Setari Cookie-uri

Animale de companie în carantină - cum să ai grijă de prietenii tăi necuvântători

Dacă ai o pisică, un câine sau ambele variante, ai putut observa în ultima perioadă anumite schimbări în comportamentul tuturor.

Distanțarea socială și restricțiile care te țin acasă te fac mai predispusă la stres, iar boala care pândește la fiecare colț nu face situația mai ușoară. Animalele tale de companie sunt direct influențate de starea ta de spirit. Dacă, de la debutul pandemiei, ai început să fii tot mai neliniștită, pisica sau câinele ar putea să fie la fel. De la un comportament neobișnuit la efecte fizice (diaree, vomă etc), stresul se poate manifesta în diferite forme la animale. Pe lângă acesta, animalele sunt expuse și la alte pericole, precum produsele de curățenie folosite tot mai des. Iată ce poți face pentru a-ți proteja câinele sau pisica în această perioadă:

Practică distanțarea socială când ieși la plimbare cu câinele

Un lucru important de ținut minte în contextul pandemiei: animalele de companie nu pot transmite virusul Covid-19 la om. Oamenii de știință au descoperit că pisicile pot contracta și transmite virusul altor feline, însă, în cazul câinilor, lucrurile nu stau la fel. De asemenea, pisicile nu pot transmite virusul către om. Distanțarea socială pe care o practici când ieși la plimbare cu câinele este recomandată pentru a fi 100% sigură că nu există șanse de a intra în contact cu virusul. Atunci când câinele tău este mângâiat de o persoană infectată, apare riscul de a lua virusul când atingi și tu aceeași suprafață. Dacă totuși îți dorești ca animalul tău să se joace și cu alți oameni, asigură-te că te speli bine cu săpun cât mai repede și că nu-ți atingi fața înainte de a-ți igieniza mâinile.

Citește și:

În cazul în care ești nevoită să stai în izolare la domiciliu sau chiar în carantină, apelează la serviciile unui pet shop și comanda online hrana caini. În același timp, discută din timp cu un membru al familiei să preia responsabilitatea de a-ți îngriji câinele în perioada în care nu poți ieși din casă.

Oferă-i intimitate

Câinii și pisicile care rămân acasă când stăpânii lor sunt la birou se confruntă acum cu o situație neobișnuită. Faptul că ești mereu acasă îi poate întrerupe programul de somn. Acest lucru este îngrijorător mai ales în cazul pisicii, deoarece mai multe ore de activitate în timpul zilei înseamnă mai multă odihnă în timpul nopții, iar asta poate schimba radical programul pe care îl avea până acum. Dacă lucrezi de acasă sau ai fost nevoită să-ți iei un concediu mai lung, asigură-te că oferi pisicii sau câinelui suficient timp să se odihnească, oricât de mult ți-ai dori să te joci.

Citește și:

Experții nu reușesc să definească exact comportamentele neobișnuite ale animalelor în perioada în care stăpânii petrec mai mult timp acasă, însă, mai mulți proprietari de animale din lume au observat că pisica sau câinele lor reacționează ciudat. De la priviri insistente, la stres, faptul că ești acasă mult mai mult decât de obicei îi poate trezi „suspiciuni” animalului. Dacă observi că pisica sau câinele nu se simt confortabil când le acorzi prea multă atenție, retrage-te la biroul de acasă și concentrează-te pe taskurile tale până când animalul de companie îți arată că are chef de joacă. De asemenea, trebuie să știi că nu toate animalele reacționează la fel, așa că, dacă pisica ta te ignoră la fel de mult ca înainte, nu o lua personal.

Citește și:

Atenție la produsele de curățenie

Oficialitățile au informat încă din primul moment populația cu privire la importanța curățării și dezinfectării suprafețelor cu produse pe bază de clor sau alcool, însă, atunci când locuiești cu animale de companie precum câinii, trebuie să știi care sunt substanțele care dăunează animalelor:

  • Clorul

Clorul este periculos pentru animale atât când este înghițit, dar și când este folosit pentru curățarea suprafețelor dintr-o cameră în care are acces și animalul. Vaporii inhalați pot provoca greață, amețeli, vomă și probleme ale membranei mucoase. Câinele tău sau pisica pot linge pardoselile curățate cu dezinfectant pe bază de clor, iar efectele vor fi foarte neplăcute. În cazul în care pielea animalului tău a intrat în contact cu clor nediluat, fă-i baie și insistă delicat cu un șampon potrivit în zona expusă substanței. Nu uita că nu este recomandat nici să cureți labele câinelui după plimbare cu substanțe pe bază de clor, deoarece îi pot provoca iritații serioase. Optează pentru o spălare ușoară cu apă și săpun.

Citește și:
  • Amoniacul

Dacă ai acasă o pisică, ești familiarizată deja cu mirosul puternic de amoniac care iese din tăviță când schimbi nisipul. Amoniacul este un compus chimic puternic iritant pentru animalele de companie. Acesta este prezent în produsele de curățat geamurile, spray-urile pentru suprafețele din bucătărie sau produsele de curățat covoare. Vaporii inhalați de câini sau pisici pot să le provoace iritații ale tractului respirator, dacă sunt expuși frecvent la produsele care conțin amoniac.

Animalul tău de companie este un partener de nădejde în situații precum cea prin care treci în prezent. Dacă vrei să te bucuri de o prezență care-ți ridică moralul, trebuie să-i oferi la fel de mult sprijin. Asigură-te că îi pui la dispoziție o dietă sănătoasă, activitate fizică din plin, dar și momente de liniște pentru odihnă. Animalul tău de companie îți va schimba viața și te va ajuta să treci mai ușor peste momentele grele.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Mai 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.