Setari Cookie-uri

iedera

Imi spune si mie cineva, daca iedera se intinde si pe gardul din sarma? Multumesc!
andi_condo
Postat pe 16 Mai 2010 12:03
Nu prea. Doar daca o sustii permanent, in sensul ca o prinzi cu sarma, o legi si tot asa. Sau daca o treci prin gard dintr-o parte in alta. Si eu am recurs la metoda asta, dar depinde de ochiurile din plasa de gard. Asta pentru ca ea nu se agata cu carcei, asa cum fac alte plante, de ex. Clamatita sau Passiflora, pe astea poti sa le cateri cu succes pe garduri din plasa.
condo003946
Postat pe 27 Mai 2010 14:11
La ce iedera te referi? Pentru ca vita salbatica se descurca bine, fara prea mare ajutor din partea ta. Poti incerca si glicina, lonicera in amestec cu unele vite cu frunze permanente sau trandafiri agatatori.Se prind zdravan si trebuie doar ajustati. Depinde si de grosimea pe care esti dispusa sa o acorzi gardului final.
adriandonose
Postat pe 3 Iunie 2010 16:27
mi-ar place iedera aceea care are tomna frunzele rosii. Nu stiu care e vita salbatica. Am gard cu ochiuri mari, plastifiat, de 1,80 inaltime si as vrea sa-l acopar, pe o supr. destul de mare, 2500ml, gardul viu ar fi cam scump, asa ca am zis ca merg pe varianta iederei, care acopera gardul si mai repede.
andi_condo
Postat pe 4 Iunie 2010 17:11
PAI E MULT MAI FRUMOS CU MINA MAICII DOMNULUI....VARA SE UMPLE CURTEA DE O MIREASMA FANTASTICA SI E PLIN GARDUL DE FLORI, PE CIND FLORILE DE IEDERA NU AU NIMIC FRUMOS
VALENTIN_STAN64
Postat pe 4 Iunie 2010 22:21
apropo de frunzele care se fac toamna rosii. Si frunzele de vita salbatica devin toamna rosii. Nu stiu daca nu confund, dar vita salbatica face si un ciorchine cu bobite negre, nu? E frumoasa, dar mai spectaculoasa imi pare iedera pe care o intalnesti numai pe casele vechi si care nu stiu cum naiba se prinde. Am vazut ca e intotdeauna iesita de undeva de langa zidul casei si niciodata dintr-un petec de gradina. Am gasit si eu crescuta undeva pe un garaj de beton, dar a naibii sa fie daca a vrut sa se prinda! Si aproape ca am rupt cam tot ce iesise pe acolo. Unele le-am tinut in apa sa faca mustati, altele le-am pus direct in pamant.... nimic! Dar, mai e o iedera, cu frunzele mici, usor in degrade, pe care o intalnesti la tot pasul, de ex. in Floreasca, crescuta pe garduletele de langa blocuri. Eu am luat bucati cam de jumatatate de metru, cu ramificatii mici. Am pus firul pe orizontala in pamant, cu ramificatiile in aer si, daca o uzi bine, se prinde. Dezavantajul e ca nu are o crestere rapida, dar e frumoasa, deasa, si ramane verde si iarna. Eu am pus pe gardul de la strada si am trecut-o prin fierul forjat dintr-o parte in alta.
condo003946
Postat pe 5 Iunie 2010 06:50
Vezi ca glicina (wisteria) nu infloreste in primii 3 ani. Creste repede, are florile spectaculoase si parfumate, dar nu stiu prin ce fel de gard vrei tu sa o treci. Eu am si din asta pusa la poarta si ma chinuie ingrozitor pentru ca se baga prin fierul forjat si trebuie sa o scot de acolo pentru ca la maturitate, tulpina ei se transforma in trunchi. Mama si-a urcat-o pe bloc, o are de peste 10 ani, si jos la baza e un conglomerat imens. E posibil sa se fi transformat in asta si datorita faptului ca mama nu i-a taiat niciodata noii lastari. Eu am fost disperat dupa cat mai multe plante si sa obturez nitel vederea din strada in curte si am facut o vegetatie acolo.... Ce nu-mi place la glicina e ca iarna ii cad frunzele si raman doar niste nuiele in toate directiile si sta cheala pana prin aprilie cand ii explodeaza florile.
condo003946
Postat pe 5 Iunie 2010 06:57
Iedera nu are frunzele rosii toamna,aceea este vita de vie salbatica.Iedera nu se compara cu ea,este verde si iarna si acopera zidul sau gardul ca si un covor.Este foarte usor de intretinut.Daca rupi firfuri de iedera de cca.2o cm le pui in apa pana fac mustati adica radacini.Le plantezi si citeva zile le uzi bine zilnic,este imposibil sa nu se prinda.Daca vrei cautama si iti arat un zid la mine in curte acoperit cu iedera plantata de mine.Toata lumea se minuneaza de frumusetea ei.
dudasca
Postat pe 5 Iunie 2010 19:32
http://www.gradinamea.ro/_files/Image/articole/original/ivywall.jpg
asta e vita salbatica sau iedera?
andi_condo
Postat pe 5 Iunie 2010 20:50
indiferent care ar fi, vita sau iedera, sper sa se intinda pe gardul plastifiat cu ochiuri a cate 5 cm, de o inaltime de 2 m
andi_condo
Postat pe 5 Iunie 2010 20:57
Parthenocissus quinquefolia sau viþa ornamentalã, are vara frunzele verzi ºi toamna roºii. Îmbracã minunat un zid inestetic!
mokus1
Postat pe 5 Iunie 2010 22:49
Iedera se prinde de ziduri cu niºte ventuze minuscule, numite HAUSTORI, cu care îºi ia umezeala de pe zid. De aceea zidurile de sub iederã se sfãrâmã, pentru cã sunt deshidratatate. Este excelentã pe ziduri care suferã de prea multã umezealã, cã le echilibreazã!
mokus1
Postat pe 5 Iunie 2010 22:52
Multumesc mokus 1!
Imi puteti spune daca aceasta s-ar intinde si pe gard?
andi_condo
Postat pe 6 Iunie 2010 09:03
Cu ventuzele acelea micuþe iedera suge apã din substrat. Dacã gardul este din lemn sau cãrãmidã, chiar beton, da, e ok. Dacã nu, va trebui sã o legãm periodic, aºa cum ne-a sfãtuit cineva aici. ªi eu construiesc acum un spalier pe care pun iederã clasicã ºi iederã cu frunze variegate, alternativ cu Parthenocissus (viþa de Canada) ºi sunt conºtientã cã va trebui sã o leg de sârme. În plus, va trebui sã o tund, pentru cã, dacã nu îºi poate întinde haustorii, nu va face lãstari. Fertilizarea în jurul rãdãcinii este obligatorie. La fel ºi udarea. Va trebui sã o tratãm ca pe o plantã de grãdinã, nu ca pe o specie invazivã care nu are nevoie de nicio îngrijire, cum se comportã ea când se caþãrã pe ziduri.
mokus1
Postat pe 6 Iunie 2010 18:11
Iedera se intinde si pe gardul de sarma , am si eu in curte un gard pe care a crescut iedera .Trebuie sa ii uzi frunzele seara in fiecare zi pe timpul verii deoarece nefiind pe perete nu are umezeala ,iar iederei ii place umezeala.
bobsecalin
Postat pe 8 Iunie 2010 20:29
da se intinde!
briana_condo
Postat pe 10 Iunie 2010 16:18

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
FIRMA DE CONSTRUCTII 1 De la: condo003278 24 Februarie 2010 00:10
?? 1 De la: eugen67 14 Februarie 2010 21:19
TAMPLARIE LEMN 3 De la: nelu70 10 Iunie 2009 12:33
Hidroizolatie - 2 De la: montajprestaf 21 Februarie 2010 12:20
Constructii case 2 De la: kudika_5474 22 Februarie 2013 13:39