Setari Cookie-uri

Cum să-ți pregătești grădina primăvara. 7 pași ușor de urmat

Acum este momentul să pregătești solul și plantele atât pentru primăvară, cât și pentru restul anului.

primavara Ce perioadă din an poate fi mai plăcută pentru grădinărit decât primăvara? Să petrecem din nou timp în aer liber e benefic pentru corp și minte, iar grădina are nevoie de atenția ta. Acum este momentul să pregătești solul și plantele atât pentru primăvară, cât și pentru restul anului. Uite ce etape e bine să urmezi:

1. Planifică

De la un an la altul, cu siguranță vei dori să faci schimbări în aspectul grădinii tale. Acesta este pasul în care decizi care vor fi acele schimbări și cum le vei implementa. Poți porni de la plante noi pe care vrei sa le incluzi în grădină. Nu vrei ca toate să fie cu 20-30 cm deasupra solului; încearcă să incluzi plante de mai multe dimensiuni, pentru un efect vizual plăcut. Grădina ta va fi mult mai interesantă dacă incluzi și arbusti ornamentali, precum iasomia, glicina sau deutia roz.

Citește și:

2. Curăță grădina

Treaba propriu-zisă începe prin curățarea grădinii, ca să pregătești solul pentru noul sezon. Greblează frunzele și alte rămășițe de pe sol. Totodată, e posibil să fie și unele buruieni în grădină, pe care va trebui să le smulgi. Dacă le rupi, iar rădăcina rămâne în pământ, acestea vor crește repede din nou, deci va trebui să te asiguri că le scoți cu tot cu rădăcină.

3. Curăță plantele

Unele plante au nevoie de tăiere, pe când altele nu. De exemplu, primăvara devreme trebuie tăiați doar arbuștii care înfloresc vara, nu și cei care înfloresc primăvara. Aceștia din urmă trebuie tăiați doar după ce au înflorit. Totodată, dacă ai trandafiri, aceștia trebuie tunși, însă alege cu grijă momentul. The Spruce recomandă să alegi perioada în care trandafirii dezvoltă muguri, dar înainte ca aceștia să se desfacă.

Citește și:

3. Pregătește solul

Iarna lasă urme în grădina ta. Mai exact, solul devine tasat din cauza frigului. Prin urmare, e nevoie să îl sapi ca să îl aerisești. E bine să folosești și un îngrășământ natural, ca pământul să fie mai fertil, iar plantele tale să crească mai frumos.

4. Mută plantele perene

E posibil să dorești să faci schimbări în aranjarea florilor perene, cum ar fi lăcrămioarele, anemonele, bujorii, levănțica, echinaceea, margaretele sau gerbera. Totodată, acesta este momentul să înmulțești plantele perene, conform deeprootsathome.com. Dacă marginile unei tufe de flori perene arată mai bine decât mijlocul, atunci planta deja începe să sufere și are nevoie de intervenția ta.

5. Plantează

Nu vei putea planta tot ce îți dorești deodată. Acest pas depinde foarte mult de ce ai decis că îți dorești în etapa de planificare. Fiecare plantă are un moment optim pentru a fi plantată, care trebuie respectat pentru ca aceasta să crească puternică și sănătoasă. La începutul primăverii e momentul ideal să plantezi flori precum trandafiri, iasomie și azalee. Apoi, poți planta begonii, crini de vară, dalii, garofițe, gladiole sau margarete. Dacă ești o fire mai practică și ai optat pentru o grădină de legume, acum poți planta diferite soiuri de salate, morcovi, ridichi, conopidă, roșii, vinete și nu numai.

Citește și:

6. Repară stricăciunile

Cel mai probabil, peste iarnă s-au stricat sau uzat câteva din lucrurile care contribuie la aspectul plăcut al grădinii. Fie că ai nevoie să vopsești gardul sau să repari un suport de flori, e bine să te uiți cu un ochi critic și la lucrurile din jurul grădinii.

7. Începe jurnalul grădinii tale

Acesta este un sfat bonus, care poate face diferența dintre o grădină frumoasă și una minunată. Nu este suficient să înveți despre grădini și plante în general. Ținând notițe despre propria grădină vei învăța să amplasezi mai bine plantele, vei observa ce tipuri de plante se descurcă mai bine pe termen lung, dar și când e cel mai bun moment să lucrezi în grădină. Jurnalul poate deveni mult mai interesant dacă incluzi și fotografii sau schițe.

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.