Setari Cookie-uri

Doi bebelusi din Franta au murit dupa vaccinare. Aceste vaccinuri sunt utilizate si in Romania

Doi bebelusi din Franta au murit dupa vaccinare, confirma Agentia franceza a medicamentelor

Doi bebelusi au decedat, in Franta, dupa ce au fost vaccinati cu Rotarix si Rotateq, confirma, dupa o ampla ancheta, Agentia franceza pentru siguranta medicamentelor (ANSM), iar cele doua vaccinuri sunt utilizate si in Romania, informeaza Mediafax.

Cei doi bebelusi au decedat, in 2012 si in 2014, dupa ce au fost vaccinati pentru a fi protejati de gastroenterita, relateaza presa franceza.

Agentia Nationala franceza pentru Siguranta Medicamentelor (ANSM) a exprimat "preocupare privind evenimente indezirabile, dar rare", confirmand informatiile difuzate initial de publicatia Canard Enchainé, care a precizat ca cei doi bebelusi au murit dupa vaccinarea cu Rotarix si Rotateq.

Unul dintre copii a murit la cateva zile dupa injectia cu Rotarix (fabricat de laboratorul GSK), iar celalalt dupa ce i-a fost administrat vaccinul Rotateq (fabricat de Sanofi Pasteur MSD), informeaza Le Parisien.
"Decesele au fost cauzate de complicatii intestinale grave acute", confirma ANSM, explicand ca cei doi bebelusi aveau varste de peste sase luni.

Citește și:

Dar, potrivit presei franceze, aceste cazuri nu sunt incidente izolate. Vaccinurile contra gastroenteritei au provocat efecte indezirabile si la alti copii. ANSM a explicat ca, in ultimii noua ani, s-au inregistrat 508 incidente, dintre care 201 grave, inclusiv 47 de complicatii intestinale acute.

Agentia Europeana a Medicamentului anunta, in 2010, ca prezenta surprinzatoare a unei tulpini virale in seriile de vaccin Rotarix cu administrare orala nu prezenta risc pentru sanatatea publica, recomandand continuarea analizelor.

Institutul de cercetare Rand Corporation (SUA) stabilea, in iulie 2014, ca anumite vaccinuri orale, precum Rotarix si Rotateq, utilizate in cazul bebelusilor pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declansa reactii grave. "Insa aceste reactii sunt extrem de rare si trebuie evaluate in raport cu efectele protective pe care le furnizeaza", spuneau specialistii Rand Corporation, explicand ca "riscul este foarte mic", cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix si 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Citește și:

Vaccinurile contra rotavirusului pot provoca, in cazuri rare, invaginatie intestinala (o portiune a intestinului subtire este blocata sau rasucita, simptomele pot include dureri severe de stomac, varsaturi persistente, sange in scaun, abdomen umflat si/sau febra mare), care necesita interventie medicala de urgenta.

Vaccinurile Rotarix si Rotateq sunt utilizate si in Romania.

foto prima pagina: vaccin, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.