Setari Cookie-uri

3 sfaturi de amenajare, cu un buget limitat, a dormitorului primului tau bebelus

Amenajarea camerei pentru bebeluş nu este o decizie care se ia de azi pe mâine. Dormitorul e locul unde mica ta minune îşi va petrece primii ani din viaţă şi trebuie să respecte câteva reguli importante de igienă şi siguranţă, dar şi de estetică.

Ai primit vestea cea mare: peste câteva luni vei deveni mamă pentru prima oară. După euforia acestui unic moment din viaţă, e timpul să te pregăteşti pentru viitor şi unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este şi amenajarea camerei pentru bebeluş, chiar dacă nu o va ocupa imediat ce a sosit de la maternitate.

În prima jumătate de an, nou-născutul trebuie să doarmă în aceeaşi încăpere cu părinţii - dar nu în acelaşi pat. Potrivit American Academy of Pediatrics, această simplă măsură reduce riscurile în cazul unuia dintre factorii majori ai deceselor postnatale în lume: sindromul morţii subite a sugarului. Alături de părinţi, bebeluşul doarme mai uşor, iar ei sunt sunt mult mai receptivi la reacţiile copilului în somn.

Citește și:

În acelaşi timp, prezenţa micuţului în dormitorul părinţilor rezolvă şi o problemă de logistică: îl poţi hrăni sau îl poţi schimba mai repede fără să fii nevoită să treci dintr-o cameră într-alta, în miez de noapte.

Dar, odată trecute cele şase luni critice, este vremea să faci următorul pas în viaţa copilului tău: să-i oferi propria lui cameră. Argumentele ţin şi de prezent, şi de viitor.

  • Un studiu publicat în revista Academiei Americane de Pediatrie arată că bebeluşii care dorm singuri după vârsta de şase-opt luni au un somn mai liniştit noaptea şi în reprize mai lungi cu aproape o oră faţă de copiii care dorm împreună cu părinţii la aceeaşi vârstă.
  • Nou-născuţii trebuie lăsaţi să doarmă în propria lor cameră şi pentru că astfel vor deveni mai independenţi. Vor învăţa să se liniştească şi să adoarmă fără să fie tulburaţi de prezenţa mamei sau a tatălui.
  • Nu în ultimul rând, copiii care dorm singuri de la o vârstă fragedă vor fi mai încrezători în viitor şi nu vor avea nevoie de atenţia constantă a părinţilor.

Pentru că lucrările de amenajare sunt de durată şi vor aduce schimbări destul de mari în viaţa voastră, pregătirile trebuie începute cu câteva luni bune înainte ca cel mai aşteptat membru al familiei să vină pe lume.

Citește și:

Poate că soţul trebuie să fie convins să renunţe la colţul masculin pe care şi l-a amenajat în dormitorul mic al apartamentului. Sau, dacă aveţi doar două camere la dispoziţie, nu sunteţi prea încântaţi să renunţaţi la dormitor şi să vă mutaţi în living.

Şi banii sunt uneori o problemă: amenajarea unei camere pentru copil implică şi investiţii, iar sarcina de multe ori vine pe nepregătite. Părinţii pot renunţa la confort, iar cheltuielile suplimentare pot fi rezolvate cu ajutorul băncilor, care oferă soluţii rapide pentru nevoile personale. Nimic nu este însă mai presus de sănătatea, bunăstarea şi liniştea propriului copil.

CE FACEM CU MOBILA VECHE

Înainte de toate, viitoarea cameră a copilului trebuie golită de toată mobila existentă. Dacă vă este greu să renunţaţi la ea, poate fi relocată în alte încăperi. Când spaţiul liber devine o problemă, aveţi varianta să o donaţi: sunt multe familii care s-ar bucura să primească un pat, un birou sau un fotoliu, chiar dacă sunt folosite. Înainte să luaţi măsuri radicale, însă, gândiţi-vă ce ar mai putea fi încă de folos în viitorul dormitor al bebeluşului.

Citește și:

CUM IGIENIZĂM CAMERA BEBELUŞULUI

Începeţi cu pereţii: un strat nou de vopsea cu proprietăţi antimucegai şi anti-igrasie va lumina camera şi va crea condiţii mai sănătoase pentru copilul vostru. Acesta este momentul să decideţi şi ce culoare vor avea pereţii. În paleta cromatică nu există doar albastru şi roz, aşa că puteţi încerca şi alte nuanţe: portocaliul este o culoare prietenoasă, verdele îndeamnă la linişte.

În acest moment e indicat să luaţi în calcul şi podeaua. Schimbaţi gresia, mocheta sau linoleumul cu parchet clasic - este mai uşor de curăţat şi nu atrage microbii la fel de mult ca mocheta, de exemplu. Mai târziu, când copilul va începe să meargă, puteţi acoperi parchetul dur cu câteva covoare pufoase.

Citește și:

CUM ALEGEM MOBILA

Dacă planificaţi pe termen lung, o idee bună este să nu umpleţi camera cu tot ce vă trece prin cap: biblioteca, biroul, sau dulapul de haine pot fi adăugate pe parcurs, aşa că nu vor ocupa spaţiu inutil şi le veţi putea cumpăra la momentul oportun, ţinând cont şi de nevoile, gusturile şi preferinţele copilului. Pentru început, aveţi nevoie de cinci lucruri indispensabile în camera bebeluşului.

  1. Un pătuţ. Este locul în care mica voastră comoară îşi va petrece în anii următori cea mai mare parte a timpului, de multe ori nesupravegheat, aşa că pătuţul trebuie să fie în primul rând sigur: să aibă colţuri rotunjite, gratiile să fie distanţate la cel mult 6,5 centimetri, ca să nu permită trecerea unui picioruş printre ele. Şi vopseaua folosită trebuie să fie omologată.
  2. O comodă de înfăşat. Este utilă în special pentru părinţi, care ar putea avea probleme de spate dacă zilnic schimbă bebeluşul în condiţii improprii. Pe piaţă există şi măsuţe de înfăşat, mai ieftine decât comodele, însă după câteva luni îşi vor pierde utilitatea. O comodă poate fi folosită ca spaţiu de depozitare şi după ce copilul va creşte.
  3. Un dulăpior pentru hăinuţele bebeluşului, care nu trebuie să fie un corp de mobilă cât jumătate din perete. Magazinele de mobilă oferă astfel de soluţii pentru camera bebeluşului şi puteţi alege modele dedicate pentru băieţei sau fetiţe, în culori asortate cu nuanţele alese la vopsirea camerei.
  4. O canapea extensibilă pentru părinţi, să poată dormi alături de copil în cazul în care acesta trebuie supravegheat mai îndeaproape.
  5. Un sistem performant de monitorizare pentru bebeluşi, care să vă ajute să staţi cu ochii pe el chiar dacă nu sunteţi acasă.

Planificaţi-vă lucrările şi cumpărăturile în funcţie de asta: după naştere nu veţi mai avea timpul sau ocazia de a face lucrări drastice în locuinţă. Odată ce aţi terminat cu amenajarea camerei copilului, însă, tot ce mai aveţi de făcut este să aşteptaţi sosirea pe lume a bebeluşului, cu aparatul foto pregătit pentru o primă sesiune foto într-un decor ales pe inima voastră.

Citește și:

Dacă v-au plăcut propunerile noastre, nu vă limitaţi la ele: puneţi-vă imaginaţia la lucru şi trimiteţi-ne şi nouă ideile voastre de amenajare!

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.