Setari Cookie-uri

Ce trebuie să știi dacă este pentru prima dată când îți cumperi casă?

Achiziționarea unei case este una dintre deciziile care au un impact financiar și emoțional major asupra oamenilor.

Mulți visează ani de zile locuința perfectă, cu gazon în grădina din față și câteva camere la etaj. Dincolo de aspectul general al clădirii, există elemente care oferă indicii importante cu privire la valoarea proprietății. Este esențial să înțelegi care sunt pașii de urmat în achiziția casei, dacă există costuri ascunse și căror lucruri trebuie să le acorzi atenție. Cu siguranță nu vrei să iei decizii pripite, mai ales că e vorba despre prima ta proprietate.

Pașii pe care să îi urmezi când cumperi o casă

Provocarea de a cumpăra un imobil este uriașă, iar situația devine cu atât mai complicată atunci când nu știi ce te poate ajuta în luarea deciziei. Așadar, să trecem în revistă detaliile întregului proces.

Citește și:

1. Stabilește un buget

Înainte de a căuta o casă de vânzare, trebuie să îți verifici atent situația financiară. Stabilește ce îți poți permite și care va fi bugetul maxim disponibil pentru o astfel de tranzacție. În cazul în care optezi pentru un împrumut, informează-te ce condiții trebuie să îndeplinești. De regulă, vânzările de case implică și un avans consistent de 5-20% din prețul proprietății, prin urmare asigură-te că dispui de sumele necesare pentru a începe tranzacția.

2. Studiază piața

Tratează cu prudență alegerea casei și studiază minuțios piața imobiliară cu mult înainte de a plasa o ofertă. Ai la dispoziție nenumărate vile de vânzare, așa că analizează și vizitează cât mai multe imobile și consultă-te cu profesioniști în domeniu pentru a lua cea mai bună decizie.

Citește și:

3. Obține o pre-aprobare a creditului

Există posibilitatea de a găsi o casă de vânzare perfectă pentru tine, dar nu știi dacă vei beneficia sau nu de un împrumut. Ține cont că majoritatea proprietarilor nu așteaptă până vei obține tu aprobare în condițiile în care există o mulțime de alți cumpărători. Așadar, treci prin procesul de pre-aprobare a creditului înainte de a efectua orice tranzacție imobiliară.

4. Creează o listă cu priorități

Odată ce ai stabilit care este bugetul maxim alocat achiziției, poți începe căutarea unei case de vânzare într-o zonă preferată. Cu toate că este imposibil să găsești locuința perfectă, este bine să stabilești o listă cu criterii. În acest fel, vei ști ce anume cauți la o casă și la ce nu ești dispus să renunți.

Citește și:

5. Apelează la un agent imobiliar

Chiar dacă vrei să eviți plata comisioanelor către un agent, amintește-ți că este vorba de prima ta casă. O persoană specializată va găsi proprietăți potrivite bugetului și cerințelor tale și poate facilita negocierile dintre tine și vânzător.

6. Plasează o ofertă și negociază

Dacă ai găsit împreună cu agentul tău imobiliar o casă care te interesează, stabiliți un preț corect și discută cu proprietarul. Încearcă să eviți varianta de a oferi o sumă foarte scăzută deoarece vânzătorul va fi dezamăgit și șansele tale de negociere scad semnificativ.

7. Verifică atent casa

Inspectarea proprietății reprezintă o parte esențială a procesului de cumpărare. De aceea, este important să acorzi atenție tuturor detaliilor și să te asiguri că nu există semne de deteriorare sau uzură a structurii.

Citește și:

8. Finalizează tranzacția

Dacă totul este în regulă și ești mulțumit de prețul negociat și imobilul ales, următorul pas este să finalizezi tranzacția. Grăbește-te să închei toate documentele pentru împrumut și contractul cu proprietarul. Este o etapă anevoioasă și nu ai vrea ca vânzătorul să se orienteze către alți cumpărători cu care poate finaliza afacerea mai repede.

La ce să fii atent când cumperi o casă

Când începi călătoria de a achiziționa o locuință, există posibilitatea să te concentrezi mai mult asupra spațiului din curte sau a dimensiunii camerelor. Însă, există și alte atribute pe care nu trebuie să le treci cu vederea. Asigură-te că investești într-un imobil fără probleme majore, care va avea nevoie de reparații costisitoare la scurt timp după efectuarea achiziției. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:

Citește și:

1.Starea acoperișului

Acoperișul unei case este destul de scump, de aceea trebuie să te interesezi înainte dacă e necesar să fie înlocuit în perioada următoare. Află de la proprietar când a fost montat sistemul actual și verifică starea acestuia pentru a te asigura că nu vei avea o cheltuială semnificativă imediat ce te muți.

2. Semne ale unor probleme la fundație

Informează-te asupra fundației deoarece, spre deosebire de alte probleme ce se pot rezolva ușor, aceasta implica costuri semnificative. Verifică dacă există crăpături în interiorul și exteriorul casei sau dacă pardoseala prezintă urme de neuniformitate. Află că pentru o casă simplă, fundația trebuie să fie la cel puțin 50 cm adâncime și minimum 75 cm pentru un imobil cu pod sau mansardă locuibilă. În cazul unei locuințe cu unul sau două etaje, e necesar ca fundația să fie la 1 metru adâncime.

Citește și:

3. Potențial de inundații sau alunecări de teren

S-ar putea să îți placă foarte mult o casă aflată în apropiere de apă ori la baza unui deal, dar ia în considerare riscurile posibile din zonă. În cazul unui eveniment natural, gândește-te cum va rezista locuința ta.

4. Verifică umezeala

O cameră proaspăt zugrăvită poate ascunde eventuale probleme cu igrasia, pete de mucegai, scurgeri de apă sau chiar fisuri reparate superficial. Dacă este posibil, apelează la un expert pentru măsurarea umidității ca să te asiguri că nu vei întâmpina probleme mai târziu.

5. Izolare și eficiență energetică

Află detalii despre starea izolației, mai ales dacă imobilul este construit de ani buni. Cu cât locuința este mai bine izolată cu atât mai puțin vei cheltui cu utilitățile pentru răcirea și încălzirea ei pe parcursul anului.

Achiziționarea unei case nu este un proces simplu, însă cu o cercetare atentă vei reuși să găsești un imobil potrivit nevoilor tale. Acordă importanță fiecărei etape și lucrurilor pe care îți dorești să le aibă viitoarea ta locuință pentru a simplifica considerabil procesul de selecție.

Vizionare placuta


Kudika
2 Iulie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.