Setari Cookie-uri

Literatura universala

Topic pentru iubitorii de carte...si de viata...

Am fost deseori in situatia in care sa inceteze sa imi mai placa cititul din cauza faptului ca nu gaseam carti bune de citit, care sa contina cate un pic din tot. Si tocmai de aceea, cititul meu avea perioade punctuate: cand citeam cate o luna-doua, cand nu mai citeam alte cateva luni. E greu sa gasesti literatura buna, insa cred ca literatura universala ne poate oferi un alt fel de perspectiva, ne poate face sa vedem altfel lucrurile, sa fim critici, sa invatam cate ceva despre background-urile culturale ale altor oameni...si inca ceva: sa fim interesati, nu indiferenti ca faimosul romanesc ''Nu ma intereseaza de altul'' . Ba hai sa ne intereseze, dar nu intr-atat de mult incat sa confundam asta cu prioritatile noastre. Hai sa dam o sansa sa ne "personalizam" prin intermediul a ceea ce altii scriu ...si asta nu e un apel la globalizare sau internationalizare ... e pur si simplu a invata mai mult despre noi. Cu bunavointa dvs, deschid Book - Marathon !

Una dintre cartile care m-a impresionat foarte placut este scrisa de Milan Kundera, un scriitor ceh, cu un simt extraordinar al cuvantului si al greutatii cuvantului. Cartea se numeste ''The Unbearable Lightness of Being'' sau pe romaneste, '' Insuportabila usurinta de a fi''. Am citit-o in limba engleza si am fost uimita cum traducerea din ceha in engleza a reusit sa transpuna incarcatura emotionala, ideile, greutatea cuvintelor specifice literaturii est-europene. S-a ecranizat undeva pe la sfarsitul anilor '80, dar filmul este incomparabil cu textul. De ce? Filmul are nuanta proeminenta de eroticism, iar cartea se concentreaza mai mult pe social, atitudine, categorii de oameni, intelect...toate astea diferentiate intr-un mod special de Kundera: kitsch si ''s.h.i.t.''. Nu are nici o legatura cu notiunea de kitsch cunoscuta azi. Prin kitsch vrea sa zica ''the denial of s.h.i.t.''. ''S.h.i.t.'' se refera la existenta materiala si la mizeria umana - daca suntem goi, nu avem de ce sa ne fie rusine; autorul spune asta printr-un personaj care nu reuseste sa admita toata mizeria asta simpla a omului si de fapt,''nu suntem decat ca intr-un lagar de concentrare cu corpuri umane, unde nici un corp nu e diferit de altul''. La un moment dat, autorul ridica problema " Dumnezeu are intestine? ". Ce ar zice Dumnezeu despre tot ceea ce facem, cum incercam sa ascundem ca*atul asta, simplitatea asta mizerabila? Faptul ca ne luam responsabilitati, suntem committed, suntem religiosi, ne legam de ceva anume , toate astea ne fac sa ne simtim grei intr-un fel, dar de fapt ne legam de notiunea de "shit" care este opusa greutatii asteia materiale. In felul asta ne ascundem in spatele acestei legaturii cu diverse chestii si de fapt suntem kitsch, nu facem altceva decat sa imbracam toata mizeria asta cu ca*at , asa cum am spus "the denial of s.h.i.t.".

Prin simplul fapt ca alegem sa fim legati de ceva sau sa fim libertini, asta ne face "light" sau "heavy". In timp ce citeam, recunosc ca m-am asteptat ca autorul sa spuna ca alegerea sa fim este heavy, este apasatoare. De fapt, ideea incorporata pana in final m-a surprins: "to be committed to something" = lightness SI tocmai faptul ca esti capabil sa iti recunosti mizeria umana si ca alegi sa traiesti liber, nonconformist, nelegat de nimic....tocmai asta te face "heavy", o greutate suportabila spre deosebire de insuportabila usurinta de a fi, atunci cand te legi de ceva numai ca sa fii legat.

Undeva, in fundal, se gaseste si perioada comunista ceha si cum comunismul forteaza si construieste personalitatile oamenilor intr-un fel in care acestia SA FIE committed to something. Nuanta asta politicianista este, repet, undeva in fundal, iar scopul ei este de a explica cateva chestiuni cruciale pt sensul cartii.

Intr-adevar, este destul de greu de inteles cartea pentru ca autorul pare sa cada mai mult de o parte a problemei, urand perioada comunista ceha si tot commitmentul asta pt nimic...dar nu este asa...eu zic ca reuseste sa-si defineasca foarte bine gandurile.

Mai am sugestii de carti, voi reveni, dar va cer si dvs sa contribuiti la calitatea umana.
dedeeea
Postat pe 3 Decembrie 2010 01:06
In sfarsit, o discutie serioasa ! Si eu evadez in lumea cuvintului scris, imi plac cartile de toate genurile. De ce doar... literatura straina? Ai citit Doina Rusti? sau I. Pavelescu? Sunt si in literatura noastra autori contemporani care pot fi cititi pentru mesajul serios si profund al cartilor lor.
maria_resios
Postat pe 3 Decembrie 2010 16:47
Eu una incerc sa evit cartile romanesti.Nu stiu de ce,dar dintr-un anume unghi imi displac. Tracy Chevalier (Albastru Pur- umpic cam da in fantastic dar e extraiordinar de buna la capitolul transpunerea starii sufletesti a personajului)...hm... "Ingeri cazatori" si "Fata cu cercel de Perla", Marc Levy (absolut toate) si Antoine de Saint Exhupery (care la fel are un talent deosebit de a exprima sentimente si stari profunde prin cuvinte simple dar cu o incarcatura emotionala deosebita).Cam macestia sunt printre cei mai iubiti de mine.Poate va place macar una..:P Ah!Si Hector Malot "Singur pe lume".Autori romani mi-au placut doar Cartarescu si Irina Egli.Poate ...poate?As fi fericita sa fiu si eu sfatuita la randu-mi:). (mentionez ca imi place scrierea clasica)

Have a nice evening:P
noisette
Postat pe 3 Decembrie 2010 22:40
De acord, sunt bune cartile, atata timp cat sunt citite. Daca le tii pe rafturi, sunt obiecte de decor. Ai citit Stephen King, Apocalipsul ? Va fi o lectura buna, chiar daca ai vazut si ecranizarea. Este o desfasurare epica dinamica, plina de neprevazut, cu personaje simbolice pentru societatea de azi. Spor la citit !
maria_resios
Postat pe 4 Decembrie 2010 07:20
hmmm,eu am inceput 3 carti si n-am reusit sa termin niciuna...m-a apucat asa o lene de citit...dar promit ca ma apuc de munca!m-am apucat de o carte numita Aniela,scrisa de Henryk Sienkiewicz,autorul cartii Quo Vadis.imi place cum scrie si e pt prima data cand il citesc:D
In schimb am citit romane din astea mai romantice,cam toate romanele lui Thomas Hardy...Astept sa-mi mai cada si alte carti in mana.am o problema la capitolul asta,daca o carte nu-mi place de la inceput,ori nu o mai termin ori o termin foarte greu...
totusi cartea mea preferata ramane Jane Eyre...
lecteurdesprit26
Postat pe 4 Decembrie 2010 09:27
De la: maria_resios, la data 2010-12-03 16:47:22In sfarsit, o discutie serioasa ! Si eu evadez in lumea cuvintului scris, imi plac cartile de toate genurile. De ce doar... literatura straina? Ai citit Doina Rusti? sau I. Pavelescu? Sunt si in literatura noastra autori contemporani care pot fi cititi pentru mesajul serios si profund al cartilor lor.


Am pornit de mica cu literatura universala si i-am prins gustul. Recunosc ca m-am orientat catre literatura straina, citita direct in lb engleza, din cauza faptului ca nu gaseam autori romani care sa ma captiveze...aveam impresia ca toata literatura romaneasca e o poezie. De acum o sa incerc sa citesc mai multi autori romani. O sa ma interesez de cele doua sugestii date de tine deja.
dedeeea
Postat pe 4 Decembrie 2010 12:35
De la: noisette, la data 2010-12-03 22:40:58Eu una incerc sa evit cartile romanesti.Nu stiu de ce,dar dintr-un anume unghi imi displac. Tracy Chevalier (Albastru Pur- umpic cam da in fantastic dar e extraiordinar de buna la capitolul transpunerea starii sufletesti a personajului)...hm... "Ingeri cazatori" si "Fata cu cercel de Perla", Marc Levy (absolut toate) si Antoine de Saint Exhupery (care la fel are un talent deosebit de a exprima sentimente si stari profunde prin cuvinte simple dar cu o incarcatura emotionala deosebita).Cam macestia sunt printre cei mai iubiti de mine.Poate va place macar una..:P Ah!Si Hector Malot "Singur pe lume".Autori romani mi-au placut doar Cartarescu si Irina Egli.Poate ...poate?As fi fericita sa fiu si eu sfatuita la randu-mi:). (mentionez ca imi place scrierea clasica)

Have a nice evening:P


Din literatura clasica, poate "The picture of Dorian Gray" - Oscar Wilde. Este singurul roman publicat al lui Oscar Wilde. Unii critici spun ca e mediocru din punctul de vedere al tehnicilor de scriere folosite, dar actiunea este incarcata, la fel si sentimentele. Ca gen, este un fel de fictiune gothic-horror, dar merita citit din plin. Nu dau mai multe detalii . A se da macar sansa citirii unui sinopsis sau unui review.
dedeeea
Postat pe 4 Decembrie 2010 12:49
De la: lecteurdesprit26, la data 2010-12-04 09:27:19hmmm,eu am inceput 3 carti si n-am reusit sa termin niciuna...m-a apucat asa o lene de citit...dar promit ca ma apuc de munca!m-am apucat de o carte numita Aniela,scrisa de Henryk Sienkiewicz,autorul cartii Quo Vadis.imi place cum scrie si e pt prima data cand il citesc:D
In schimb am citit romane din astea mai romantice,cam toate romanele lui Thomas Hardy...Astept sa-mi mai cada si alte carti in mana.am o problema la capitolul asta,daca o carte nu-mi place de la inceput,ori nu o mai termin ori o termin foarte greu...
totusi cartea mea preferata ramane Jane Eyre...


La inceputul experientei mele cu cartile si eu obisnuiam sa ma apuc de citit si sa nu termin nimic pt ca nu ma informam din ce curent literar provine cartea sau sa citesc macar cateva review-uri ale altor cititori. Acum, inainte sa citesc ceva, caut rapid detalii despre carte, curent, gen si poate un pic din actiune, sa vad daca se incadreaza in preferintele mele.

Te felicit ca ai terminat Jane Eyre ! Eu nu am putut. Ce-i drept, am incercat sa o citesc cam pe la 14-15 ani, varsta total gresita pt cartea aceasta (din punctul meu de vedere). Dupa primele 50 de pagini, am inchis-o. Nu am putut sa o citesc, nu stiu Nici pana acum nu am putut macar sa ma informez putin asupra cartii, dar totusi, o samanta de pozitivism la adresa ei o am. Sta in biblioteca la mama...as putea sa-i dau o sansa.
dedeeea
Postat pe 4 Decembrie 2010 13:06
"Night train to Lisbon" de Pascal Mercier. Vorbeste de rutinitatea vietii, de timiditate, de evadarea din cotidian. M-am identificat foarte mult cu trairile peronajului principal, Raimund.
Tocmai acum citesc "The Unbearable Lightness of Being". Imi place paralela dintre ce simte el si ce simte ea, si cum firile si experientele trecute ale fiecaruia ii fac sa nu intzeleaga ce incearca celalalt sa exprime. lucruri marunte care totusi formeaza esenta comunicarii....
DayC
Postat pe 5 Decembrie 2010 13:32
De la: DayC, la data 2010-12-05 13:32:40"Night train to Lisbon" de Pascal Mercier. Vorbeste de rutinitatea vietii, de timiditate, de evadarea din cotidian. M-am identificat foarte mult cu trairile peronajului principal, Raimund.
Tocmai acum citesc "The Unbearable Lightness of Being". Imi place paralela dintre ce simte el si ce simte ea, si cum firile si experientele trecute ale fiecaruia ii fac sa nu intzeleaga ce incearca celalalt sa exprime. lucruri marunte care totusi formeaza esenta comunicarii....


Stai sa vezi ce se intampla mai incolo...ca acum la inceput ti se pare un pic intrigant...dar ce o sa ti se mai para . De cand te-ai apucat de citit "The Unbearable Lightness of Being" ? In ce limba o citesti?
dedeeea
Postat pe 5 Decembrie 2010 14:40
Pentru Lecteurdesprit - Azi fiind zi de relache, am dat gata o carte inceputa saptamana trecuta : Erica Jong, Teama de zbor. Este o lectura antrenanta, vei cunoaste interiorul uman in diferite ipostaze, vei vedea femeia dintr-un unghi distinct : vampa si sotie , artista in cautarea destinului. Titlul i se potriveste eroinei, sper sa te determine s-o citesti !
maria_resios
Postat pe 5 Decembrie 2010 16:38
De la: maria_resios, la data 2010-12-04 07:20:52De acord, sunt bune cartile, atata timp cat sunt citite. Daca le tii pe rafturi, sunt obiecte de decor. Ai citit Stephen King, Apocalipsul ? Va fi o lectura buna, chiar daca ai vazut si ecranizarea. Este o desfasurare epica dinamica, plina de neprevazut, cu personaje simbolice pentru societatea de azi. Spor la citit !
macaroane
Postat pe 5 Decembrie 2010 16:49
De la: dedeeea, la data 2010-12-05 14:40:35
De la: DayC, la data 2010-12-05 13:32:40"Night train to Lisbon" de Pascal Mercier. Vorbeste de rutinitatea vietii, de timiditate, de evadarea din cotidian. M-am identificat foarte mult cu trairile peronajului principal, Raimund.
Tocmai acum citesc "The Unbearable Lightness of Being". Imi place paralela dintre ce simte el si ce simte ea, si cum firile si experientele trecute ale fiecaruia ii fac sa nu intzeleaga ce incearca celalalt sa exprime. lucruri marunte care totusi formeaza esenta comunicarii....


Stai sa vezi ce se intampla mai incolo...ca acum la inceput ti se pare un pic intrigant...dar ce o sa ti se mai para . De cand te-ai apucat de citit "The Unbearable Lightness of Being" ? In ce limba o citesti?


de saptamana asta, o citesc in germana. sunt curioasa iti scriu impresiile cand termin :)
DayC
Postat pe 5 Decembrie 2010 17:27
De la: DayC, la data 2010-12-05 17:27:36
De la: dedeeea, la data 2010-12-05 14:40:35
De la: DayC, la data 2010-12-05 13:32:40"Night train to Lisbon" de Pascal Mercier. Vorbeste de rutinitatea vietii, de timiditate, de evadarea din cotidian. M-am identificat foarte mult cu trairile peronajului principal, Raimund.
Tocmai acum citesc "The Unbearable Lightness of Being". Imi place paralela dintre ce simte el si ce simte ea, si cum firile si experientele trecute ale fiecaruia ii fac sa nu intzeleaga ce incearca celalalt sa exprime. lucruri marunte care totusi formeaza esenta comunicarii....


Stai sa vezi ce se intampla mai incolo...ca acum la inceput ti se pare un pic intrigant...dar ce o sa ti se mai para . De cand te-ai apucat de citit "The Unbearable Lightness of Being" ? In ce limba o citesti?


de saptamana asta, o citesc in germana. sunt curioasa iti scriu impresiile cand termin :)


Bravo! Spor la treaba...un experiment foarte placut sa citesti cartea asta in lb germana!
dedeeea
Postat pe 5 Decembrie 2010 18:10
Pentru cei interesati in literatura naturalista, recomand "Therese Raquin" - Emile Zola. Este povestea unei tinere frantuzoaice , Therese, care este impinsa intr-o relatie incestuoasa cu varul ei, Camille, de catre chiar matusa ei, respectiv mama lui Camille, Mdm Raquin. Therese nu este o femeie atractiva, ci din contra, este o femeie cu trasaturi barbatoase, ea insasi vazandu-se asa, insa imaginea aceasta despre propria persoana dispare odata cu relatia extraconjugala cu Laurent, prietenul lui Camille, un barbat foarte bine, spre deosebire de Camille, un tanar bolnavicios si cu un defect la picior. Ceva ii atrage pe Therese si Laurent unul catre altul, ceva inexplicabil, dorinta carnala. Ajung sa fie complici la moartea lui Camille, dar situatia se complica cand magia dintre ei se rupe, renuntand sa-si mai continue relatia din cauza sentimentului ca le va fi descoperita fapta si ca spiritul lui Camille ii bantuie. Mdm Raquin este daramata de moartea fiului ei si ulterior, paralizeaza, devenind o leguma care asista la toate secretele dintre Laurent si Therese, care isi reiau relatia dupa o anumita vreme. Nu doresc sa dezvalui mai departe .

E interesanta cartea, suporta ideea darwinista cum ca omul este un animal superior, condus de instincte, care vine pe lume cu o mostenire naturala (genele pe care le mosteneste de la parinti si nu le poate nega in veci) si dobaneste anumite caractere sociale pe care si le dezvolta selectiv pe baza instinctelor la care raspunde. Pe langa naturalism, cartea are si influente impresioniste, dar si gotice, deoarece a fost publicata dupa jumatatea secolului XIX , iar goticismul a fost foarte pregnant dupa aparitia romanului "Dracula" al lui Bram Stoker la sfarsitul secolului XVIII.

Cum am spus mai sus, cartea are elemente sexuale, impresioniste, melodramatice, iar mie mi-a fost foarte greu s-o citesc in sensul ca era foarte apasatoare, dar n-o puteam lasa nici jos. Elementele impresioniste fac atmosfera extraordinar de greoaie. Esti bombardat de imagini din toate partile in timp ce citesti. Merita citita, iar nu vazuta piesa. Am incercat sa vad piesa pe dailymotion.com, dar cartea este mult mai impactanta pt ca elementele impresioniste sunt menite in mod expres sa te faca sa-ti imaginez tot si sa fii tu propriul regizor. Pot sa spun ca are o nuanta chinuitoare si tergiversanta care totusi te face sa continui s-o citesti.
dedeeea
Postat pe 5 Decembrie 2010 18:48
Buna ziua.

Sunt nou în acest forum ºi eu sunt american ( Ecuador). Scuzã limba mea, pentru acest motiv, nu este foarte bun român.

Îmi place literatura
Lasã-mã sã ºtiu dacã pot recomanda literatura românã tipice ale þãrii sale cele mai remarcabile.


mai bine, o legãturã într-orice document cu privire la istoria literaturii române.

Gracias amigos Rumanos.





Allpa
Postat pe 11 Iulie 2011 23:53
De la: Allpa, la data 2011-07-11 23:53:11Buna ziua.

Sunt nou în acest forum ºi eu sunt american ( Ecuador). Scuzã limba mea, pentru acest motiv, nu este foarte bun român.

Îmi place literatura
Lasã-mã sã ºtiu dacã pot recomanda literatura românã tipice ale þãrii sale cele mai remarcabile.


mai bine, o legãturã într-orice document cu privire la istoria literaturii române.

Gracias amigos Rumanos.







Buenos dias, Allpa!

Si es mejor para ti, podemos hablar en espanol. Cual fue tu pregunta?

dedeeea
Postat pe 17 Ianuarie 2012 16:42
De la: dedeeea, la data 2012-01-17 16:42:52
De la: Allpa, la data 2011-07-11 23:53:11Buna ziua.

Sunt nou în acest forum ºi eu sunt american ( Ecuador). Scuzã limba mea, pentru acest motiv, nu este foarte bun român.

Îmi place literatura
Lasã-mã sã ºtiu dacã pot recomanda literatura românã tipice ale þãrii sale cele mai remarcabile.


mai bine, o legãturã într-orice document cu privire la istoria literaturii române.

Gracias amigos Rumanos.







Buenos dias, Allpa!

Si es mejor para ti, podemos hablar en espanol. Cual fue tu pregunta?



Ola querida amiga. Me llamo Nikole y soy encantade de haberle conocido...a mi tanbien me gusta leer mucho. Ahora he acabado de leer el libro Great Expectation by Charles Dickens- no es literatura universal pero yo creo que no importe tanto el libro mas importante es leer calquer libro ....

Un besito....
kudika_nikole
Postat pe 17 Ianuarie 2012 23:40
De la: kudika_nikole, la data 2012-01-17 23:40:21
De la: dedeeea, la data 2012-01-17 16:42:52
De la: Allpa, la data 2011-07-11 23:53:11Buna ziua.

Sunt nou în acest forum ºi eu sunt american ( Ecuador). Scuzã limba mea, pentru acest motiv, nu este foarte bun român.

Îmi place literatura
Lasã-mã sã ºtiu dacã pot recomanda literatura românã tipice ale þãrii sale cele mai remarcabile.


mai bine, o legãturã într-orice document cu privire la istoria literaturii române.

Gracias amigos Rumanos.







Buenos dias, Allpa!

Si es mejor para ti, podemos hablar en espanol. Cual fue tu pregunta?



Ola querida amiga. Me llamo Nikole y soy encantade de haberle conocido...a mi tanbien me gusta leer mucho. Ahora he acabado de leer el libro Great Expectation by Charles Dickens- no es literatura universal pero yo creo que no importe tanto el libro mas importante es leer calquer libro ....

Un besito....


Hola, Nikole!

Dejame informarte que para comunicar con la gente en otro idioma es necesario escribir corectamente, y esto especialmente cuando te metes en una conversacion que no es direccionada a ti y le contestas a otra persona en otra lengua, pero sin saludar a las personas que fueron en la misma conversacion de antes. Lo menos que puedes hacer ahora es disculparte en frente de las personas que fueron en esta conversacion antes que tu viniste y saludarlas en rumano como se debe. Digo esto porque es posible que hay personas que no entienden la lengua espanol y quieren saber tu opinia sobre libros tambien. En calidad de "la que abrio este asunto" (a.k.a. YO! ) , puedo escribir en espanol a otra persona que necesita mas informacion en su lengua, y puedo hacerle cuando se me da la gana. Por otra parte, tu no puedes hacer la misma cosa. Espero que nos vamos entendir bien, porque, por lo que parece, no te entiendes con nadie en este forum.
dedeeea
Postat pe 28 Ianuarie 2012 02:56
Aaa...si Charles Dickens ESTE literatura universala, in caz ca nu stii . No offence .
dedeeea
Postat pe 28 Ianuarie 2012 03:10
De la: dedeeea, la data 2012-01-28 03:10:27Aaa...si Charles Dickens ESTE literatura universala, in caz ca nu stii . No offence .
stie!cu atitudinea pozitiva pe care o are,orticum nu te crede
kudika172000
Postat pe 28 Ianuarie 2012 05:43
oricum
kudika172000
Postat pe 28 Ianuarie 2012 05:44

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cititorul - Berhard Schlink 2 De la: Cassey 13 Mai 2009 17:45
amurg si restul 27 De la: Summer_ 6 August 2010 12:02
A aparut thrillerul filosofic Pervertirea, de Cristina Nemerovschi 1 De la: kudika_4953 17 Aprilie 2012 20:52
Caut o carte 3 De la: kudika069834 5 Octombrie 2009 19:49
Cumpar Mein kampf!!!! 2 De la: LiveFromHell 30 Iunie 2010 02:56