Setari Cookie-uri

Cum să dezvolți imaginația copilului tău prin joacă. 5 metode simple, dar eficiente

Atunci când încurajezi imaginația micuțului tău, îi oferi mai multe șanse pentru un viitor mai bun.

imaginatia copilului

Imaginația are cu siguranță o importanță mare în viețile noastre. Între altele, stimulează creativitatea și inovația, contribuie la dezvoltarea intereselor și pasiunilor și are un rol esențial în crearea unui viitor mai bun, atât la nivel de individ, cât și la cel al întregii societăți. Fără imaginație, nu ar exista opere de artă sau progres tehnologic; ai nevoie de ea înainte de a crea orice lucru nou.

De aceea, e bine ca părinții să nu omită sprijinirea dezvoltării imaginației la copii. Atunci când încurajezi imaginația micuțului tău, îi oferi mai multe șanse pentru un viitor mai bun. Așa cum spunea și Albert Einstein, „imaginația este mai importantă decât cunoașterea”. Iată câteva idei din care te poți inspira ca să încurajezi dezvoltarea imaginației copilului tău:

Citește și:

1. Optează pentru interactivitate

Activitățile pasive au rolul lor, însă imaginația copilului este cu adevărat stimulată atunci când este implicat în mod activ. Desenele animate și filmele pentru copii îl pot purta într-o lume fantastică, însă nu e suficient ca cel mic să rămână un spectator. Implică-l în mod activ prin joacă, iar astfel se va obișnui să își folosească imaginația și creativitatea. Totodată, orientează-te către jucării interactive atunci când dorești să-i faci un cadou. Spre exemplu, există păpuși interactive care vorbesc sau care au nevoie de îngrijire. Astfel de păpuși inspiră fetițele să se joace în moduri pe care nu le-ar fi încercat înainte, folosind diferite contexte de joc. Pe lângă clasica păpușă prințesă, găsești și păpuși tip doctor sau jocheu.

Citește și:

2. Folosește jocuri de rol

O altă metodă bună pentru dezvoltarea imaginației este cea a jocurilor de rol. Ca să participe la joc, copilul trebuie să își imagineze cum procedează o persoană în diferite situații. Astfel, se încurajează atât gândirea creativă, cât și abilitățile sociale. Când vine vorba de jocuri de rol, ai mai multe opțiuni. Copii se pot juca rolul unui părinte, rolul unei profesii (pompier, doctor, actor, profesor) și pot interpreta o situație reală din viață sau una fantastică (inventată de cel mic sau întâlnită într-o poveste). Asigură-te că micuțul tău are suficiente accesorii pentru un joc de rol reușit.

3. Încurajează inițiativa

Dezvoltarea imaginației și creativității presupune și un anumit grad de libertate pentru copii. Dacă acestora li se impun constant programe și activități, ei nu vor avea ocazia să își dezvolte inițiativa, conform Huffpost. Cu alte cuvinte, astfel îi încurajezi să învețe să urmeze instrucțiuni, în loc să devină lideri. Prin urmare, e bine ca pe lângă activitățile prestabilite, să îl lași pe cel mic să vină cu propriile sale idei de jocuri. În loc să preiei controlul, încurajează-l să vină cu idei și pune-i întrebări constructive.

Citește și:

4. Include activități artistice în program

Activitățile artistice sunt esențiale pentru dezvoltarea imaginației și creativității. Poți încerca împreună cu copilul tău activități artistice și creative precum desen, pictură, colaj, modelat de plastilină, cântat la instrumente muzicale de jucărie sau crearea de bijuterii precum brățări sau lănțișoare. Cei mici pot crea felicitări, obiecte decorative, accesorii și nu numai - doar imaginația este limita. Asigură-te că îi oferi toate materialele necesare, că nu se poate răni cu instrumentele folosite și că are suficientă libertate creativă încât să își lase imaginația să zburde în timpul proiectului.

5. Citește-i

Atunci când îi citești copilului tău, îl îndemni să își folosească imaginația pentru a da viață în mintea sa personajelor. Potrivit Canadian Family, e bine să îi citești copilului tău chiar și după ce acesta a învățat să facă acest lucru singur. Pe de o parte, contribui la instalarea unui obicei esențial pentru dezvoltarea imaginației și creativității. Pe de altă parte, lectura e o metodă de dezvoltare și întărire a relației dintre tine și cel mic, deoarece aveți ocazia să experimentați împreună acea lume fantastică. Poți folosi cititul și ca pe o oportunitate de joc, interpretând diferit personajele din povești și povestiri.

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.