Setari Cookie-uri

Renovează bucătăria în câțiva pași simpli

Renovarea completă a bucătăriei este un proiect care merită din plin timpul, banii și efortul alocat.

Puține proiecte de renovare vin cu mai multe beneficii decât o lucrare majoră de remodelare a bucătăriei. O bucătărie nouă și strălucitoare face locuința mai plăcută și crește valoarea întregii case. O bucătărie frumoasă, proaspăt renovată va deveni imediat centrul vieții de familie și poate fi centrul întâlnirilor cu prietenii. Renovarea completă a bucătăriei este un proiect care merită din plin timpul, banii și efortul alocat. Dar pentru că este un proiect complex și pentru a evita blocajele, o strategie în pași este utilă.

Strategia de lucru

Pentru că tot ceea ce se află în bucătărie trebuie să fie unitar și să se completeze perfect, strategia este esențială. Primul pas trebuie să fie alegerea pieselor de mobilier, apoi, în funcție de culoare, detalii și dimensiuni, urmează electrocasnicele, gresia și faianța. Ai la îndemână fie magazinul online, fie showroom-uri în toată țara, deci vei putea cumpăra foarte simplu tot ceea ce ai nevoie.

Citește și:

Mobila de bucătărie

Alegerea unor piese noi îți permite să stabilești stilul bucătăriei (clasic, modern sau vintage), culoarea, materialele pentru mobilă, dar îți oferă și posibilitatea de a determina exact spațiile de depozitare necesare. Evident, totul depinde de dimensiunile bucătăriei. Pentru că este o renovare completă, poți alege din toata gama de mobila de bucatarie, poți face combinații și poți asocia piesele de mobilier care să corespundă nevoilor tale, pentru ca ceea ce-ți dorești să prindă cu adevărat contur.

Un plan la scară este extrem de util, pentru că te va ajuta să stabilești modul în care va fi configurată bucătăria. Există cinci planuri clasice care respectă regula esențială a triunghiului format de spațiul de lucru dintre frigider, chiuvetă și plită, iar acestea sunt:

Citește și:
  1. Organizarea liniară a pieselor de mobilier și electrocasnicelor, perfectă pentru bucătăriile înguste şi lungi, este varianta aleasă deseori pentru bucătăriile open space.
  2. O altă variantă, tot liniară, este cea în care piesele de mobilier și electrocasnicele sunt așezate pe pereții lungi, paraleli ai bucătăriei, aceasta fiind formula optimă pentru bucătăriile lungi, dar cu o lățime suficient de mare.
  3. Amenajarea în formă de L, unde cele două segmente pot fi de dimensiuni variabile. Există și varianta unui dublu L, care este posibil doar în bucătăriile foarte mari, de regulă amenajate în case individuale, care au și beneficiul unei ieșiri către terasă sau grădină.
  4. Tiparul în formă de U, care se potrivește pentru orice tip de bucătărie, mai puțin open space, poate oferi soluții practice indiferent de dimensiunea generală a bucătăriei.

Electrocasnicele mari

Începe cu cele care nu pot să lipsească din bucătărie (frigider, plită, hotă, cuptor) și stabilește exact ce modele preferi, astfel încât să corespundă performanțelor dorite și să fie compatibile în ceea ce privește dimensiunea, mai ales pentru piesele incorporabile și frigider, cu mobila. Este exact momentul în care pot avea loc schimbări necesare, astfel încât, în bucătăria în curs de renovare, să fie loc pentru toate. Se pot face și ajustări ale pieselor de mobilier, eventual poate avea loc chiar o oarecare modificare a configurației pentru ca în final toate să-și găsească, în schița finală, locul perfect.

Citește și:

Acesta este și motivul pentru care este indicată această ordine a operațiilor (alegi mobila și apoi electrocasnicele) și realizarea unui plan pe hârtie, perfect, la scară. Când toate detaliile de finisaje vor fi rezolvate și mobila sosește acasă, totul se va potrivi din prima, fără probleme!

Chiuveta din bucătărie

Este un element important, așa că merită să primească atenție specială în proiectul de renovare. O chiuvetă mare, încăpătoare, care să facă față la toate nevoile este obligatorie și poate să-și găsească loc în bucătărie indiferent de dimensiunile acesteia. Trebuie aleasă raportat la necesități și să aibă o baterie care să facă față la funcții multiple. Nu omite să verifici instalația de apă și scurgerea și să repari sau să înlocuiești ce trebuie, dacă este necesar.

Citește și:

Este necesar de verificat dacă modelul de chiuvetă ales este compatibil cu piesa de mobilier care o va cuprinde.

Gresia și faianța, plus zugrăveala

Culoarea pereților, nuanța și tipul faianței sau al altor finisaje pentru pereți, precum și culoarea și tipul materialelor pentru podele se aleg ultimele. Ele trebuie să fie în armonie cu mobila aleasă, fiind mai simplu să găsești gresia și faianța potrivită, în funcție de mobilă, decât invers.

Într-o bucatarie moderna, varianta podelelor cu gresie închisă la culoare este una dintre cele mai bune soluții, după cum pereții deschiși la culoare și faianța în tonuri dulci reprezintă cea mai înțeleaptă decizie. Este important ca între pereți și podele să existe un contrast cromatic, la fel cum este estetic ca între pereți și mobilă să fie o diferență majoră de culoare. Contrastul echilibrează spațiul, dă volum și personalitate, deci trebuie utilizat din plin.

Citește și:

Ordinea operațiilor

După demontarea pieselor vechi, după ce gresia și faianța au fost îndepărtate, se trece la repararea și îndreptarea pereților, la verificarea țevilor și a instalației de gaze. Apoi urmează zugrăveala, montarea faianței, a chiuvetei și, la final, gresia. Vine apoi rândul pieselor de mobilier și al electrocasnicelor. Și gata! Ai o bucătărie nouă!

Dacă parcurgi toate etapele, în această ordine, dacă stabilești, pe hârtie, fiecare detaliu, demontarea și renovarea efectivă se pot finaliza în câteva zile. Nu vor fi zile ușoare, dar rezultatul dovedește mereu că efortul este pe deplin justificat.

Sursa foto: shutterstock.com/ Andy Dean Photography

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.