Setari Cookie-uri

Zece lucruri pe care să le faci înainte să îți cumperi prima casă

Dacă ești pregătit să treci de la stadiul de chiriaș la cel de proprietar, e nevoie să te pregătești.

prima casa Dacă ești pregătit să treci de la stadiul de chiriaș la cel de proprietar, e nevoie să te pregătești într-un anumit fel și să te aștepți la lucruri neprevăzute în această etapă a evoluției tale. Vânzarea de case este un domeniu în continuă schimbare, de aceea am pregătit pentru tine zece pași peste care să nu sari atunci când îți cumperi pentru prima dată o locuință, pentru a evita orice surpriză care ar putea interveni pe parcurs și care te-ar putea deconcentra de la a-ți menține energia cât mai sus posibil. Iată cum ar trebui să arate planul tău de „bătaie” pentru perioada următoare.

Fă o listă cu caracteristicile pe care le cauți

E lesne de înțeles că ești în căutarea unei case care să fie ceva mai spațioasă decât un apartament și care să-ți ofere mai multă intimitate, însă trebuie să stabilești exact ce anume vrei de la viitoarea ta locuință. De exemplu, trebuie să te hotărăști de câte băi vei avea nevoie, în funcție de numărul membrilor familiei tale. Dacă găsești o casă compartimentată pe două nivele, cel mai probabil ar trebui să te orientezi după o ofertă care îți pune la dispoziție câte o baie pe fiecare etaj cel puțin. Mai apoi, trebuie să găsești o proprietate care vine la pachet cu o curte suficient de spațioasă pentru cum ai de gând să o organizezi. Dacă vrei să păstrezi un loc pentru parcare, să rezervi teren pentru un loc de joacă pentru copii și să plantezi și câțiva pomi fructiferi, poate ar trebui să cauți o curte generoasă.

Citește și:

Fă un drum cu mașina prin cartier

După ce ai găsit anunțurile imobiliare care se apropie cât mai mult de descrierea casei tale ideale, ar fi bine să dai o tur prin cartierul unde sunt localizate chiar înainte să ai prima întâlnire cu proprietarul sau cu agentul imobiliar care urmează să îți prezinte oferta. Observă din mers lângă ce fel de vecini urmează să locuiești, gradul de curățenie al zonei, prezența sau absența animalelor fără stăpân și nivelul de trafic. E posibil să nu te avantajeze vreunul din aceste aspecte, deci poți căuta altă casă care ar întruni toate detaliile importante pentru tine.

Fă o simulare de credit la bancă

Suma de care vei avea nevoie pentru a cumpăra cea mai potrivită casă pentru tine este, la acest punct, extrem de importantă pentru bugetul tău. Adresează-te unei bănci în care ai încredere și cere o simulare de credit pentru a vedea dacă veniturile tale lunare pot acoperi ratele pe care urmează să le plătești. Personalul instituției bancare te poate sfătui să alegi o variantă de credit mai avantajoasă pentru tine și să scapi de creșteri în funcție de oscilațiile între monedele internaționale.

Citește și:

Negociază

După ce ai ales forma de plată cea mai convenabilă și ai reușit să vizionezi casa pe care urmează să o cumperi, poți începe negocierile. Nu accepta niciodată primul preț oferit, chiar dacă ți se pare avantajos, pentru că majoritatea proprietarilor e dispusă să lase din valoarea sugerată în anunțul imobiliar. De ce să nu obții o reducere pe care să o redirecționezi în cumpărarea unor articole de mobilier sau pentru plata unor mici reparații ori renovări după bunul tău plac?

Pregătește-te de cheltuieli neprevăzute

E bine să ai mereu un as în mânecă mai ales când vine vorba de o achiziție atât de importantă, cum este casa. Ține cont că nu vei avea de achitat doar valoarea propriu-zisă a proprietății, ci va trebui să mai plătești și actele de vânzare-cumpărare. Trebuie să ai în vedere că și mutarea în noua ta casă va presupune o cheltuială, mai ales dacă trebuie să transporți de la vechea locuință mobilier sau aparatură electrocasnică de mari dimensiuni. Așa că lasă câțiva bani deoparte și pentru aceste tipuri de cheltuieli.

Citește și:

Cere o evaluare profesionistă

Un arhitect sau evaluator imobiliar te-ar putea scuti de multă bătaie de cap în perioada de după cumpărarea casei dacă va observa ceva în neregulă cu proprietatea. De pildă, dacă fundația este șubredă sau dacă zona este cunoscută ca având mișcări de teren vei ști la ce să te aștepți, în cazul în care bați palma cu proprietarul.

Întocmește un dosar cu toate actele necesare

Nu uita de partea mai puțin plăcută, dar foarte importantă. Trebuie să te asiguri că nu cumperi o casă care are datorii sau care este implicată în vreun proces de partaj sau retrocedare. De asemenea, trebuie să primești aviz de la toți furnizorii de servicii că locuința este gata să primească un nou proprietar și că nu figurează ca având sume restante.

Citește și:

Rămâi organizat

Începe din timp să îți așezi lucrurile din vechea locuință în cutii, saci sau alte forme de protecție în timpul transportului, în funcție de gradul de fragilitate al fiecăruia dintre ele. Închiriază din timp o mașină care te-ar ajuta să te muți mai ușor sau apelează la un serviciu profesional de mutare, care îți va salva foarte mult timp și efort fizic. Planul de mutare ar trebui să se întindă pe cel puțin o săptămână, ca să nu te aglomerezi și să nu scapi vreun detaliu din vedere.

Așteaptă-te ca Legile lui Murphy să se aplice

Acestea spun că dacă ceva ar putea merge prost, va merge prost. Nu-ți pierde calmul și fii pregătit pentru orice situație, mai ales dacă mutarea nu depinde numai de tine. Nimic nu este permanent, însă, iar perioada scurtă, dar foarte solicitantă, se va încheia curând și te vei putea bucura de un spațiu nou și ideal pentru tine și familia ta.

Citește și:

Nu cumpăra compulsiv

După ce vei fi terminat cu mutatul, vei putea trece la organizarea spațiului și decorarea acestuia. Nu depăși bugetul alocat mutării doar pentru că ai văzut o ofertă pentru o canapea colorată, deși cea veche este încă în stare perfectă de funcționare. Cumpără numai articolele de care ai neapărată nevoie și folosește-le în continuare pe cele vechi dacă nu au niciun defect major.

Dacă vei lua în considerare sfaturile de mai sus, căutarea, găsirea, achiziția și mutatul în noua ta casă se vor simplifica foarte mult. Mult succes!

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.