Setari Cookie-uri

De ce tinerii de astazi nu isi mai cumpara masini si apartamente?

Inainte de a ne intreba de ce nu vrem sa ne cumparam apartamente si masini, cititi asta...

Parca te pune pe ganduri...

In zilele noastre, masura traditionala a succesului - a detine un apartament si o masina - nu mai este de actualitate. Un numar tot mai mare de tineri din lumea intreaga doresc sa stea cu chirie si sa circule cu mijloacele de transport in comun.

Potrivit BrightSide, cercetarile arata ca asa numita generatie milenara, cu persoane care acum au intre 30 si 35 de ani, rareori cumpara case si, chiar si mai rar, autoturisme. De fapt, tinerii nu isi mai doresc sa detina lucruri scumpe.

De ce se intampla acest lucru?

Unii sociologi sunt de parere ca tinerii moderni sufera de crize financiare. De aceea oamenii se tem de credite pe perioade lungi de timp.

Dar acesta nu este cel mai important motiv. Ceea ce foarte multe persoane nu inteleg este faptul ca generatia actuala de tineri difera de generatia parintilor lor.

Tineretul de astazi reconsidera conceptul de succes, ceea ce inseamna ca oamenii de succes nu cumpara proprietati - ci le inchiriaza.

Citește și:

Daca vrei sa fii considerata o persoana de succes, investeste in experiente: calatorii, sporturi extreme, afaceri proprii care sa iti asigure venituri frumoase si independenta financiara.

Ideea este ca oamenii acum nu isi doresc stabilitate si prosperitate - tot ce vor este un orar flexibil si independenta financiara (si geografica).

Oamenii nu mai sunt interesati de lucrurile materiale

De ce sa detii o masina, cand poti lua un taxi? De ce sa cumperi o casa intr-un loc frumos si sa mergi acolo doar in vacanta cand poti gasi o super locuinta pe Airbnb in orice colt al planetei?

La fel se intampla si in cazul in care ti-ai cumpara o locuinta in orasul in care stai: de ce sa o cumperi daca nu stii unde vei fi peste 10, 20 de ani? Faci un credit pe 30 de ani si accepti faptul ca iti vei petrece aproape intreaga viata intr-un loc inchiriat. Vei schimba, probabil, locul de munca in urmatorii cativa ani. Daca inchiriezi un apartament, nimic nu te impiedica sa te muti cand iti schimbi job-ul.

Citește și:

Potrivit Forbes, tinerii isi schimba locul de munca o data la trei ani (in medie).

Conceptul de proprietate nu mai este relevant.

In ultimul deceniu, psihologii au ajuns la concluzia ca in ceea ce priveste fericirea si un sentiment de bunastare, cheltuirea banilor pe experiente noi este mult mai profitabila pentru tine decat cumpararea unor lucruri materiale. O calatorie iti aduce mai multa bucurie decat o noua haina.

Experientele noi ne ajuta sa ne facem prieteni

Interactiunea sociala este esentiala; pentru a fi mai fericit, trebuie doar sa stai de vorba cu altii sau sa iti faci mai multi prieteni. Oamenii vor sa auda cum ti-ai petrecut un an intr-o aventura prin mai multe tari sau ce apartament ti-ai cumparat?

Aminteste-ti ca pana si o experienta neplacuta poate deveni o poveste buna. Nu putem spune acelasi lucru si despre lucrurile materiale. Cumpararea bunurilor ne ingrijoreaza.

Citește și:

Lucrurile pe care le detinem, in special cele foarte scumpe, ne fac sa ne ingrjoram cu privire la starea lor. Daca iti cumperi o masina, vei tresari imediat din pat in miez de noapte cand afara se aude o alarma. Daca iti cumperi o casa si o umpli cu obiecte scumpe, vei sta cu teama de a nu fi jefuit. Si sa nu mai vorbim de faptul ca o masina poate fi zgariata, un televizor se poate defecta....

Acum, pentru tineri, experienta este singurul lucru care conteaza. Parintii nostri nu au putut calatori la fel de mult si de des precum noi. Nu existau posibilitati; prin urmare, au investit in case si masini... insa noi nu vrem sa facem asta. La urma urmei, fiecare achizitie se va deprecia in timp.

Noi vrem sa nu ne simtim legati de nimic, sa traim frumos si sa ne bucuram de viata.

foto prima pagina: Yulia Grigoryeva, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.