Setari Cookie-uri

Cateva moduri prin care poti deveni un spectator mai bun

O data cu deschiderea atat a teatrelor cat a salilor de cinema, e timpul pentru o schimbare- in bine. Totul despre cum sa fim mai constienti si mai prezenti!

Cu ocazia deschiderii teatrelor, cinematografelor și să sperăm în curând a sălilor de concert, m-am gandit că e momentul perfect pentru puțină auto-educație. Ce înseamnă să fii un spectator bun și câteva tips and tricks pentru a trece drept o persoană rafinată, în cele ce urmeaza:

Ținuta- Totul despre hainele pe care le purtăm

Chiar dacă nici teatrele, nici cinematografele nu impun dresscode (desi ar trebui, dacă mă întrebați pe mine), trebuie să avem mare grijă și să acordăm atenție micilor detalii care fac diferența. În ceea ce privește spectacolele de teatru, cele din matineu (însemnând în prima parte a zilei- cam atunci când se ia brunch-ul) acestea vor pretinde o ținută casual, cât mai simplă și relaxată dar care să păstreze aerul stilat și îngrijit. Accesorizarea este întotdeauna o idee bună, fie că este vorba despre o eșarfă de mătase ori o pereche de cercei mai speciali. Când vorbim despre spectacolele de seară, după ora 18:00-19:00, lucrurile se schimbă puțin. Ținuta ar trebui să fie casual-elegantă fără să treacă în zona de “Gală”. Doamnele pot opta pentru fuste ori rochii în culori liniștite- nimic extravagant, iar domnii pentru cămașă și o pereche de pantaloni.

Citește și:

Teatrul e menit să fie sărbătoare iar spectatorii ar trebui să se simtă eleganți, stilați, iar lucrul ăsta să le aducă o stare de bine.

Trecând puțin pe celălalt mal, în lumea fantastică a cinematografiei, lucrurile nu stau chiar la fel. Dat fiind faptul că, cel puțin în capitală, găsim cinematografele la ultimul etaj al vreunui mall, ținuta ar trebui să fie una lejeră și în care să vă simțiți bine. Desigur, și în acest caz ar fi de preferat să fim atenti la detalii, să adăugăm ținutei un accesoriu mai deosebit sau să încălțăm poate o pereche de pantofi la care ne uităm cum stau în dulap de atâtea luni.

Ce încerc de fapt să spun este că nu ar trebui să ne pierdem în cotidian și să tratăm ocaziile în care mergem să vizionăm un film nou apărut sau un spectacol de care am tot auzit ca și cum e un fapt banal. Totul devine mai interesant dacă facem din toate ocaziile acestea momente în care ne putem simțim atrăgătoare, pur și simplu frumoase. Iar pe lângă sentimentul propriu, mai este și semnul subtil, dar prezent de respect pentru toți oamenii care au muncit ca acel spectacol ori film să existe și să fie scos în lume.

Citește și:

Apeluri, mesaje, postări care nu mai pot aștepta

Telefoanele! Știu, subiectul devine deja obositor, însă n-aș putea dormi bine la noapte știind că nu l-am inclus. Un truc destul de bun pentru a nu fi pus în situația în care tonul tău de apel să intervină fix în mijlocul celei mai romantice ori tensionate scene, ar fi să îți activezi modul “Silențios” de când ai plecat de acasă.

De asemenea, nu mai butona Instagramul! Orice film și orice spectacol este o experiență bună sau mai puțin bună. Însă, trebuie să îți dai voie să o trăiești! E ca și cum ai spune că nu ți-a plăcut un roman, dar tu ai citit doar primele 30 de pagini și puțin din final. Operele astea merită să vă atingă, să schimbe ceva în voi…trebuie doar să le lăsați!

Citește și:

Reacții controlate

Ce înseamnă asta? Înseamnă că de multe ori uităm că și la cinema și la teatru suntem într-un spațiu public și tindem să reacționăm ca și cum am fi la noi pe canapea în sufragerie. Totul se schimbă când suntem într-un astfel de context, în aer e o magie anume, un miros special. Astfel, trebuie sa reactionam mai cizelat. Râsul nu trebuie să fie cât de tare ne țin plămânii (ceea ce eu de altfel susțin să faceți pe canapea în sufragerie) și la fel și comentariile. Trebuie să le acordați timp și celorlati spectactori să își formeze opinia proprie, să primeasca și ei integral mesajul sau starea transmise de pe scenă, ceea ce nu vor putea face dacă nu aud replica din cauza unui râs prea pronunțat.

Citește și:

Ipotetic: eu sunt pe rândul 10 la cinema, iar în spatele meu pe rândul 11 este un cuplu, dar el a mai vazut filmul și ieri cu băieții. Așa că, toate cele două ore vorbește și vorbește și vorbește și chiar anunță sala dinainte ce se va întâmpla…păi să nu te întorci un pic cu ochi dulci la el? Nu fiți ca baiatul din rândul 11!

În final, fii punctual, fii liniștit și vesel și bucură-te! Oamenii, echipe întregi, muncesc din greu ca tu (spectactor) să ai o seară pe care să nu o uiți ușor, iar ceea ce trebuie să faci tu (spectactor) este să le arăți că sunt apreciați și sunt prețuiți. Cum? Prin a fi, pe zi ce trece, un spectator mai bun.

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.