Setari Cookie-uri

Parerea psihologului: Cum ajungem sa uitam de noi?

In epoca moderna, devine tot mai usor sa uiti de tine, de nevoile tale, sa fii observator al propriilor stari si trairi.

sinele tau Internetul, telefonia, televizorul, revistele, emisiunile si toate distractiile exterioare ne muta atentia din interiorul nostru, catre ceea ce se intampla in afara noastra.

Este adevarat, este tentant si usor sa te pierzi in numeroasele variante de divertisment, amuzament, care pot fi captivante, chiar adictive in unele cazuri. Si da, poate parea antrenant, poate chiar relaxant, sa te pierzi cu orele in fata unui ecran, urmarind o emisiune, un serial, analizand cu toata curiozitatea ce mai mananca azi vecinul de la 6 care tocmai a postat o poza cu cina sa… Te prinde, intr-adevar. Si uneori nu e neaparat un lucru rau, ci poate fi benefica o astfel de relaxare, o detasare de la propriile probleme.

Cu toate acestea, psihologul Andra Tanasescu afirma ca beneficiile pierderii sinelui in lumea exterioara, prin mutarea focusului din interior spre exterior, sunt mai putine decat problemele pe care le cauzeaza acest lucru. In opinia specialistului, o situatie de viata este interpretata de sinele nostru in 3 etape distincte – intepretare primara, bazata pe experiente din trecut, emotiile asociate si tipul de comportament corespunzator, iar din cauza uitarii de sine, ajungem de cele mai multe ori sa avem discrepante majore intre cele 3 etape si sa actionam nepotrivit, chiar periculos pentru relatiile noastre, pentru sanatatea noastra etc.

Citește și:

Etapa 1: Interpretarea primara, bazata pe experienta trecutului

“Sa vorbim putin despre emotii, trairi si ce nasc acestea in fiinta noastra. Sa ne gandim la o situatie de viata, pe care o putem intalni fiecare dintre noi, sa spunem situatia X. Daca ar fi sa privim totul ca pe un sistem cu un proces foarte bine pus la punct, mai intai apare un gand, fulgerator, de cateva miimi de secunda. Acest gand reprezinta interpretarea primara despre situatia X cu care ne intalnim la un moment dat, interpretare ce se bazeaza pe experientele trecute. Aceasta etapa are loc, de cele mai multe ori, aproape insesizabil, fiind mai degraba o reactie inconstienta, spontana”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Etapa 2: Declansam emotia asociata cu interpretarea atribuita situatiei

“A doua etapa vine atunci cand, odata oferita o semnificatie situatiei X, se declanseaza emotia pe care o asociem cu interpretarea atribuita situatiei. Spre exemplu, daca interpretez situatia cu care ma confrunt ca fiind periculoasa, aceasta va declansa frica si o stare de alerta, de panica sau de prudenta. De cele mai multe ori, modul in care percepem si ne directionam gandurile pe care le formulam despre un anumit eveniment, determina calitatea si nuanta emotiilor care se declanseaza in noi. In functie de tipul nostru de gandire, declansam un set sau altul de emotii, care pregatesc urmatoarea etapa fireasca”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 August 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.