Setari Cookie-uri

M-am indragostit! M-am indragostit? De ce ne indragostim?

O tema interesanta care exista de cand lumea este cea care se refera la iubire. De multe ori am discutat in terapie cu persoane care erau indragostite dar nu isi dadeau seama sau altele care se chinuiau sa se indragosteasca dar spuneau ca este normal.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut, Expert Kudika

Iubirea ca si ploaia nu isi alege iarba pe care cade.” Proverb african

Foto interior si prima pagina: femeie indragostita, Shutterstock

O tema interesanta care exista de cand lumea este cea care se refera la iubire. De multe ori am discutat in terapie cu persoane care erau indragostite dar nu isi dadeau seama sau altele care se chinuiau sa se indragosteasca dar spuneau ca este normal. Pentru a incepe intr-un mod mai putin placut celor care se indragostesc as dori sa enumar cateva situatii in care in spatele iubirii se ascund alte sentimente:

Frica de singuratate. Poate face o persoana sa se indragosteasca pentru ca pur si simplu s-a saturat sa mai fie singura. Nu stie intotdeauna lucrul acesta sau mai bine spus nu constientizeaza motivul indragostitului. Cum o recunoastem? Ei bine nu este chiar atat de simplu. In primul rand pentru faptul ca frica de singuratate este o frica inconstienta. Dar trecand peste aspectul inconstient, putem remarca faptul ca aceasta persoana este de cele mai multe ori avida sa se indragosteasca. Pur si simplu poate face o fixatie pentru oricine, prieten, coleg sau cunostinta. Este in stare sa descopere calitati la oricine si este in permanenta cu privirea dupa persoane de sex opus. Tragic este faptul ca frica de singuratate o poate face sa se indragosteasca de o persoana nepotrivita care ii poate face viata un calvar iar ea sa ramana totusi in relatie pentru ca de obicei aceste persoane au personalitate dependent.

Dorinta de sex. Sunt acele persoane libertine, acest comportament putand fi mai evident sau nu, a caror disponibilitate “de a trece la fapte” este foarte mare. Ele au ca deviza mottoul: sa ne traim viata, numai ca partea in care se pot bucura de el trece repede si lasa urme. De aceea putem spune ca aceasta disponibiliate le poate fi cel mai aprig dusman. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori, a trece la fapte foarte repede te poate devaloriza enorm in ochii partenerului, care in loc sa obtina acest aspect ca si premiu il primeste ca pe un lucru meritat deja. Ei bine o astfel de persoana o data cazuta in dizgratia partenerului, tocmai pentru ca nu i-a oferit timpul necesar, se va chinui inutil ulterior fara sa mai poate obtine vreodata ceva ce nu a avut niciodata….

Varsta. In special femeile sunt dominate de frica varstei. Dar mai sunt si cei sau cele pe care familia de origine sau prietenii ii pot face, datorita exemplului propriu, sa se simta mult mai in varsta decat sunt. De asemenea sunt persoane usor de remarcat pentru ca au un comportament anxios, plang cu usurinta sau tin cu tot dinadinsul sa va cunoasca orice prieten, frate, coleg sperand sa fie persoana de care are nevoie aproape animalic. Si acestea pot intra in relatii sortite esecului datorita faptului ca nu isi ofera timpul de a cunoaste mai multe persoane de sex opus, avand tendinta de a se considera maritate de la prima intalnire.

Citește și:

Dorinta de a avea un copil. Si aici avem la baza: ceasul biologic, credinta sau speranta ca un copil imi va oferi ceea ce nu am primit de la: familia de origine sau fostele iubiri. Alegerea tatalui propriului copil ar trebui totusi sa contina sentimente frumoase, comunicare, vise si idealuri comune.

Cariera. Este cea care poate face o persoana sa fie mereu in dezechilibru gandindu-se daca nu cumva familia o va face sa isi piarda cariera sau daca nu cumva cariera nu ii va permite sa isi construiasca o familie.

Dorinta de a scapa de acasa. Este foarte intalnita in zile noaste, datorita a doi factori foarte importanti:

1. Familii cu probleme: in care sunt probleme de comunicare, certuri, scandaluri, alcoolism, lipsa de afectiune sau de timp petrecut cu copii.

2. Sexualitate infantila. Care poate avea ca si cauza familia destramata sau intrarea copiilor in contact cu persoane mai in varsta cu un caracter discutabil.

Citește și:

Din nefericire aceasta dorinta duce invariabil la inceperea mult prea devreme a vietii sexuale ceea ce va falimenta cu siguranta viitorul persoanei respective.

Gelozia sau trauma unei foste relatii. Ambele pot face o persoana sa isi doreasca atat de mult sa demonstreze unui fost iubit cat de repede si bine si-a revenit incat o pot face sa intre in relatie cu primul venit. Si aceste motive duc de obicei la relatii esuate, la relatii carora nu li se ofera timp pentru a se putea construi pe baze sanatoase.

Am scris doar cateva din motivele inconstiente sau constiente pe care le-am descoperit in psihoterapie la persoanele a caror relatii erau disfunctionale. Le-am enumerat in special pentru acelea care isi pot da seama la timp daca se afla in relatia potrivita sau nu, astfel putand lua decizii pana nu este prea tarziu.

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.