Setari Cookie-uri

Adevarul ascuns din spatele uleiului de palmier

Uleiul de palmier: cum este produs? Tot ce trebuie sa stim despre acest ulei.

Dupa ce timp de secole oamenii au mancat grasime animala, de cateva decenii uleiul de palmier este omniprezent in farfuriile noastre. Se pare ca aceasta "invazie" are la baza doar costurile, acesta nefiind si un produs bun pentru organism. Uleiul de palmier este lider mondial la consum, fiind prezent in foarte multe produse cum sunt margarina, biscuitii, cerealele pentru micul de dejun, inghetata, dulciurile, sapunul, cosmeticele si multe alte produse, sub denumirea de "ulei vegetal". Se gaseste si in magazine, la bidoane de 2-3 litri, fiind preferat uleiului clasic fiindca este mai ieftin. Uleiul de palmier se mai foloseste si pe post de combustibil alternativ in industria transportului.

Costurile productiei uleiului de palmier sunt mai mici decat in alte cazuri, dupa cum se poate observa. Randamentul la hectar este de cateva ori mai mare fata de alte plante. Astfel, pentru a obtine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Nimic mai simplu!

Citește și:

Conform Mihaelei Bilic, un reputat nutritionist, uleiul de palmier nu este chiar bun pentru consumul alimentar. Desi este vegetal, este mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. Uleiul de palmier contine un acid gras numit palmitic. Faceti o comparatie: untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%! Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat in acizi de tip Omega 6 a caror prezenta in organismul uman duce la artrita si chiar cancer de prostata si cancer mamar.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: mosista, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.