Setari Cookie-uri

Top 12 cărți - cele mai potrivite cadouri pentru domni

12 luni, 12 idei de cadouri pentru EL.

Fie că sunt alese pentru cele mai inspirate daruri de Crăciun sau pentru un An Nou diferit, topul celor 12 cărți recomandate de Editura Trei și Lifestyle Publishing (parte a grupului editorial Trei) adună cele mai interesante subiecte de lectură în perioada sărbătorilor. De la ficțiune cu thrillere palpitante, până la realitatea istorică sau a schimbărilor comportamentale, bestsellerele internaționale oferă noi perspective de a privi trecutul și prezentul, dar și un prilej de relaxare.

1. Ultimul cadru, de S.J. Watson

Un thriller psihologic palpitant, în care S.J. Watson explorează temele memoriei și identității. Blackwood Bay este un sătuc din nordul Angliei, despre care lumea nu știe decât că, acum câteva secole, era teritoriul traficanților. Dispariția a două fete, cu doar câțiva ani în urmă, a adus o faimă nedorită acestei așezări. Trimisă să facă un documentar la Blackwood Bay, Alex, o tânără producătoare TV cu un început promițător de carieră, le propune localnicilor să-și filmeze propriile povești. Însă cazul celor două fete dispărute devine obsedant pentru Alex și o determină să înceapă un fel de anchetă personală. Primul roman al lui S.J. Watson a fost bestsellerul „Înainte să adorm”, tradus în peste 40 de limbi și vândut în peste șase milioane de exemplare. Cartea a stat și la baza filmului cu același nume, cu Nicole Kidman și Colin Firth în rolurile principale.

Citește și:

2. Lifespan, de David A. Sinclair PhD

Bătrânețea este o boală și, prin urmare, e tratabilă.", susține David A. Sinclair PhD, profesor de genetică la Harvard Medical School, unul dintre primii 100 cei mai influenți oameni din lume. Faptul că îmbătrânim pare a fi un adevăr incontestabil. Dar dacă tot ceea ce am fost învățați să credem este greșit? Ce-ar fi dacă ne-am putea alege de fapt durata vieții? Cercetările din laboratorul lui David Sinclair de la Harvard demonstrează cum putem încetini sau chiar inversa procesul îmbătrânirii. Experimentele de reprogramarea genetică, pe de-o parte, dar și schimbarea stilului de viață (postul intermitent, expunerea la frig, practicarea de exerciții fizice cu intensitatea potrivită și consumul unei cantități mai reduse de carne), pe de altă parte, ne ajută să trăim mai mult și mai sănătos, consideră autorul.

Citește și:

3. O scurtă istorie a Germaniei, de James Hawes

Numărul 1 Bestseller internațional și considerată o „lectură obligatorie" de către publicația The Economist, „O scurtă istorie a Germaniei” vorbește despre țara deopotrivă admirată și temută, care s-a situat în epicentrul evenimentelor mondiale nu de puține ori: Reforma, cele două Războaie Mondiale, căderea Zidului Berlinului. Cu o privire proaspătă, ancorată în momentul prezent, James Hawes rescrie istoria Germaniei, poziționând-o pe harta Europei și a lumii și revelându-i potențialul de actor major în configurarea lumii actuale. James Hawes a studiat limba germană la Colegiul Hertford din cadrul Universității Oxford și la University College London. Este autorul a șase romane și al unor lucrări de nonficțiune, iar în prezent, conduce masteratul de scriere creativă de la Oxford Brookes University.

Citește și:

4. Ultraînvățarea, de Scott H. Young

Cum să dobândești abilități specializate, să fii mai deștept decât concurența și să‑ți accelerezi progresul în carieră. Acesta este subiectul principal al cărții „Ultraînvățarea”, declarată Bestseller de Wall Street Journal. Dacă vrei să ai cât mai multe reuşite şi să te evidenţiezi faţă de cei din jur, trebuie să-ţi însuşeşti ultraînvăţarea, un instrument puternic pe care oricine îl poate folosi ca să-şi îmbunătăţească viaţa şi cariera. Scott H. Young este scriitor, programator şi antreprenor, faimos pentru proiectele lui neobişnuite: să înveţe în douăsprezece luni toată programa facultăţii de ştiinţe informatice de la MIT, să-şi însuşească patru limbi străine într-un an sau să înveţe în 30 de zile să facă portrete.

Citește și:

5. Codul memoriei, Alexander Loyd

Când avem experiențe negative, ne formăm mecanisme pentru a le face față și pentru a le evita în viitor. Acest lucru poate determina comportamente cum sunt mâncatul excesiv, abuzul de substanțe chimice sau alte alegeri greșite în privința stilului de viață, consideră autorul cărții „Codul memoriei”. Transformând însă amintirile negative în amintiri pozitive, putem schimba comportamentele de la care pornesc problemele noastre. Procesul, numit ingineria memoriei, presupune să învățarea creierului să-și reimagineze și să recodifice anumite amintiri care declanșează asocieri negative, iar Alexander Loyd își învață cititorii cum să facă acest lucru, dezvăluind tehnici pe care le dezvoltă de peste 16 ani. Alexander Loyd deține doctorate în psihologie și medicină naturistă.

Citește și:

6. Iertarea, Yrsa Sigurdardóttir

Poliția află despre crimă la fel ca toată lumea: de pe Snapchat. Filmarea arată o tânără îngrozită, cerșind Iertarea. Când trupul său neînsuflețit este descoperit, lângă el se află un bilet pe care e scrisă cifra 2. Detectivul Huldar se alătură investigației, apelând la psihologul Freyja ca să-l ajute să-i interogheze pe prietenii adolescenți ai victimei. În scurt timp, descoperă că victima, Stella, era foarte diferită de fata cuminte și blândă care părea să fie. Dar cine ar fi putut să o urască atât de mult încât să o ucidă? Apoi un alt adolescent e dat dispărut și mai multe filmări apar în social media, iar poliția găsește cadavrul însemnat cu cifra 3. Dar există oare și victima cu numărul 1?

Citește și:

7. Valul uman, de Paul Morland

Dr. Paul Morland, cercetător asociat la Universitatea din Londra și o autoritate în domeniul demografiei, descrie pe larg în „Valul uman” procesul — început odată cu revoluția industrială — prin care populația a devenit o forță supremă a istoriei, esenţială pentru a înţelege Primăvara Arabă, ascensiunea fulminantă a Chinei, votul britanicilor pentru Brexit şi pe al americanilor pentru Donald Trump. Pornind de la ideea că demografia este cheia pentru înţelegerea lumii în care trăim, el prezintă o nouă și uimitoare istorie a schimbărilor surprinzătoare și a migrațiilor în masă care au făcut și au desfăcut națiuni, continente și imperii.

8. Balcanii. Naționalism, război și Marile Puteri 1804–2012, de Misha Glenny

Această remarcabilă și plină de viață istorie a geopoliticii balcanice, ce demarează cu începutul secolului al XIX-lea, le oferă cititorilor cadrul istoric esențial pentru a înțelege tabloul fascinant al evoluțiilor dramatice dintr-o zonă sfâșiată de conflicte. Nicio altă carte nu acoperă atât de exhaustiv întreaga regiune, nu oferă perspective atât de profunde asupra surselor violențelor locale și nu explică atât de grăitor originile apariției statelor moderne din zonă: Serbia, Croația, Bosnia, Grecia, Bulgaria și România. Totodată, lucrarea explorează relația, adesea dezastruoasă, dintre Balcani și Marile Puteri, ridicând îngrijorătoare semne de întrebare cu privire la intervențiile occidentale, mai vechi sau mai noi. Misha Glenny s-a născut în 1958 și a studiat la Universitatea din Bristol și Universitatea Carolină din Praga. Reportajele sale despre căderea comunismului în 1989-1990 au fost extrem de apreciate și au dus la scrierea primei sale cărți, „The Rebirth of History”.

9. Formula. Legile universale ale succesului, de Albert-László Barabási

Dezvăluind legile succesului şi evidenţiind cât de importantă este validarea comunităţii pentru dobândirea lui, Barabási oferă o nouă înţelegerea a modului în care poţi excela în societatea de azi. În tradiţia bestsellerurilor lui Malcolm Gladwell, James Gleick şi Nate Silver, cartea cunoscutului profesor Albert-László Barabási îşi propune să revoluţioneze felul în care înţelegem succesul şi să ne ofere strategii prin care îl putem dobândi. Albert-László Barabási (n. 1967) este profesor de ştiinţa reţelelor la Northeastern University, unde conduce Centrul pentru Studiul Reţelelor Complexe. De asemenea, predă cursuri la Harvard Medical School şi la Central European University din Budapesta. Născut în Transilvania, a studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, apoi a emigrat în Ungaria, unde şi-a luat masterul în fizică teoretică la Universitatea Eötvös din Budapesta, iar în 1994 şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Boston.

10. Omul care râde cu lacrimi, de Frédéric Beigbeder

Nestăvilitul copywriter din anii '90, devenit căutător de modele în anii 2000, acest Ulise al meseriilor la modă aterizează acum în lumea audio-vizualului. El este animator/cronicar al celui mai ascultat matinal de divertisment, la postul de radio France Publique. De la hăhăiala înregistrată la știrile zilei, obligatoriu îmbrăcată în haina ironiei, a hazului general, mass-media este acum sub lupă, arătată cu degetul, caricaturizată tocmai de cel care își ia salariul vorbind zilnic în fața unui microfon. Frédéric Beigbeder s-a născut la Neuilly-sur-Seine, Franța. În 2003, a primit premiul Interallié pentru „Windows on the World”, iar în 2009, premiul Renaudot pentru „Un roman francez”. Două dintre romanele sale au fost ecranizate: 99 francs, în regia lui Jan Kounen (2007), și Dragostea durează trei ani, pentru care a semnat el însuși regia (2012).

11. Omul de castane, de Søren Sveistrup

Considerată „Cea ma bună carte a anului” de New York Times Book Review, „Omul cu castane”, care devine și un serial produs de Netflix, spune povestea unui psihopat terorizează Copenhaga. Semnătura lui — figurine făcute din bețe de chibrit și două castane, lăsate la locul fiecărei crime sângeroase. Pe figurine, poliția găsește amprenta unei fetițe răpite și ucise cu un an în urmă. O coincidență tragică sau un mesaj diabolic? Ca să pună capăt seriei de crime, cei doi detectivi care anchetează cazul trebuie să lase deoparte neînțelegerile și să descifreze indiciile macabre lăsate de asasin. Pentru că acesta nu dă niciun semn că se va opri și nimeni nu este în siguranță. Søren Sveistrup, scenarist recunoscut pe plan internațional, producător al mai multor seriale TV și filme de succes, este și autorul scenariului pentru filmul „Omul de zăpadă”, după romanul omonim al lui Jo Nesbø.

12. Obiceiuri mici, schimbări mari, BJ Fogg

BJ Fogg și-a propus să schimbe viaţa cititorilor săi, prin Bestsellerul New York Times, Wall Street Journal şi USA Today - „Obiceiuri mici, schimbări mari”. Bazându-se pe douăzeci de ani de cercetare și pe experienţa dobândită în cariera sa de coach — în care a oferit consiliere pentru peste 40.000 de persoane — Fogg dezvăluie procesul de formare a obiceiurilor durabile. Ideile revoluţionare din carte pot ajuta pe oricine să-și transforme viaţa și să înveţe să se bucure de succese, în loc să se întristeze din pricina eșecurilor. BJ Fogg, PhD, a pus bazele Laboratorului de Știinţe Comportamentale din cadrul Universităţii Stanford. În paralel cu activitatea de cercetare, Fogg predă mecanismele comportamentului uman specialiștilor în inovare din domeniul industrial. A înfiinţat „Academia Micilor Obiceiuri” pentru a putea ajuta oameni din întreaga lume. Locuiește în California de Nord și pe insula Maui.

Featured foto by Roman Samborskyi via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.