemplu sa zic ca am asta de aproximativ 2 ani..adica pierd din reflexe..din putere?Am de 2 ani dar nu am dat importanta si acum de curand am consultat 2 doctori neurologi si m-au asigurat ca asta am.Cum evolueaza in timp?

Multumesc frumos pentru raspuns.
kytynel
Postat pe 1 Decembrie 2009 15:15
buna
ma numesc ioana . in urma cu multi ani(20) mi s a pus acest diagnostic de ,,crampa scriitorului". am un disconfort mare atunci cad scriu sau mai bine zis cand trebuie sa tin stiloul ,pixul ca sa scriu .am un mod anume de a le stapani. acest mod atrage atentia tuturora . sunt nevoita sa dau fel de fel de explicatii. nu am dureri. fac tot felul de activitati care-mi solicita musculatura mainilor( cos, crosetez ,spal )dar nu intampin greutati. nu am dureri.oare tot crampa scriitorului o fi asa cum au spus medicii?vad ca sun fericita fata de alte persoane


iioana
Postat pe 1 Decembrie 2009 15:32
excelenta voastra, va recoman o terapie unica an felul sau cea ,,homeopata,, dar va sfatuiesc sa cautati un terapeutv de valoare cum ,,rar pot fi gasiti,.....l am cunoscut candva pe domnuldoctor gheorghe bungetianu ,o somitate an materie,,dumnezeu sal odihneasca, si de o moralitate unica,....un om cu echivalentul profesional si moral al celui disparut, dupa opinia mea este domnul doctor,theodor caba,, de fapt acum nobila familie de terapeuti de valoare ,,caba,,,ai gasiti pe net, sunt de o valoare certa ca terapeuti,pentru aceasta sacra,divina meserie de medic homeopat,trebuie sa ai har si nu numai,o divina orientare an spatiul sacru de actiune...subiectul dat,, crampa scriitorului ramane mult limitat,nu an modul generalizat ajungandu se la boli de alta natura si neurologice....succes an cautarea dumneavoastra,vadca aveti vocatie s o numim uneori se poate ajungela stadiul de ,,erudit,, cand se depune pasiune, si avand atata literatura de specialitate an jur....sic volo nihil sine deo...
kudika002209
Postat pe 1 Decembrie 2009 19:06
Mama mea sufera de aceasta boala. Are 51 de ani, iar acum vreo 6 ani semnele bolii erau foarte accentuate. Nu mai putea scrie aproape deloc, o durea mana si ii amortea.I-am facut masaj in talpi cate 10 minute in fiecare seara timp de vreo doua luni, dupa care s-a simtit mult mai bine; nu ii mai amortea mana, si-o putea controla. Dupa ceva vreme, simptomele au reaparut, si au disparut din nou, fara vreo alta interventie. Cred ca e o boala aparuta datorita stresului sau/si lipsei de calciu si vitamine. Oricum stiu ca o metoda de ameliorare a simptomelor este reflexoterapia.
nicoletabuzatu
Postat pe 2 Decembrie 2009 16:58
De cativa ani am si eu aceeasi boala ca si tine;la inceput m am speriat ca nu intelegeam ce mi se intampla.Acum,m am...lamurit din pacate..:(
Nu am nicio durere la mana,doar ca scriu cu dificultate.Sunt contabil de meserie,am 48 de ani..Am citit ca nu se cunoaste niciun tratament eficient de vindecare.Eu am incercat mai multe tratamente naturiste,homeopate sau/si alopate,care nu mi-au fost de niciun ajutor.
Da,se pare ca boala asta a survenit pe fond de sttres.
M as bucura sa aflu aici despre un tratament ..minune,..
Sanatate tuturor!
mcvmrn
Postat pe 9 Decembrie 2009 19:39
Buna!

Eu am facut crampa scriitorului in anul 5 de facultate. Cei din jurul meu erau sceptici ca as mai putea sa termin facultatea si sa profesez ca medic. Mi s-a propus tratament cu Rivotril, Romparkin si toxina botulinica injectata in muschi la 3-4 luni. Am urmat tratamentul 3 luni timp in care am fost sedata; am amintiri neclare din acea perioada, stiu ca dormeam mult si ca luam note proaste la examene desi invatam (examenele le dadeam oral). Dupa trei luni m-am decis sa renunt la tratament si sa gasesc alta solutie. Desi nu mi s-a recomandat sa scriu cu stanga, am invatat intr-un an sa scriu foarte bine cu stanga incat ultimul examen din facultate (anul 6) l-am dat scris (cu mana stanga). De 5 ani scriu cu mana stanga si am inceput sa preiau si alte miscari pe care le faceam cu dreapta (tin paharul si altele). Mana dreapta ma doare foarte rar cand o solicit la miscari fine. De multe ori uit ca am scris vreodata cu dreapta...
elioana
Postat pe 18 Aprilie 2010 21:19
Multumesc frumos pentru raspuns, eu am inceput de 3 luni sa fac sedinte de acupunctura. Pana acum nu puteam sa scriu absolut deloc cu dreapta dar acum am gasit o pozitie in care pot scrie si sa ma descurc.
kytynel
Postat pe 19 Aprilie 2010 15:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
M-am lasat de fumat de 2 zile si tusesc foarte tare cu durere in plamani 26 De la: Serban_Dorin_1 4 Februarie 2015 10:50
Umami-al 5 gust periculos de bun 19 De la: Ildikuta 7 Decembrie 2010 20:39
Astm la copii 16 De la: office_salinasusesi_ro 3 Aprilie 2010 17:34
Sfaturi pentru suferindele de tiroidita si dismenoree,TESTAT :-) 2 De la: bumbu83 2 Aprilie 2013 10:13
varicele complicate 6 De la: healthy005455 2 Aprilie 2010 21:54