Setari Cookie-uri

Copilul tau este un rasfatat... si este doar vina ta pentru asta!

Da, dragi parinti... voi sunteti responsabili pentru viata pe care o va avea copilul vostru.

Nu imi place deloc sa iti spun asta, insa copilul tau este un rasfatat. Da, da... copilul tau. Este plangacios si intotdeauna obtine ce vrea de la tine.

Stiu ca incerci sa fii un parinte foarte bun. Parintii tai nu au fost foarte atenti cu tine; uneori nici nu stiau pe unde umbli. Tatal tau, de exemplu, nici nu stia cu ce medie ai terminat scoala. Mama ta muncea foarte mult si cand venea acasa era foarte obosita, nu mai avea timp pentru tine.

Dar tu nu esti ca ei. Tu faci lucrurile foarte diferit.

Tu faci tot posibilul pentru ca micutul tau sa fie fericit. Esti prea implicata in cresterea lui pentru ca vrei sa stii ce se intampla cu el. Vrei ca el sa se simta special si important. Niciodata nu ai intarziat pentru a il lua de la scoala. Iti pui un milion de intrebari, esti tot timpul la dispozitia lui... Vrei sa creasca frumos, nu vrei ca el sa fie dezamagit de tine... NICIODATA.

Citește și:

Dar, draga mama, si tu faci cateva greseli. Si eu fac greseli... toti parintii fac greseli. Iata de ce:

Negociem cu ei.

Copilul vrea ceva, asa ca incepe negocierea. "O sa iti cumpar asta daca iti faci patul.. sau daca strangi jucariile din camera ta.. sau daca duci gunoiul." Iar cand el nu face, tu ii zici "Bine, iti mai dau o sansa." Aceasta ultima sansa se transforma, bineinteles, in mai multe sanse. Negocierea mea preferata este cand el imi spune "Promit ca fac mai tarziu."

Nu este bine ce facem. Trebuie sa tragem o linie ce nu poate fi traversata; nu stam la negocieri cu ei!

Le facem curat in camera

Sunt momente in care pur si simplu nu mai putem. Camera lui arata de parca ar fi fost lovita de o bomba. Haine murdare, prosoape umede, pat nefacut... mizerie peste tot. Cu toate acestea, copilul inca poate sa faca tot ce vrea... iar noi ajungem sa ii curatam camera pentru ca nu mai suportam sa o vedem asa.
Insa el se obisnuieste ca mama sa faca curatenie dupa el si nu va mai face niciodata de unul singur.

Citește și:

Le caram ghiozdanul

Da, este greu. Stiu. Uneori, manualele sunt grele. Are teme de facut. Cand ne luam copilul de la gradinita/ scoala si ii caram toate lucrurile pana la masina, facem prea mult. Nu il facem sa se simta mai confortabil, ci doar ii cream un sentiment de superioritate. Iar acest sentiment il poate transforma intr-un rasfatat.

Ii intrebam ce si-ar dori sa manance la cina

Nu imi amintesc ca cineva sa ma fi intrebat vreodata "Tu ce vrei sa mananci?". Tu, draga mama, iti amintesti asta? Nu! De aceea, invata sa gatesti ce vrei... iar ei vor invata sa manance ce este servit. Sfarsitul povestii!

Vrem sa fie fericiti

Copiii nu ar trebui sa fie fericiti tot timpul. Este in regula daca nu primesc intotdeauna ceea ce doresc, daca nu fac ceea ce vor sau daca nu ii duci unde vor sa mearga. Este in regula... pentru ca nu totul este despre ei si despre fericirea ei constanta.

Citește și:

Nu le oferim treburi sau responsabilitati

Daca vrem sa crestem copii responsabili, de mici trebuie sa ii invatam ce trebuie sa faca. Daca au nevoie, le putem oferi ajutor. Pana si cele mai mici treburi sunt esentiale in educarea lor.

Le gasim scuze

Da, fac greseli. Si noi facem. Dar trebuie sa ii educam sa invete din aceste greseli. "Este obosit, este trist, a avut multe ore astazi..." - acestea sunt scuze teribile pe care le gasim. Fara disciplina, copiii nostri devin rasfatati.

foto prima pagina: Fotocrisis, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.