Maică, tineretul din ziua de azi e fix ca noi. Doar că nu ne place să recunoaștem

Punțile de legătură dintre noi, copiii de tranzitie și ei, copiii tehnologiei sunt puține și prețioase. Ne place sau nu, dintre ei se ridică ajutoarele noastre de mâine, oricât de telenovelistic sună. Să nu purtăm razboaie cu ei, zic.

Internetul, sursă infinită de inspirație, mi-a scos azi în cale o trupă românească de aproape muzică. Ce cântă băieții aștia e undeva la intersecția dintre rap, manele și Doamne-ferește. Îmbrăcați cu broboade înflorate pe post de fuste, papuci de casă asortați regulamentar la șosete albe, freza făcută la salonul Pipi-n priză, belciuge, lanțuri, borsețele. Nu mă întrebați de versuri, am înțeles că poetul spunea ceva de Dubai, viața-i nasoală în cartier, ia ia ia, valoarea mea, wow wow wow sare clubu. Aproape 8 milioane de vizualizări pe YouTube. Comentarii:

  • Cea mai bomba
  • Blana baeti
  • Blanao tati! (am înțeles că blanao e acum noul ”mișto” din tinerețea mea)
  • Blana bomba
  • Cei mai smecheri repari

Am înțeles, așadar, că generația tânără are o pasiune pentru piesele vestimentare din blană (?), dispozitivele explozive și, pe alocuri, pentru reparații (?)

Retail jobs

Ne-am strâns pe această temă la șuetă în redacție, indignate și pline de judecăți de valoare. Eheee, maică, pe vremea noastră, noi ascultam muzică bună, dădeam bună ziua și locul în tramvai, aveam stele în frunte și eram olimpice. A se nota, tinerețea noastră nu e chiar în mezozoic, ci mai încoce, în Holocen. Anii de grație 90.

Foto huricanehank/Shutterstock

Dacă stau acum strâmb și judec drept, îmi amintesc câteva episoade în care ai mei au stat pe gânduri dacă să ma exorcizeze când îmi urla Katatonia din căști sau dacă să își facă griji că m-am apucat de droguri când ascultam Tupac. Ce-i drept, viața era dură în Drumul Taberei. Nu știai niciodată dacă te vânează după blocurile gri pensionarii să te trimită la sifon sau trebuie să te pui bine cu gașca locală de campioane la șotron care făcea trafic de cretă colorată.

Bariera dintre generații va exista întotdeauna. Important este, cred, felul în care încercăm să o trecem. Ne apropiem de copiii și adolescenții de azi cu aere de superioritate înțeleaptă care știe ea mai bine sau cu răbdare, înțelegere și un strop de deschidere?

Vizionare placuta


50 Shades hater. Star Wars lover. Creepypasta reader. Un paradox pe picioare care urăște romgleza.  Diploma de onoare în cinism. Licența poetică obținută ad labam la facultate...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri