Setari Cookie-uri

7 carti pentru copii mici si mari

Cartile care ma fac pe mine sa plang sunt cartile copilariei. Inima mi se inmoaie, chipul imi zambeste si ochii mi se umezesc atunci cand revad cartile din biblioteca veche a bunicilor.

Abia astept sa am copii si sa le citesc povestile mele de suflet inainte sa adoarma si sa le fac cunostinta cu prietenii mei imaginari din biblioteca.

De cand am invatat sa citesc, am fost fascinata atat de povestile scriitorilor romani, cat si de cele ale celor straini. Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Hans Christian Andersen, Jules Verne, Daniel Defoe si L. Frank Baum sunt doar cativa dintre autorii mei preferati.

Le-am citit cartile si am urmarit cu aceleasi emotii povestile lor puse pe micile si marile ecrane.

Cartile copilariei

Dar cartea este cartea si nu poti sa compari emotiile care te invaluie atunci cand tii o carte in mana cu emotiile pe care le traiesti cand vezi un film. Sunt emotii diferite, placute toate, dar diferite.

Eu una simt nevoia sa imbratisez cu toata dragostea o carte cu amintirile din copilarie ale lui Ion Creanga care are coperta identica cu cartea mea de cand eram mica. Nu are paginile galbene si nici mirosul acela intepator de carte veche, de lemn vechi, de amintire veche, pe care eu il ador, dar tot as alege-o sa stea pe rafturile din camera mea.

Citește și:

Si pentru ca am avut intotdeauna o slabiciune pentru copertile lor tari si colorate, am facut tot posibilul sa gasesc editiile care imi aduc cel mai mult aminte de ce am avut eu acasa.

Am facut cunostinta cu Robinson Crusoe cand eram in scoala generala, fiind o lectura recomandata de doamna invatatoare, si a ramas personajul cu experienta pe care as vrea sa o traiesc pe propria piele. Nu vreau sa fiu Alba ca Zapada si nici Cenusareasa, dar vreau sa ma aflu pe o insula si sa am indemanarea si curajul lui Robinson Crusoe pentru a supravietui si a ma bucura de o experienta de viata frumoasa.

Daca nu e Robinson Crusoe, este Alice in Tara Minunilor. De ce? Pentru ca am visat mereu sa am o mana de prieteni mici cat o furnicuta si sa ma pot micsora pentru a ma juca cu ei.

Cartile copilariei

Amintiri din copilarie Robinson Crusoe Alice in Tara Minunilor

Carti cu povesti pentru copii mici si mari

Povestile lui Hans Christian Andersen sunt magice. M-au purtat pe cele mai frumoase meleaguri si m-au facut sa-mi doresc sa raman acolo pentru tot restul vietii, asa ca le mai recitesc din cand in cand atunci cand vreau sa evadez.

Citește și:

Fana Micul Print nu am fost niciodata, insa o recomand pentru ca este o adevarata lectie de viata, o carte pe care orice copil ar trebui sa o citeasca si sa invete din ea ce este de invatat.

Despre Cuore, cartea lui Edmondo de Amicis, ar fi mai bine sa nu spun eu in cuvintele mele, nu le-as gasi pe cele potrivite, asa ca declaratia scriitorului este cea mai in masura sa te determine sa o iei in biblioteca ta:

"Aceasta carte s-ar putea intitula: Istoria unui an de scoala, scrisa de un elev din clasa a III-a. Cand spunem ca e scrisa de un elev, nu voim sa zicem ca el a scris-o intocmai, ci a insemnat zi de zi intr-un caiet tot ce a vazut, a simtit, a cugetat; la sfarsitul anului, tatal sau a scris aceste pagini dupa notele lui, silindu-se a nu schimba nimic din ganduri si a pastra, pe cat se poate, cuvintele fiului sau.".

Cat despre "Capitan la 15 ani"... pai, ce sa zic, o carte plina de aventura, ca de altfel toate cartile lui lui Jules Verne, care ar putea sa contribuie la dezvoltarea copilului tau.

Citește și:

Carti cu povesti

Povesti de Andersen Micul Print

Cuore Capitan la 15 ani

Si mai sunt multe, foarte multe carti fascinante si nemuritoare pentru copiii mici si mari.

Sa nu uitam nici de Vrajitorul din Oz, de Jurnalul adolescentului miop, De veghe in lanul de secara, Mark Twain si de Fratii Grim.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By studiovin

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.