Setari Cookie-uri

Plante in apartament

imi plac mult florile dar nu prea am spatiu si timp sa ma ocup de ele dar as face un "sacrifiu" pentru niste plante benefice apartamentului....ce plante imi recomandati?
krisstyn
Postat pe 1 Februarie 2009 10:05
Si mie imi plac foarte multe plantele ,si eu sunt curioasa care sunt cele benefice.Asteptam sfaturi.
mcmarimar2002
Postat pe 8 Februarie 2009 01:24
daca nu ai timp de ele atunci nu are rost sa iti cumperi deoarece o s-ti moara ...

o sa iti dau cateva specii usor de ingrijit:

- violeta africana (Saintpaulia)

- aloe

- aglaonema commutatum

- croton (Codiaeum variegatum)

- dieffenbachia

- crassula

- chamaedorea elegans

- crinul pacii (Spathiphyllum)

- maranta

- ficus elastica
micki23
Postat pe 10 Februarie 2009 16:02
In general, plantele purifica atmosfera in spatiul unde sunt amplasate. Fenomenul este datorat in special capacitatii acestora de a realiza fotosinteza cu ajutorul pigmentilor clorofilieni (clorofila). In prezenta luminii, plantele se “hranesc” cu dioxidul de carbon din atmosfera. Cu ajutorul clorofilei, transforma acest dioxid de carbon in substante organice cresterii lor si elimina in atmosfera oxigen. Plantele sunt benefice pentru om si purifica aerul din camerele de locuit. dar acest lucru se intampla numai ziua. Noaptea, in absenta luminii, plantele respira, consumand oxigen si producand dioxid de carbon. De aceea, nu este foarte indicat sa tii exagerat de multe plante in incaperea unde dormi.
Pe langa producerea de oxigen, plantele mai pot realiza absorbtia diverselor urme de substante toxice din atmosfera sau pot ioniza atmosfera. Ferigile sunt printre cele mai cunoscute plante care imbogatesc atmosfera in ioni negativi, care ajuta la indepartarea oboselii, a starilor de tensiune.
Intr-o incapere cu orientare sud-estica rezista majoritatea plantelor de apartament, cu conditia ca, in orele in care soarele arde puternic (dupa amiaza), pentru plantele de semiumbra si umbra sa se asigure umbrirea cu ajutorul jaluzelelor.
Pe pervazul ferestrei pot fi tinute plante suculente si cactusi (Kalanchoe, Aloe, Sempervivum, cactusi, muscate, Bougainvillea, Jasminum (iasomie), Hibiscus (trandafir chinezesc), Passiflora, palmieri, leandru, Achimenes, Coleus, Fuchsia, Yucca, etc., in general plante cu flori. In exterior, pe langa cactusi, pot fi plantate in jardiniera muscate si plante anuale de gradina (petunii, craite, Ageratum, Verbena, Gazania etc.).
Daca soarele e puternic, in dreptul ferestrei, in interior, cu o usoara umbrire se pot tine: Dracaena, Ficus, Schefflera, iedera, filodendroni, Hoya (flaorea de ceara), Dieffenbachia, croton, violete africane, Cissus, Anthurium, Chlorophytum etc.
Vara, daca in incapere aerul e foarte cald si uscat, se poate umidifica atmosfera prin pulverizarea repetata a frunzelor cu apa, prin plasarea ghivecelor intr-o tava cu nisip sau pietris umed, prin aerisirea permanenta a incaperii etc.
In speranta ca ti-am putut fi de folos,Andra
andra_alexandra
Postat pe 12 Februarie 2009 18:02
Poti sa iti cumperi un avocado, am inteles ca este foarte usor de intretinut.II place tare lumina, nu prea ii place multa apa si des..cat mai moderat asa.
Trandafirul chinzesc, citritcele..
m3rlinetza
Postat pe 13 Februarie 2009 11:30
augustina_priescu
Postat pe 13 Februarie 2009 12:34
augustina_priescu
Postat pe 13 Februarie 2009 12:37
si eu am plante acasa si imi place foarte moolt sa am grija de ele... ce este drept ca nu sunt foarte moolte insa atatea cate sunt le ingrijesc pe fiecare cat mai bn posibil..
lulutza_2007
Postat pe 13 Februarie 2009 14:19
toate plantele sant benefice , in afara de cele cu frunza ascutita gen ace sabie , asta stiu din experenta , aveam in casa o planta suprba cu frunze ascutite si tot tinpul mi se inbonlavea catelusul si nu stiam care e motivul , asa ca am eliminat acea floare din casa intanplator citind pe un sit cu plante benefice de ap , si am vazut care era motivul asa ca am scos afara pe balconul de sv , cu toate ca este o planta suprba si tineam la ea , dar i-mi facea rau , sincer cum am scoso din casa e ok acum, poti intra pe situl plante de apartament ,
kudika076978_iasomie
Postat pe 16 Februarie 2009 09:39
hahah frunze sagitate :) ;)
micki23
Postat pe 16 Februarie 2009 18:38
cine imi spune si mie cu ce solutie se sterg frunzele la ,,ficus,,?
kudika000803
Postat pe 17 Februarie 2009 10:44
cu bere....
oana_zoican69
Postat pe 17 Februarie 2009 16:36
SFAT - Pentru inceput cumpara un cactus, necesita putina ingrijire. Daca dupa un an inca mai traieste poti cumpara si alte plante.
gina2959
Postat pe 19 Februarie 2009 13:30
De la: gina2959, la data 2009-02-19 13:30:21SFAT - Pentru inceput cumpara un cactus, necesita putina ingrijire. Daca dupa un an inca mai traieste poti cumpara si alte plante.

necesita ingrijire mai putina, dar daca greseti cu substratul , apa si temperatura, sa vezi ce putregai obtii :)
micki23
Postat pe 25 Februarie 2009 23:20
Si mie imi plac mult florile, dar apartamentul in care locuiesc la parter fiind nu prea este luminat. Asa ca planta mea preferata Yucca tocmai s-a ofilit de tot...stiti cum se ingrijeste?

Postat pe 26 Februarie 2009 09:47
De la: snicol24, la data 2009-02-26 09:47:41Si mie imi plac mult florile, dar apartamentul in care locuiesc la parter fiind nu prea este luminat. Asa ca planta mea preferata Yucca tocmai s-a ofilit de tot...stiti cum se ingrijeste?

Probabil ai udat-o sraca pana a putrezit radacina...

Yucca

Familia: Agavaceae
Aspect: arbore mic
Inaltime: 0,9-1,8 m
Diametru: 60-70 cm
Perioada de inflorire: vara
Expunere: plin soare
Udare: redusa
Cultivare: usoara

Pentru cultivare in ghivece.

Planta se transplanteaza in fiecare an, primavara, in pamant cu humus, folosind ghivece din ce in ce mai mari, ajungand pana la ghiveci de 40 cm diametru. Dupa aceea este suficient sa se inlocuiasca in fiecare an un strat de 5 cm de la suprafata compostului.

Primavara si vara se uda potrivit avand grija ca apa sa nu balteasca; la fiecare 4 sapatamani se adauga un ingrasamant lichid. Yucca are nevoie de lumina directa si de temperaturi in jur de 29 grade Celsius, astfel poate sa infloreasca pe la jumatatea verii.
Cand este foarte cald frunzele trebuie stropite dimineata.

Toamna si iarna se intrerupe administratea de ingrasamant si se reduce la minim udarea. Nu se expune planta sub temperaturi de 7 grade Celsius.

Pentru cultivare in gradina.

Yucca filamentosa este una dintre speciile cele mai rustice si poate fi cultivata in aer liber. Rezista la geruri.

Reproducere. Se insamanteaza in februarie, martie la 0,5 cm adancime si se foloseste un amestec umed format din doua parti pamant bogat in humus si una de nisip grosier. Se aseaza ghiveciul intr-o rasadnita la umbra si la temperatura de circa 21 grade Celsius. Cand semintele incoltesc, se aseaza vasul la lumina si dupa doua, trei luni, se muta intr-un ghiveci de 13 cm drenat printr-un strat de cioburi asezat la baza lui.

Alta metoda: consta in taierea primavara sau vara a unor portiuni de tulpina, lungi de cel putin 10 cm. Dupa ce ati lasat sa se usuce in cateva zile suprafata taieturilor, plantati segmentele de tulpina, care nu trebuie sa ajunga la baza vasului, intr-un amestec de nisip grosier si compost pe baza de turba. Se acopera cu un clopot de plastic transparent, mentinand umiditatea compostului, departe de lumina directa a soarelui si la o temperatura de 24-27 grade. Dupa trei sapatamani se inlatura clopotul de plastic si cand radacinile s-au prins si au aparut muguri, se muta plantele in vase separate. La unele varietati pot fi folositi lastarii de primavara care se formeaza cateodata la baza plantei, cu conditia sa aiba o lungime de cel putin 15 cm si 4 frunze. Se planteaza intr-un amestec de compost si nisip grosier, folosind o rasadnita care va fi tinuta la umbra si la temperatura de 24 grade. Compostul trebuie sa fie mereu umed si dupa 6-8 sapatamani se muta noile plante in ghivece separate.

Precautii:

Frunzele de la baza isi pierd culoarea daca lumina nu este suficienta si se planta se poate usca daca udarile sunt prea abundente. Cand frunzele sunt atinse de mucegaiul gri (ciperca Botrytis) se indeparteaza acele frunze si se trateaza planta cu un fungicid. Petele de praf albicios provocate de cosenila fainoasa si solzii bruni ai cosenilei brune se trateaza cu un tampon de vata imbibat in alcool denaturat sau cu insecticide specifice.

Conditii de ingrijire pentru yucca :
Transvazare : Transvazati yucca in ghivece mai mari, pana ajunge la un diametru de 35-40 cm, urmand ca apoi sa inlocuiti doar 5 cm de compost, folsind un pamant fertil. Ghiveciul la yucca se schimba anual primavara.
Udare : Yucca trebuie udata moderat intre aprilie si octombrie, evitand scurgerea apei in tavita si patrunderea ei la radacini, iar la fiecare 4 saptamani este recomandat sa o fertilizati cu ingrasamant special pentru plante decorative prin frunze.
Lumina : Yucca are nevoie de multa lumina, insa ferita de razele directe ale soarelui. Vara poate fi asezata in aer liber. Cand temperatura este ridicata, e recomandat sa pulverizati planta cu apa pe frunze, dar numai atunci cand se gaseste la umbra.
Temperatura : Yucca poate sa stea iarna la o temperatura de 10 grade Celsius (poate suporta chiar si 7 grade Celsius). Iarna, fiind in stare de repaus, trebuie sa udati yucca destul de rar (deoarece in zonele de origine este obisnuita cu lungi perioade de seceta). Opriti feritilizarea intre noiembrie si martie.

Pericole si precautii pentru yucca : Daca expunerea la lumina este insuficienta, frunzele de la baza ale plantei yucca incep sa-si piarda coloritul. O udare excesiva vestejeste yucca si o face mai fragila.

micki23
Postat pe 27 Februarie 2009 13:59
Pentru Micki23 o intrebare???
Am un filodendron de 1,80m foarte frumos,dar am omica problema cu el si anume:de un timp la 3 frunze varful lor a inceput sa se ingalbeneasca si apoi sa se maronizeze si nu pot sa-mi dau seama ce are?pana acuma nu am avut aceasta problema.In fiecare sambata le pun apa in farfurie si la celelalte plante si nu sunt probleme.Te rog daca poti sa ma ajuti cu un sfat!!!!????iti multumesc frumos. Cu drag si consideratie Vladimir
vladimir_danciu
Postat pe 5 Martie 2009 00:16
De la: vladimir_danciu, la data 2009-03-05 00:16:22Pentru Micki23 o intrebare???
Am un filodendron de 1,80m foarte frumos,dar am omica problema cu el si anume:de un timp la 3 frunze varful lor a inceput sa se ingalbeneasca si apoi sa se maronizeze si nu pot sa-mi dau seama ce are?pana acuma nu am avut aceasta problema.In fiecare sambata le pun apa in farfurie si la celelalte plante si nu sunt probleme.Te rog daca poti sa ma ajuti cu un sfat!!!!????iti multumesc frumos. Cu drag si consideratie Vladimir

unde il tii, la lumina, la umbra, il uzi excesiv sau nu-l uzi? i-ai tinut la temperatura scazuta>? frunzele pot sa se ingalbeneasca din aceasta cauza ....sa- schimbi solul la suprafata , si sa ai grija la apa si lumina...
uita-te atent si la daunatori....paianjeni sau pureci ...sa ii dai niste ingrasaminte...trebuie sa foloseti fertilizanti lichizi sau sub forma de granule...se gasec la fitofarmacie...sa pulverizezi afa si pe frunze...pentru ca ele trebuie mentinute curate....

Filodendronul este planta pentru camere calde si cu umiditate atmosferica mai ridicata. Ii place lumina, dar fara soare direct. Tolereaza bine si semiumbra.

Solicita apa multa atat in substrat cat si in atmosfera. Substratul trebuie sa fie poros si bogat in materii organice.

Tutorarea si palisarea sunt necesare pentru sustinerea tulpinilor.

Fertilizarea se aplica de 2-3 ori pe luna, numai vara.

Transplantarea se executa la 3-4 ani, dar in fiecare primavara se inlocuieste pamantul de la suprafata.

Atmosfera rece si excesul de apa determina inmuierea si caderea frunzelor.

sa ai grija sa nu aiba paianjeni sau paduchi ca atunci trebuie combatuti

Boli, daunatori:
- paianjenii si paduchele cu scut.

micki23
Postat pe 5 Martie 2009 15:11
cine are plante de dat ,cine are un puiut care nu-i face trebuintA VREAU EU.MULTUMESC
condo000143
Postat pe 13 Martie 2009 09:49
De la: lulutza_2007, la data 2009-02-13 14:19:38si eu am plante acasa si imi place foarte moolt sa am grija de ele... ce este drept ca nu sunt foarte moolte insa atatea cate sunt le ingrijesc pe fiecare cat mai bn posibil..

Mai bine mai putine si sa arate bine decat multe si sa fie amarate :)
micki23
Postat pe 19 Martie 2009 13:07
si mie imi plac florile, insa nu prea multe. asa ca am cateva flori care se ingrijesc usor: am violete de parma..care sunt inflorite mai tot timpul.. albastre, roze, albe, move, pestrite si sunt o frumusete..nici nu ocupa spatiu mult. si mai am doua flori mai maricele... una e ca un palmier..nu ma pricep la denumire..iar cealalta are niste frunze superbe mari de un verde crud. astea 2 is cu tulpina lemnoasa ca un copacel. abia astept sa se faca mari. in scgimb imi plac foarete mult ferigile. stiu ca sunt cele mai bune flori de interior, pentru ca absorb dioxidul de carbon si improspateaza aerul.. si e bine sa le tii langa tine atunci cand inveti..cand esti obisit..partea proasta e ca ii cad frunzele mai tot timpul..
lady_me
Postat pe 21 Martie 2009 13:34
De la: paoola, la data 2009-03-21 13:34:43si mie imi plac florile, insa nu prea multe. asa ca am cateva flori care se ingrijesc usor: am violete de parma..care sunt inflorite mai tot timpul.. albastre, roze, albe, move, pestrite si sunt o frumusete..nici nu ocupa spatiu mult. si mai am doua flori mai maricele... una e ca un palmier..nu ma pricep la denumire..iar cealalta are niste frunze superbe mari de un verde crud. astea 2 is cu tulpina lemnoasa ca un copacel. abia astept sa se faca mari. in scgimb imi plac foarete mult ferigile. stiu ca sunt cele mai bune flori de interior, pentru ca absorb dioxidul de carbon si improspateaza aerul.. si e bine sa le tii langa tine atunci cand inveti..cand esti obisit..partea proasta e ca ii cad frunzele mai tot timpul..

Aerului rece, udarea cu apa rece, excesului de apa duce la brunificarea frunzelor de feriga Frunzele palide si firave demonstreaza insuficienta hranei. Ingalbenirea frunzelor este reactia plantei la lumina puternica.
Ferica suporta locuri semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea se face regulat, astfel ca pamantul sa nu se usuce niciodata. Altfel planta isi pierde prospetimea si chiar frunzele. Daca totusi se intampla sa se uite planta neudata, se recomanda cufundarea ghiveciului pana peste marginea de sus intr-un lighean sau galeata cu apa si se lasa atat cat pamantul sa se imbibe bine cu apa. Pulverizarea plantei cu apa si pastrarea unei umiditati ridicate in aer au importanta cel putin la fel cu umezirea substratului.
Atentie nu excces de apa!!!!!!!

Fertilizarea - de 2-3 ori pe luna, primavara si vara, este benefica atunci cand se folosesc ingrasaminte organice sau minerale in concentratie redusa.

micki23
Postat pe 22 Martie 2009 20:06
De la: paoola, la data 2009-03-21 13:34:43si mie imi plac florile, insa nu prea multe. asa ca am cateva flori care se ingrijesc usor: am violete de parma..care sunt inflorite mai tot timpul.. albastre, roze, albe, move, pestrite si sunt o frumusete..nici nu ocupa spatiu mult. si mai am doua flori mai maricele... una e ca un palmier..nu ma pricep la denumire..iar cealalta are niste frunze superbe mari de un verde crud. astea 2 is cu tulpina lemnoasa ca un copacel. abia astept sa se faca mari. in scgimb imi plac foarete mult ferigile. stiu ca sunt cele mai bune flori de interior, pentru ca absorb dioxidul de carbon si improspateaza aerul.. si e bine sa le tii langa tine atunci cand inveti..cand esti obisit..partea proasta e ca ii cad frunzele mai tot timpul..

Aerului rece, udarea cu apa rece, excesului de apa duce la brunificarea frunzelor de feriga Frunzele palide si firave demonstreaza insuficienta hranei. Ingalbenirea frunzelor este reactia plantei la lumina puternica.
Ferica suporta locuri semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea se face regulat, astfel ca pamantul sa nu se usuce niciodata. Altfel planta isi pierde prospetimea si chiar frunzele. Daca totusi se intampla sa se uite planta neudata, se recomanda cufundarea ghiveciului pana peste marginea de sus intr-un lighean sau galeata cu apa si se lasa atat cat pamantul sa se imbibe bine cu apa. Pulverizarea plantei cu apa si pastrarea unei umiditati ridicate in aer au importanta cel putin la fel cu umezirea substratului.
Atentie nu excces de apa!!!!!!!

Fertilizarea - de 2-3 ori pe luna, primavara si vara, este benefica atunci cand se folosesc ingrasaminte organice sau minerale in concentratie redusa.
micki23
Postat pe 22 Martie 2009 20:07
daca se poate un vot pt floricica mea si ea iubitoare de flori
http://www.nou-nascuti.ro/album_nn.html?action=show&pid=7184
se scrie mailul jos ,dupa care se primeste un mail de pe care de fapt se va vota, (poate ajunge in spam mailul)
vivi23ro
Postat pe 9 Noiembrie 2009 10:03
pentru cine este interesat de plante de apartament,le dau foarte ieftine in comparatie cu magazinele.pot face rost de orice fel de planta.pentru detali nr. meu este 0762365125 si ma numesc ady
ady_suboxon
Postat pe 4 Ianuarie 2010 09:59

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Muscata curgatoare (Pelargonium peltatum) 22 De la: popflorica_2007 16 Iulie 2009 15:30
acoperis lindab 7 De la: kudika_1043270 23 Aprilie 2023 22:51
video 1 De la: arhi45 5 Mai 2009 21:46
altoirea pomilor fructiferi, cais par, gutui 4 De la: Floria 17 Iunie 2010 08:26
Incalzire in pardoseala 3 De la: lenion 17 Iunie 2011 20:58