Care este cel mai sigur loc dintr-un avion?

Care este cel mai sigur loc dintr-un avion?

Un studiu demonstreaza care este cel mai sigur loc din avion.

Potrivit revistei TIME, statisticile arata ca cele mai siguri locuri sunt cele din mijloc, aflate in partea din spate a avionului, concluzie bazata pe studiile asupra accidentelor aviatice din ultimii 35 de ani, informeaza Mediafax.

Studiul a analizat baza de date CSRTG, in care sunt inregistrate accidentele aviatice, a Administratiei Federale a Aviatiei din SUA. in vederea realizarii studiului, au fost analizate accidentele care s-au soldat cu decesul pasagerilor, dar si cele in urma carora au existat mai multi supravietuitori.

Dintre toate avioanele, s-a constat ca doar 17 aveau o schema a asezarii scaunelor care a putut fi analizata. Cel mai vechi accident care se incadra in criteriul cercetatorilor a avut loc in 1985, iar cel mai recent in anul 2000.

Conform studiului, s-a descoperit ca locurile din spatele avionului aveau o rata de fatalitate de 32%, in comparatie cu cele localizate la mijlocul avionului (39%) si 38% cele situate in partea din fata.

Analizand randurile locurilor, specialistii au constat ca scaunele de pe randul din mijloc au cea mai scazuta rata de mortalitate, 28%.

Scaunele cu cea mai mare rata de fatalitate (44%) le au scunele de langa culoar, amplasate in partea de mijloc a aeronavei.

Dupa un accident aviatic, pasagerii care stau langa iesiri au cele mai mari sanse de a supraviesui, potrivit unui studiu din 2008 al Universitatii din Greenwich, care a analizat utilizarea usilor de urgenta in cazurile accidentelor aviatice.

Evident, sansele de a muri intr-un astfel de accident depind mai mult de circumstantele prabusirii, si nu neaparat de locul in care sta pasagerul. Daca partea din spate a avionului este lovita, pasagerii care stau pe locurile dinspre botul avionului au sanse mai mari de supravietuire, decat cei care sunt asezati in coada avionului.

Cercetatorii au descoperit ca in unele accidente, decedatii erau dispersati printre supravietuitori. Tocmai de aceea, expertii in siguranta zborurilor afirma ca nu exista un loc care sa fie cel mai sigur in timpul unei prabusiri.

Indiferent de aceste aspecte, transportul aerian este cel mai sigur dintre toate; sansele ca cineva sa moara intr-un accident de masina sunt 1/112, in timp ce merge pe jos 1/700, iar transportul pe motocicleta 1/900, in timp ce sansele de a muri intr-un avion sunt 1/8.000.

foto prima pagina: muratart, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri