Setari Cookie-uri

Cand voi pleca de langa tine

O scrisoare pe care tatal meu mi-a scris-o inainte sa moara.

Moartea este intotdeauna o surpriza. Nimeni nu se astepta. Nici macar persoanele aflate in stadiu final de boala… nu ai de unde sa stii cand si cum va fi. Poate mai ai o saptamana… poate o zi… Nimeni nu este pregatit pentru acest moment. De fapt, niciodata nu este momentul potrivit. Nimeni nu face pregatirile necesare… iar atunci cand vine lasa in urma oameni dragi indurerati, copii tristi si micuti care nu pot intelege ce inseamna cu adevarat o inmormantare.

Ei bine, pentru tatal meu nu a fost chiar asa. De fapt, moartea lui a fost una complet neasteptata pentru mine. Avea 27 de ani cand a murit. Foarte tanar. Tatal meu nu era nici muzician si nici o persoana faimoasa. Cancerul nu isi alege victimele. A plecat de langa noi cand eu eram mic… si am invatat ce inseamna o inmormantare din cauza decesului lui. Aveam doar opt ani si jumatate… eram suficient de mare pentru a sti ca imi va lipsi o viata intreaga. Daca ar fi murit mai devreme, nu as mai fi avut amintiri. Nu as mai fi simtit nicio durere. Dar nu as fi avut un tata toata viata… si eu am avut un tata.

Citește și:

Am avut un tata puternic si amuzant… un tata gata sa spuna o gluma inainte de a ma pedepsi. In acest fel, nu ma mai simteam atat de rau. Un tata care ma saruta pe frunte inainte de a ma duce la culcare (un obicei pe care l-am preluat si eu cu copiii mei)… un tata care m-a invatat ce este bine si ce este rau in aceasta lume cruda… un tata care m-a invatat ca femeile trebuie tratate cu respect.

El nu mi-a spus ca urma sa moara. Chiar si atunci cand era pe patul de spital, nu a spus niciun cuvant. Tatal meu si-a facut planuri cu mine pentru un an intreg, desi stia ca nu va mai fi langa mine. Urma sa mergem la pescuit, sa plecam in excursia de vara, sa vizitam locuri noi… Urmatorul an urma sa fie unul extraordinar.

Poate ca se gandea la toate astea nu doar pentru a ma face sa visez, ci si pentru ca voia sa se incurajeze.
Insa, dintr-o data… am primit vestea. Mama a venit si m-a luat intr-o zi de la scoala… am mers direct la spital. Medicul ne-a dat vestea, mama a inceput sa planga. Nu stiam ce se intampla, am simtit o lovitura puternica in pieptul meu. Cum adica a murit? In acel moment m-am simtit tradat. Am inceput sa tip cu furiu pana cand mi-am dat seama ca tatal meu nu ma mai poate auzi. Am plans, m-am simtit tradat.

Citește și:

Apoi, tatal meu, a fost din nou langa mine… Cu o cutie de pantofi sub brat, o asistenta medicala a venit la mine. Cutia era plina de plicuri sigilate. Nu intelegeam ce se intampla. Asistenta mi-a intins apoi o scrisoare.

“Tatal tau mi-a cerut sa iti dau astea. El a petrecut toata saptamana pentru a iti scrie aceste randuri. Ar vrea sa le citesti si sa fii tare!” – a spus asistenta.

Pe primul plic era scris “CAND VOI PLECA DE LANGA TINE”. L-am deschis.

Fiule,

Daca citesti asta, inseamna ca eu nu mai sunt langa tine. Imi pare rau. Stiam ca o sa mor. N-am vrut sa iti spun ce se va intampla, nu am vrut sa te vad plangand. Cred ca un om care este pe cale sa moara are dreptul de a actiona un pic egoist.

Dupa cum poti vedea, eu inca mai am multe sa te invat. La urma urmei, esti mic si habar nu ai despre ce inseamna viata. Asa ca am scris aceste scrisori pentru tine. Te rog sa le deschizi doar la momentul potrivit, bine? Vreau ca asta sa fie secretul nostru.

Citește și:

Te iubesc… MULT! Ai grija de mama ta. Acum tu esti barbatul in casa.

P.S.: Mamei tale nu i-am scris nicio scrisoare. Ea poate pastra masina.

In acel moment am inceput sa rad. M-am oprit din plans. Cu aceasta gluma seaca a reusit sa ma puna din nou pe picioare.

Acea cutie cu scrisori a devenit cel mai important lucrur din lume pentru mine. I-am spus mamei mele sa nu deschida niciun plic. Acele scrisori erau doar ale mele si nimeni altcineva nu le putea citi. Stiam toate momentele vietii scrise ca titluri pe plicuri pe de rost. Dar era nevoie de timp pentru ca aceste momente sa se intample. Si am uitat…

Sapte ani mai tarziu, dupa ce ne-am mutat intr-un loc nou, mi-am amintit de cutie… insa nu o mai gaseam. Nu stiam unde am pus-o. Iar atunci cand nu ne mai amintit de ceva, pur si simplu incepe sa nu ne mai pese. Daca ceva este pierdut, inseamna ca nu mai exista. Si asa s-a intamplat si cu mine.

Citește și:

Eram adolescent, mama avea un nou prieten… si multe s-au schimbat. Mama nu s-a recasatorit niciodata. Nu stiu de ce, dar vreau sa cred ca tata a fost iubirea vietii ei. Mergea la intalniri, avea relatii… insa nimic mai mult. Stia ca merita ceva mai mult decat un tip intalnit intr-un bar.

Imi amintesc de palma pe care am primit-o cand am pronuntat cuvantul “bar” in fata ei. Recunosc ca am meritat. La acea vreme eram inca mic si simteam ca niciun barbat nu trebuie sa ii ia locul tatalui meu. Atunci mi-am amintit de cutia cu scrisori. Mi-am amintit ca exista o scrisoare pentru acest moment, cu titlul “CAND TE VEI CERTA RAU CU MAMA TA.

Am rascolit tot prin dormitor pentru a gasi cutia pierduta… Dupa cateva ore am gasit-o intr-o valiza pusa deasupra dulapului. M-am uitat prin scrisori si mi-am dat seama ca am uitat sa o deschid pe cea cu “CAND TE VEI SARUTA PENTRU PRIMA DATA CU O FATA.”. “CAND ITI VEI PIERDE VIRGINITATEA” era urmatoarea scrisoare… o scrisoare pe care speram sa o deschid cat mai repede. In cele din urma, am gasit ceea ce cautam.

Citește și:

Acum, du-te si cere-ti scuze! Nu stiu de ce v-ati certat si nici nu stiu cine are dreptate. Dar o cunosc foarte bine pe mama ta. Asa ca mergi la ea si cere-ti iertare. Ma refer la o iertare-in-genunchi. E mama ta, pustiule! Ea te iubeste mai mult decat orice pe lumea asta. Stii ca a trecut prin durerile nasterii naturale doar pentru ca cineva i-a spus ca aceasta este cea mai buna varianta pentru tine? Ai nevoie de o dovada mai mare de iubire decat asta. Cere-ti scuze. Te va ierta!

Cu drag, tata!

Tatal meu nu era un mare scriitor, era doar un functionar la banca. Dar cuvintele lui au avut un impact urias asupra mea. Erau cuvinte care ofereau mai multa intelepciune decat adunasem eu in acei 15 ani de viata.
M-am repezit in camera mamei mele si am deschis usa. Aveam lacrimi in ochi atunci cand ea a intors privirea catre mine si s-a uitat in ochii mei. Si ea plangea. Nu-mi amintesc ce a tipat la mine. Probabil ceva de genul “Ce vrei?”. Ceea ce imi amintesc este ca am mers catre ea, tinand in maini scrisoarea tatalui meu. Am luat-o in brate, in timp ce mainile mele mototoleau hartia veche. Ea m-a imbratisat si amandoi am stat in tacere pret de cateva minute.

Citește și:

Scrisoarea tatalui meu a facut-o sa rada cateva minute mai tarziu. Am facut pace si am vorbit putin despre el. Mi-a spus despre unele din obiceiurile sale excentrice, cum ar fi sandwich-ul cu salam si capsuni. Cumva, am simtit ca el era langa noi. Eu, mama mea si o parte mica din tatal meu… o parte pe care el a lasat-o pentru a fi intotdeauna cu noi. M-am simtit bine.

Nu a trecut mult timp… si am citit scrisoarea “CAND ITI VEI PIERDE VIRGINITATEA

Felicitari, fiule Nu iti face griji, va fi tot mai bine, trebuie doar sa exersezi. Stiu, prima data este intotdeauna groaznic. La mine s-a intamplat cu o URATA… care era si prostituata.

Cea mai mare teama a mea este ca, dupa ce citesti aceasta scrisoare, sa mergi la mama ta si sa o intrebi ce inseamna “virginitate”. Sau, chiar si mai rau, sa citesti ce scriu aici fara sa stii ce inseamna “ejaculare” (stii despre ce vorbesc, nu?. Dar asta este treaba mea.

Te iubesc fiule,
Tata

Tatal meu m-a urmarit intreaga mea viata. El a fost cfu mine, chiar daca nu era langa mine. Cuvintele lui au facut ceea ce nimeni altcineva nu putea: imi ofereau puterea de a depasi momentele dificile din viata mea. El gasea intotdeauna o modalitate de a ma face sa zambesc chiar si atunci cand nimic nu era in regula.
Scrisoarea “CAND TE VEI CASATORI” m-a facut sa plang. Dar nu atat de mult precum scrisoarea “CAND VEI DEVENI PENTRU PRIMA DATA TATA”.

Acum intelegi ce este iubirea adevarata, fiule. Vei realiza cat de mult poti iubi, dar dragostea adevarata este ceva ce vei simti pentru acest lucru mic de langa tine. Nu stiu daca este baiat sau fata. Sunt doar un suflet langa tine, nu sunt o ghicitoare.

Distreaza-te! Este grozav sa fii tata! Timpul o sa zboare acum, asa ca asigura-te ca profiti de fiecare moment al vietii tale. Nu pierde niciodata nimic pentru ca aceste momente nu se vor mai intoarce. Schimba scutece, fa-i baie, invata-l sa mearga… iti cer sa fii un model pentru acest copil. Cred ca ai tot ce iti trebuie pentru a fi un tata minunat (la fel ca mine).

Cea mai dureroasa scrisoare pe care am citit-o in viata mea este si cea mai scurta pe care tata mi-a scris-o. Cand a scris aceste cuvinte sunt convins ca a suferit la fel de mult ca mine cand am trecut prin acel moment. Au trecut ani multi… dar, in cele din urma am fost nevoit sa deschid si scrisoarea “CAND MAMA TA NU VA MAI FI.

Acum este doar a mea!” - doar asta mi-a scris.

O gluma! Un clovn trist isi ascunde tristetea desenand un zambet pe fata lui. Aceasta este singura scrisoare la care nu am putut sa zambesc…

Intotdeauna am pastrat acest pact pe care l-am facut cu tatal meu. N-am citit niciodata scrisorile mai devreme. Cu exceptia celei in care imi scria “CAND VEI REALIZA CA ESTI HOMOSEXUAL.” Din moment ce stiam ca imi plac femeile, am decis sa citesc. A fost una dintre cele mai amuzante scrisori.

Ce pot spune? Ma bucur ca sunt mort! Acum, lasand glumele deoparte, fiind pe jumatate mort m-a facut sa realizez ca ne pasa prea mult de anumite lucruri care nu conteaza deloc. Crezi ca s-ar schimba ceva, fiule? Nu fi prost! Trebuie sa fii fericit!

Intotdeauna asteptam clipa urmatoare, scrisoare urmatoare. Urmatoarea lectie pe care tatal meu mi-o oferea. Este uimitor ce poate invata un batranel de 85 de ani ca mine de la un tanar de 27 de ani.
Acum, stau pe un pat de spital, cu tuburi in nas si gat din cauza acestui cancer, imi trec mainile peste ultimul plic si deschid ultima scrisoare.

Cuvintele “CAND VEI PLECA DIN ACEASTA LUME” abia daca se mai vad pe plic.

Nu vreau sa il deschid. Imi este teama. Nu vreau sa cred ca nu mai am timp. Este o chestiune de speranta, intelegeti? Nimeni nu crede ca va muri. Iau o gura mare de aer si deschid plicul.

Buna, fiule! Sper ca esti un batranel dragut acum.

Stii, mi-a fost cel mai usor sa scriu aceasta scrisoare… si a fost prima pe care am scris-o. A fost scrisoarea care m-a eliberat de durerea de a te pierde. Cred ca mintea ta devine mai clara atunci cand esti aproape de sfarsit. Este mai usor sa vorbesti despre asta.

In ultimele mele zile m-am gandit la viata pe care am avut-o. Am avut o viata scurta, dar foarte fericita. Am fost tatal tau si sotul mamei tale. Ce altceva mi-as mai fi putut dori? Aceste ganduri mi-au oferit pace. Sper ca si tu sa fii impacat.

Sfatul meu pentru tine: nu trebuie sa iti fie frica.

P.S. Mi-e dor de tine!

Sursa material: medium.com

foto prima pagina Photographee.eu, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.