„Eram în zonă și ne-am gândit să îți facem o surpriză.” Aceasta este replica pe care o folosesc unii musafiri pentru a-și anunța prezența neașteptată. Dacă prietenia sau gradele de rudenie te împiedică să-i refuzi, probabil vei intra puțin în panică știind că, fix în acest moment, locuința ta este neechipată pentru a face față unei găști vesele, avide de atenție și ospitalitate.

Totuși, va trebui să ieși rapid din starea de panică și să treci la acțiune. Iată ce trebuie să faci atunci când ai parte de musafiri neanunțați.

Nu insista prea mult pe curățenie

Dacă ai „norocul” ca vizitatorii tăi să își anunțe sosirea cu măcar 5 minute înainte, instinctul tău va fi probabil cel de a începe să cureți camera de zi. Totuși, nu exagera cu această sarcină. Dacă faci curățenie în mod regulat, e posibil să nu fie nevoie să folosești aspiratorul.

Mai degrabă, mătură puțin podeaua dacă este cazul și concentrează-te pe ștersul prafului. Particulele de praf se depun zilnic, iar straturile devin rapid vizibile pe mobilă sau pe alte suprafețe. Apoi aranjează puțin canapeaua și fotoliile, pune eventualele haine murdare în mașina de spălat și apoi așteaptă sosirea (ne)invitaților.

Gândește-te de unde vei comanda mâncare

Cu excepția aperitivelor, gătitul este în acest moment o opțiune exclusă. Dacă totuși vrei să-ți pui musafirii la masă (și sunt slabe șansele ca ei să te refuze), va trebui să comanzi cina de undeva.

Pizza pare mereu o idee bună, până îți amintești că nu este tocmai sănătoasă pentru siluetă, dar și că, fiind vorba de musafiri, poate vrei să le oferi ceva mai spectaculos. Poți apela la un serviciu precum Caserola, care îți pune la dispoziție o varietate largă de restaurante de top. De exemplu, poți comanda mâncare la domiciliu în sectorul 3 sau oriunde locuiești și poti alege între preparate chinezești, indiene, japoneze, italiene, românești sau chiar vegane.

Creează o ambianță plăcută

Acum că mâncarea e pe drum, va trebui să îți faci oaspeții să se simtă cât mai relaxat. Poate părea paradoxal, dar și ei s-ar putea să se simtă puțin stânjeniți că te-au luat prin surprindere, așa că va fi tot de datoria ta să creezi o atmosferă destinsă.

Lasă o muzică ambientală sau simfonică (sau jazz, de ce nu?) să curgă pe fundal și acordă o atenție în plus luminilor. Dacă e seară, folosește o lumină caldă, de ambient sau chiar două trei lumânări parfumate.

Ocupă-te de entertainment

Nu e o idee bună să stai cu musafirii neanunțați la discuții interminabile. Probabil vă veți plictisi cu toții, iar vizita neașteptată se va dovedi cu adevărat neplăcută. Folosește-ți imaginația pentru a-ți distra oaspeții.

Gândește-te la un film nu mai lung de două ore pe care ei nu l-au văzut sau propune să jucați ceva. Probabil ai prin bibliotecă măcar un Remi sau poate chiar un joc de societate (boardgame) cu reguli simple și mult mai distractiv.

Nu lăsa vizita să se lungească prea mult

Dacă observi totuși că „scurta” ședere începe să se întinde pe o durată nefirească, scuză-te politicos și explică-le musafirilor că vor trebui să te părăsească cât de curând. Oricât de plăcută ar fi compania, nu este deloc corect să lași o vizită surpriză să-ți consume atât de mult timp prețios.

În fond, vizitele surpriză nu sunt tocmai conforme cu codul bunelor maniere, astfel că doar faptul că îi primești la tine acasă reprezintă o favoare pentru musafirii surpriză. Chiar dacă nu vrei să strici relațiile cu prietenii sau rudele, nu înseamnă că trebuie să-i lași să stea cât vor ei sau să le dai de înțeles că sunt oricând bineveniți, fără să te anunțe în prealabil.

Sursă foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: