Setari Cookie-uri

5 lucruri pe care trebuie să le ştii când alegi aragazul

Pentru că investiția într-un aragaz nou nu este deloc mică, înainte de a achiziționa unul este indicat să îți stabilești nevoile și așteptările pe care le ai de la acesta.

Aragazul este unul dintre aparatele indispensabile din orice locuință; acesta poate face diferența între un preparat nereușit și unul gustos. Pentru că investiția într-un aragaz nou nu este deloc mică, înainte de a achiziționa unul este indicat să îți stabilești nevoile și așteptările pe care le ai de la acesta. Piața este diversă și vei găsi de la cele mai simple modele până la cele cu plită cu inducție încorporată şi sistem de auto-curățare.

În continuare vei afla cinci criterii pe baza cărora să îți fundamentezi alegerea. Cunoscând câteva variante, vei ști mai bine ce să alegi. Aici poți comanda un aragaz Electrolux care să corespundă cerințelor tale.

1. Tipul aragazului

În magazine vei găsi trei tipuri de mașini de gătit, grupate în funcție de numărul de preparate pe care le pot încălzi simultan. Ai așadar de ales între aragazurile clasice, cele încorporabile și cele cu dimensiuni extinse.

Citește și:

Aragazurile clasice sunt cele obișnuite, prezente în majoritatea bucătăriilor. Ele sunt dotate cu plită și cuptor, uneori având și un compartiment separat pentru rotisor. Avantajul acestui aparat este mobilitatea; el poate fi mutat dintr-o parte în alta a bucătăriei atunci când te hotărăști să rearanjezi mobilierul.

Cuptoarele și plitele încorporabile sunt cele pe care le integrezi de la început în matricea mobilierului bucătăriei. Ele pot fi astfel montate la înălțime mai mare, asigurându-ți o poziție bună, nemaifiind nevoie să te apleci atunci când ai treabă la cuptor. În plus, cu un astfel de cuptor încorporabil vei câștiga la aspectul estetic al bucătăriei.

Mașinile de gătit cu dimensiuni extinse sunt rar întâlnite în bucătăriile casnice, din pricina dimensiunilor mari. Lățimea acestora este uneori dublă față de cea a aragazurilor clasice, însă ele pot avea până la opt ochiuri și patru cuptoare. Spațiul ocupat este principalul dezavantaj, deși în interiorul acestui tip de aragaz se găsesc și locuri de depozitat tăvi și alte ustensile conexe gătitului.

Citește și:

2. Gaz sau electric?

Uneori o preferință, alteori o necesitate, energia cu care un aragaz funcționează este în primul rând condiționată de branșamentul casei tale. De exemplu, dacă ai o casă de vacanță într-o zonă îndepărtată, unde nu există țevi de gaz, vei fi obligat să cumperi un aragaz electric.

Ambele variante energetice sunt recomandate, fiecare având plusuri și minusuri. Aragazurile pe gaz îți oferă o încălzire rapidă, control rapid al temperaturii și costuri mai mici în comparație cu un aragaz electric, a cărui funcționare este mai scumpă și care realizează mai greu trecerea de la o temperatură la alta. În schimb, plita unui aragaz pe gaz este mai greu de curățat, iar temperatura nu va fi niciodată distribuită uniform, ca în cazul unui cuptor electric.

Citește și:

3. Tipuri de plite

În ceea ce privește plitele, pe piață există mai multe tipuri: plitele pe gaz, plitele electrice cu rezistență, vitroceramice și cu inducție.

Plitele cu rezistență sunt fiabile, însă nu mai reprezintă o variantă eficientă, comparativ cu celelalte tipuri de plite electrice, cum ar fi cele vitroceramice, care conțin un element radiant sub suprafața sticlei ceramice. Mâncarea este încălzită astfel prin intermediul radiației termice.

Plitele electrice cu inducție sunt cele mai evoluate din punct de vedere al rapidității fierberii. Oalele folosite trebuie să fie compatibile cu plita, deoarece transferul energiei se realizează printr-un câmp electromagnetic, cu un randament de 90%. Toate plitele electrice sunt foarte ușor de curățat, datorită suprafeței lor netede.

Citește și:

De cealaltă parte, plitele pe gaz, care au costuri mai mici de instalare și utilizare, sunt la mare căutare, chiar dacă pe timpul verii căldura emanată crește disconfortul termic în bucătărie. Există și plite mixte, care au ochiuri pe gaz și ochiuri cu inducție.

4. Dimensiuni

Numărul de membri ai familiei și spațiul disponibil în bucătărie ar trebui să fie principalii factori care să îți ghideze alegerea. De obicei aragazurile au ori 50x60 cm, ori 60x60 cm, însă un cuptor încorporabil va avea dimensiuni mai mici, pe când un aragaz multifuncțional poate ajunge și la 110 cm lățime.

5. Funcția de autocurățare

Anumite modele au printre dotări o funcție de autocurățare catalitică sau pirolitică, în funcție de model, așadar curățarea cuptorului nu va mai cădea în sarcina ta. Curățarea catalitică presupune niște panouri speciale fixate pe pereții interiori ai incintei, care absorb grăsimea și resturile, transformându-le în cenușă fină.

Citește și:

Curățarea pirolitică se realizează ridicând temperatura cuptorului la aproximativ 500 de grade Celsius, în acest mod carbonizând resturile de pe pereți și transformându-le în cenușă. Este o variantă mai practică decât prima, însă și costurile sunt mai mari.

În concluzie, atunci când alegi un aragaz este bine să iei în considerare toate variantele disponibile, pentru a găsi echilibrul între costuri, performanțe și nevoile tale. Consultă oferta de aragazuri Electrolux și descoperă care se potrivește cel mai bine în bucătăria ta!

foto main: pixabay

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.