Setari Cookie-uri

Boala care ucide 10 femei in fiecare zi, dar care ar putea fi depistata la o simpla analiza gratuita

Este important sa ne facem aceste analize gratuite.

Doua boli care nu au simptome clare in stadiile incipiente omoara anual peste 4.000 de femei in Romania. Cancerul de col uterin si cancerul de san sunt afectiunile cu care sunt diagnosticate tot mai multe romance, informeaza Gandul, potrivit Mediafax.

Aparitia si dezvoltarea bolilor poate fi prevenita prin prezentarea periodica la un control ginecologic si testarea Babes-Papanicolau.

"Preventia reprezinta, de fapt, totalitatea testelor pe care le facem cu scopul de a diagnostica leziuni precanceroase. Deci, cand nu este un cancer invaziv si cand tratamentul este simplu si eficient in 100% din cazuri", a explicat, pentru Gandul, Gica Nicolae, medic specialist obstretica-ginecologie in cadrul Spitalului Filantropia.

In cazul cancerului de col uterin, Romania se situeaza pe primul loc in Europa in topul deceselor, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In anul 2012, incidenta cancerului de col uterin a atins o rata de 28,7 cazuri la 100.000 de femei, iar rata de mortalitate a fost de 10,8 decese la 100.000 de femei, de 3 ori mai mare decat media europeana.

Citește și:

Un studiu recent al Institutului National de Medicina Sanitara publicat intr-o revista de specialitate, arata ca doar 15-20% dintre femeile din Romania se prezinta la medicul ginecolog pentru o consultatie de rutina, dintre care, femeile din mediul rural fac vizite la cabinetul ginecologic in proportii tot mai mici, ajungand pana la procentul de 0,5%.

Cancerul de san si cancerul de col uterin sunt principalele doua cauze ale deceselor in randul femeilor din Romania. In perioada 2012-2014, in tara noastra, s-au inregistrat la medicul de familie 19.707 cazuri de cancer de san si 9.657 de cazuri de cancer de col uterin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii.

Dintre acestea, 9.893, respectiv 5.038 s-au soldat, in final, cu decesul pacientei bolnave, informeaza Gandul.

"Atat cancerul de col uterin, cat si cancerul de san apar la o varsta fertila. Intervalul cel mai important este intre 45 si 55 de ani", a declarat medicul Gica Nicolae.

Citește și:

Cancerul se dezvolta la orice varsta si, potrivit medicilor, in ultimii ani apare de la varste tot mai tinere, atat in ceea ce priveste sanul, cat si colul uterin. Cele mai tinere paciente dezvolta cancer de san incepand chiar de la 18 – 19 ani. Medicul oncolog Laurentiu Simion a explicat ca in cazul cancerului, cu cat pacientul este mai tanar, cu atat boala evolueaza mai repede. "Cu cat pacientul este mai tanar, cu atat viteza de refacere a tesuturilor, de crestere a celulelor, este mai mare. In momentul in care ajunge la 90 de ani si ii ia doua saptamani sa se vindece o zgarietura la un deget si celulele tumorale cresc si ele mai incet, se dezvolta mai incet", explica medicul.

foto prima pagina: Maridav, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.