Setari Cookie-uri

Cum a apărut tricoul polo: istoria unui tipar-simbol

Originile tricoului polo sunt intens disputate pentru că sunt reclamate de două nume mari, pionieri în industria modei - frații Brooks și Rene Lacoste. Poate că poveștile sunt similare, dar disputa a însemnat competiție de branduri, ambele companii pretind crearea acestui clasic. Într-o încercare de a lămuri povestea și de a vedea care este de fapt istoria tricoului polo, am găsit câteva informații extrem de interesante.

Înainte de toate, tricoul polo nu este o uniformă creată pentru jucătorii de polo, dar poți să spui că este ca o ștampila pentru industria fashion masculină, cu rădăcini in sporturile de elită, da. Un tricou polo mai este recunoscut și ca tricoul croit în formă de T, cu guler tricotat, mâneci scurte, doi sau trei nasturi dispuși în zona gâtului și fabricat din țesătură tricotată.

Cum a evoluat tricoul polo din anii 1800

În timp a ajuns să fie un simbol al culturii tinere, o ținută versatilă așa cum o știm astăzi. Iată povestea tricourilor polo sport și cum au apărut:

Anii 1880: Se crede că debutul a fost făcut undeva în această perioadă, atunci când soldații armatei britanice asistau la un meci și înființau primul club în Polo - Manipur, India. Sportul a devenit extrem de popular că până și plantatorii de ceai erau jucători. Curând atenția s-a îndreptat către echipamentul incomod și improvizau un tricou la care atașau gulere cu nasturi pentru a-l impiedica să cadă când alergau.

Citește și:

Sfârșitul secolul XIX: John E. Brooks, rudă cu fondatorul firmei Brook Brothers ajungea în Anglia și asista la un joc polo, observând improvizațiile făcute de jucători hainelor. Impresionat, a preluat ideea și a implementat-o în compania mică la acea vreme, lansând în 1896 o haină care combina cele două - bluză cu guler de cămașă. Ceea ce firma numește acum tricoul polo original.

Tricoul polo: povestea din 1900

Anii ‘20: tricoul modern de tenis a fost un stil născut din frustrările privind codurile rigide ale echipamentului sportiv din acele timpuri, incomod și greoi. Rene Lacoste (jucător de tenis, câștigător de șapte Grand Slam) s-a gândit să simplifice acele restricții adăugând mâneci scurte, o parte mai lungă în spate și lucrând cu bumbacul. A debutat la US Open cu asta și denota un look relaxat.

Citește și:

Anii '30: bucurându-se de succes, Rene a început o colaborare externă și se producea la masă largă acest tip de tricou. În 1933, când Lacoste se retrăgea din cariera sportivă, făcea un parteneriat cu un prieten din industria textilă și forma compania Chemisa Lacoste pentru a produce tricourile care aveau ca logo un crocodil.

Tricourile polo moderne: cum s-au dezvoltat

Anii 50: În această perioadă începe să se pună accent pe material și Peter Hill, nepotul fondatorului companiei Thomas Hill, aducea stilul tricourilor polo în Marea Britanie. Într-un efort de a face această îmbrăcăminte mai ușoară, se fabrică tricouri dintr-un material mai ușor, care să permită circulația aerului, păstrând corpul răcoritor chiar și în climatul unde gradele erau ridicate.

Citește și:

Tot atunci, Lacoste începe să producă tricouri în culori diferite și să se extindă și în America, devenind într-o perioadă scurtă un adevărat hit.

Anii ‘60: în câțiva ani tricourile polo ajunseseră să se poarte pe stradă, direct de pe terenurile de meciuri. Erau văzute ca un simbol al tinereții și preluate de mulți dintre bărbații acelor vremuri. Până spre finalul decadei, se adoptă chiar și de șefii de stat, modele fiind purtate chiar și de John F. Kennedy.

Anii ‘70: În 1972 Ralph Lauren își dorea să ofere companiei sale un nume care să simbolizeze atemporalitate și sofisticare, așa că a ales să o numească după sporturile regale și ale bunăstării - Polo. Ba chiar a inclus o linie de tricouri polo care i-a crescut popularitatea.

Citește și:

Anii ‘80: în aceste vremuri se dădeau “lupte” între Ralph Laurent și Lacoste pentru a se câștiga piața de cumpărători cu aceste haine. Acum tricoul polo deja era considerat un clasic.

Anii ‘90: acum tricourile polo erau văzute ca o parte din mai multe industrii, ba chiar observate ca o uniformă de multe companii, acestea recunoscând beneficiile asocierii cu acestea.

cum a aparut tricoul polo

Vezi aici propuneri

Tricoul polo în prezent

O piesă de garderobă extrem de versatilă, tricourile polo se poartă acum și de femei și de copii, fără să mai fie o ținută exclusiv masculină. Există diverse variații - de la modelele cu decolteu pentru damă, până la cele cu mâneci lungi pentru bărbați sau la cele cu diverse imprimeuri amuzante pentru copii.

În principiu istoria tricoului polo se leagă de trei persoane - un dealer din lumea textilă (John E. Brooks), un sportiv francez (Rene Lacoste) și un magnat vizionar (André Gillier, care l-a abordat pe cel din urmă). Cert este că de-a lungul timpului s-au schimbat multe, dar nu și interesul pentru calitate și pentru ideea de a avea impact.

Citește și:

Sursa foto Front Main: pixabay

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.