Setari Cookie-uri

10 cărți extraordinare pe care să le citești dacă te lupți cu anxietatea socială

E o luptă pe care trebuie să o duci singură, să o recunoști, să o accepți, să încerci să o înțelegi și treptat să devii mai puternică în față acestei afecțiuni.

Anxietatea socială nu dispare ca prin magie oricât de mult ai încerca să te ascunzi de ea, oricât ți-ar spune familia sau prietenii bine intenționați să îți schimbi gândirea și modul de a vedea lucrurile. E o luptă pe care trebuie să o duci singură, să o recunoști, să o accepți, să încerci să o înțelegi și treptat să devii mai puternică în față acestei afecțiuni.

Sunt situații în viața de zi cu zi când simți o emoție pe care nu o poți controla - fie că ești la job și trebuie să prezinți un proiect în fața colegilor sau a șefului, fie că mergi la o petrece unde nu cunoști pe toată lumea, fie că te duci la prima întâlnire sau la un eveniment. Dacă suferi de anxietate socială, chiar și cele mai banale activități și interacțiuni zilnice pot deveni adevărate provocări și simți o teamă accentuată privind anumite situații sociale.

Citește și:

Toate persoanele care suferă de anxietate socială au diverse motive pentru a simți teamă cu privire la anumite situații, dar de cele mai multe ori este o frică copleșitoare de:

  • A fi judecat de ceilalți în situații sociale
  • A fi umilit sau a simți o rușine că nu știi anumite lucruri
  • A fi în centrul atenției
  • A fi jignit intenționat sau nu

Cea mai bună metodă de a putea lupta cu anxietatea socială este să o înțelegi, să o accepți și să îți dai seama exact care sunt motivele reale pentru care aceasta se manifestă în interiorul tău. Și una dintre „armele” pe care le poți folosi, ca să poți face toate aceste lucruri, este să citești câteva cărți bune cu și despre anxietate.

Cărți care te ajută în lupta împotriva anxietății sociale

1. Unfuc*k Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața – Gary John Bishop

Una dintre cărțile mele preferate de dezvoltare personală și o carte care a fost o adevărată lecție de anxietate sociala viață. O carte ideală pentru atunci când simți că viață ta nu este așa cum ți-o doreșți și ai senzația că te învârți în cerc orice ai face. Un manifest pentru o adevărată schimbare a vieții, pentru lupta împotriva anxietății și al monologului auto-sabotor care sfârșește prin a-ți compromite viața.

Citește și:

O poți comanda aici.

2. Cum să-ți controlezi anxietatea. Ia tot ce e mai bun din griji, stress și temeri – Bert A. Moore

Pentru cei care se confruntă cu situații foarte stresante, cu anxietatea sociala îngrijorarea, frica sau panica, Moore oferă o serie de sugestii pentru a ține sub control anxietatea, chiar și fără ajutorul medicației sau psihoterapiei. Autorul propune o gama largă de tehnici care te ajută să gestionezi anxietatea: de la contestarea gândurilor iraționale, la meditația de tip “mindfulness”, de la modificarea rutinelor cotidiene de somn și alimentație, la exercițiile fizice și de relaxare.

O poți comanda aici.

3. Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown

anxietatea sociala „Viața înseamnă vulnerabilitate” spune autoarea și chiar dacă alegem să nu ne implicăm în relații, să ne înstrăinăm de ceilalți, ca o formă de auto-protecție, asta nu schimbă faptul că suntem vii și că există toate șansele să fim vulnerabili. Anxietatea socială se manifestă, de multe ori, tocmai din teama de a fi vulnerabili, de a ne arată așa cum suntem în fața celorlalți și a le da posibilitatea să ne judece. Brene Brown ne spune că ne putem gestiona emoțiile, însă pentru asta e nevoie, în primul rând, să acceptăm să fim sinceri cu noi înșine.

Citește și:

O poți comanda aici.

4. Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Cartea lui Manson nu se referă neapărat la anxietatea socială, dar unul dintre cele mai importante carti anxietate lucruri de reținut este că ar trebui să încetezi să îți pierzi timpul și energia cu lucrurile care nu contează cu adevărat (de exemplu ce părere are o persoană pe care oricum nu o cunoșți prea bine despre tine) și să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat (de exemplu ce crezi tu despre tine și cum te vezi tu).

O poți comanda aici.

5. Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranța și căutarea liniștii interioare – Scott Stossel

anxietatea sociala Pornind de la propria sa luptă cu anxietatea, Scott Stossel retrasează în această carte o lungă istorie medicală, culturală, filozofică și socială, de la Galen și Hipocrate, trecând prin Robert Burton, Darwin, William James și Freud, până în prezent. Autorul oferă un tablou complet, informatic și empatic: nenumăratele forme de manifestare ale anxietății, impactul lor asupra vieților bolnavilor, cât și ale celor din jurul lor, cauzele biologice, culturale și sociale ale bolii.

Citește și:

O poți comanda aici.

6. În căutarea lui Audrey - Sophie Kinsella

Audrey, o fetiță cu ceva probleme de socializare, cauzate de un anxietatea sociala eveniment neclar petrecut la școală, ajunge să nu iasă din casă și să poarte mereu o pereche de ochelari, merge la psiholog și are mari probleme în a schimba vreun cuvânt cu cineva din afara familiei. Eroina se luptă din greu cu anxietatea socială cu care se pricopsise în urma unor altercații cu mai multe colege de școală. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Audrey, o adolescentă în vârstă de paisprezece ani, care a fost nevoită să se retragă de la școală în urma acestor traume psihice.

O poți comanda aici.

7. Mindfulness Urban – Gaspar Gyorgy

carti anxietate Fiecare dintre noi are nevoie de un spațiu interior unde să se retragă și să se simtă în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca să putem reveni în lumea exterioară și să ne trăim viețile din plin. Cartea lui Gaspar te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri, anxietate și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Citește și:

O poți comanda aici.

8. 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru – Jordan B. Peterson

O carte pe care merită să o citești indiferent dacă te lupți cu carti bune anxietatea socială sau nu. Cartea este structurată pe 12 capitole, fiecare conținând câte o regulă de viață (ex: „Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare”). Plecând de la revelațiile marilor religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice, autorul ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră.

O poti comanda aici.

9. Cum să fii tu însuți. Liniștește-ți criticul interior și depășește anxietatea socială – Ellen Hendriksen

carti anxietate O carte extraordinară care te ajută să înțelegi mai bine rădăcinile anxietățîi sociale, dar și în ce fel mintea noastră poate fi resetată prin schimbarea unor comportamente și prin reducerea la tăcere a criticului interior. Folosindu-se și de umor, dar și de expertiză psihoterapeutică, autoarea ii ajută pe cei timizi să –și regăsească încrederea și să contracareze anxietatea încă din fașă.

Citește și:

O poți comanda aici.

10. Cum să vorbim în public – Dale Carnegie

Dacă suferi de anxietate socială, atunci vorbitul în fața unui public anxietate sociala este o adevărată provocare. Când simți că toți ochii sunt ațintiți asupra ta, te inroșești, transpiri, te blochezi, te panichezi și nu mai găsești cuvintele potrivite. Ce este de făcut în această situație? Cartea îți spune cum să crești încrederea în tine, cum să începi un discurs, cum să îl finalizezi, cum să te prezinți în fața audienței, cum să fii tu însăți și multe alte informații foarte interesante.

O poți comanda aici.

Foto: By Cristina Conti, Shutterstock

Vizionare placuta


Un râs colorat, contagios și un optimism molipsitor. O rebelă independentă, cinefila convinsă, o visătoare spontană îndrăgostită de călătorii și mistere gata de a fi descoperite. Un...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.