Setari Cookie-uri

Modalități de a-i ține ocupați pe cei mici în contextul distanțării sociale

Distanțarea socială impusă de autorități în perioada stării de urgență poate reprezenta o perioadă complicată pentru familiile cu copii.

Cei mici au nevoie de joacă, activitate fizică, ieșiri în fața blocului cu prietenii, dar și de studiu. Ca părinte, este greu să ai mereu energia necesară pentru a-ți asuma toate aceste activități de care are nevoie copilul tău. Nici să joci atât de multe roluri nu este o treabă simplă. Iată însă ce poți face pentru a te asigura că atenția celor mici este mereu stimulată:

Stabilește un program

Atât tu, cât și copiii trebuie să vă obișnuiți cu o nouă rutină. Dacă lucrezi de acasă și trebuie să ai grijă de mai mulți copii, treaba poate deveni copleșitoare. Oricât de mari ar fi aceștia, schimbarea nu va fi asimilată cu ușurință și va trebui să iei măsuri pentru ca fiecare membru al familiei să urmeze un program. Cei mici pot începe cu lecțiile online, iar dacă sunt prea micuți, poți să le dai chiar tu câteva sarcini de care se pot ocupa măcar o oră. Oferă-le jucarii care îi vor ține ocupați, precum jocurile de tip board games, dacă se pot juca împreună, puzzle-uri sau cărți de colorat. Programul trebuie să includă pauzele și să semene cât mai mult cu orarul de la școală sau de la grădiniță. În acest fel, vei reuși să te concentrezi și tu pe sarcinile tale. Programul trebuie afișat într-un loc vizibil, pe unul dintre pereții liberi din casă. Primele zile pot fi mai complicate, însă după o perioadă, copiii se vor obișnui.

Citește și:

Plantează o mini grădină pe balcon

Copiilor le vor lipsi cel mai mult activitățile de afară, din natură sau din parc. De aceea, una dintre activitățile care îi poate ține ocupați și entuziasmați este grădinăritul. Dacă ai la dispoziție doar un balcon mic sau o terasă de dimensiuni reduse, alege ghivece și jardiniere mai mari. În acestea poți planta diverse legume și plante aromatice precum ardei iute, busuioc, cimbru, ridichi, busuioc sau spanac baby.

Va trebui să mai achiziționezi și câțiva saci de pământ. De regulă, cel mai potrivit este pământul universal, cel de grădină sau unul formulat special pentru sădirea semințelor. Nu în ultimul rând, va trebui să alegi semințele. Avantajul grădinăritului și al plantării este că vei găsi toate lucrurile de care ai nevoie într-un singur magazin. Dacă nu vrei să ieși din casă, poți comanda toate aceste produse online, de la magazinele de bricolaj din orașul tău.

Citește și:

Lasă-i pe copii să-și murdărească mânuțele, să facă mizerie și învață-i mai multe despre îngrijirea semințelor. Această activitate le va oferi un nivel și mai mare de satisfacție când vor observa plantele ieșind la lumină. Vei putea astfel să îi înveți mai multe despre responsabilitate, viață și sănătate.

Inventează jocuri

După ce epuizezi toate puzzle-urile din casă și când copiii devin din ce în ce mai agitați, nu-ți rămâne decât să inventezi propriile jocuri. Acestea pot fi inspirate de jocurile vechi pe care le practicai în copilărie sau idei pe care le găsești online, împărtășite de alte mame aflate în aceeași situație. Una dintre ideile care circulă în online zilele acestea este un joc cu reguli simple. Notează pe bilețele diferite activități și cerințe precum „desenează o prințesă” sau „fă o prăjitură” și pune-i pe copii să aleagă câte un bilețel dintr-un săculeț de câteva ori pe zi.

Citește și:

Într-o zi poți alege activități de care să se ocupe singuri, iar când ai mai mult timp liber la dispoziție, include lucrurile pe care ți-ar plăcea să le faci alături de ei. De asemenea, ține cont de preferințele lor, pentru că altfel riști să fie dezamăgiți de taskurile pe care le-au ales. Totodată, acestea pot fi o lecție importantă despre acele lucruri pe care uneori trebuie să le facă, deși nu le place. Ajută-i să nu-și iasă din ritmul impus de grădiniță sau de școală și să nu stea cu gândul la telefon, tabletă sau alte device-uri cu care nu ar avea voie în timpul programului școlar.

Timpul petrecut acasă alături de copii poate fi o adevărată provocare pentru tine și partenerul tău, dar ai ocazia să-i înveți chiar tu lecții importante. Joaca nu trebuie să lipsească, iar ieșirile zilnice la aer curat, în grădină sau în jurul blocului sunt necesare pentru o putere de concentrare mai bună. Nu uita să iei toate măsurile de precauție și igienă impuse de situația actuală.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.