Setari Cookie-uri

Arta îți salvează sufletul și îți arată drumul către Sine!

Importanța culturii în viata oamenilor și mai ales a tinerilor este un subiect discutat și răs-discutat, însă mi-aș dori să pun și eu o cărămidă în aceasta poveste aparent interminabilă. În cei 20 de ani trăiți pe Pământ, am înțeles că scopul principal al culturii, al artei este să te aducă mai aproape de tine și să te facă să înțelegi cine ești.

Ce e Arta?

ÁRTĂ, arte, s. f. 1. Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific;

Din toate astea trebuie subliniat cuvântul valori și mijloace de exprimare. Arta este universală, este pentru și despre oameni. Cu toate acestea, am impresia ca asupra ei s-a pus ca o pelicula care spune “Arta e complicată”, “Trebuie să fii cunoscător ca să înțelegi arta” sau alte autosuficiențe din aceeași specie. Aș vrea ca de la început să stabilim un lucru: arta este subiectivă! Privitorul sau cititorul sau ascultătorul își ia din artă ce are nevoie și ce simte că îi aparține. Mai departe, dacă vorbim de critică ori de păreri avizate, da- trebuie să fii cunoscător ca să poți să îți dai cu părerea. Nu trebuie să fii teatrolog sau regizor să te bucuri de un spectacol și să pleci de acasă cu niște gânduri, cu niște idei. Nu trebuie să fii muzician ca un cântec să te atingă, să îți schimbe starea. Pentru că, la finalul zilei, asta face arta- te schimbă.

Citește și:

Arta te aduce mai aproape de tine

Fără să ne propunem sau fără să conștientizăm, de fiecare dată când avem o stare proastă, când suntem cu moralul la pământ ne gândim că ne-ar face bine un film sau o melodie mai ritmată. Ăsta e primul lucru fascinant pe care îl face arta- te teleportează. Filmele te aduc în secolul XVIII, iar melodiile în anii 90, picturile te duc în Renaștere și teatrul în Londra de la 1500.

Al doilea lucru extraordinar pe care îl face arta este acela că se lipește de tine. Îți pune în funcțiune niște rotițe care mai departe duc la, după părerea mea, momentele pentru care trăim adică revelațiile.

Câteva zeci de revelații mai târziu, vei începe să te înțelegi mai bine pe tine. Vei înțelege ce îți place și ce te irită, vei întelege importanța râsului, dar și a plânsului. Dacă sufletul tău va fi suficient de deschis, arta își va pune suficient de bine amprenta încât nicio zi nu va mai fi una banală. Vei iubi mai intens, vei suferi mai puternic, vei zâmbi mai sincer și în final, vei înceta să te mai scuzi. De ce? Pentru că vei știi cine ești. Iar când știi cine ești, nu mai ai pentru ce să te scuzi.

Citește și:

Arta înseamnă mesaj

Fiecare bucată de arta are menirea de a spune o poveste- Povestea unei femei înșelate, Povestea unui bărbat care a pierdut tot, Povestea unei trădări, Povestea unui cuplu care s-a iubit până într-o zi. Toate lucrurile astea sunt mesaje directe, sunt lecții pe care doar trebuie să le acceptăm. Arta e ca o pastilă, trebuie să o iei și să aștepti să își facă efectul.

Toate poveștile astea pot schimba ceva în noi. Poate le-am trăit, poate am fost doar observatori, însă oricum ar fi, există o morală, o concluzie pe care ar trebui să o purtăm cu noi toată viața într-un sertar și pe care să o folosim când avem nevoie.

Spuneam la începutul articolului ca arta e subiectivă și aș vrea să mă întorc puțin la această subiectivitate. Fiecare spectator al artei va lua din acea experiență după propriile nevoi și mai ales se va regăsi în acea experiență după propriile valori. Fiecare din noi am fost, mai devreme sau mai târziu, antagoniștii poveștii cuiva. Arta scoate la suprafață defecte, probleme sociale, probleme de caracter și le îmbracă într-o aură aproape magică. De asta reușește, de cele mai multe ori, să ne zguduie: pentru că învelișul este suficient de fin pentru a nu reprezenta un pericol, iar mesajul este suficient de puternic cât să spargă un zid.

Citește și:

În final, vreau să vă încurajez să creați un loc special în viața voastră destinat Artei. Arta e mesaj și poveste și un fir roșu ce nu se întrerupe niciodată, ca firul Ariadnei care nu doar ca te scoate din labirintul banalului, ci îți și arată drumul către Sinele superior. Însă pe lângă toate teoriile astea, Arta este unul dintre cele mai eficiente moduri prin care poți ajunge la onestitate cu sinele, la iubire de sine și la cunoaștere.

Nu vă blocați niciodată în tipare, întotdeauna experimentați: ascultați muzica pe care nu ați asculta-o de obicei, vedeți un gen de film care nu v-a atras niciodată, mergeți la un muzeu de arta contemporană chiar dacă aveți impresia că nu o sa înțelegeți nimic. Arta nu trebuie înțeleasă într-un fel. Arta e emoție, deci înainte să o înțelegi, trebuie sa o simți. Arta e viata, deci e așa cum vrei tu să fie.

Citește și:

P.S

Las linkurile unor fragmente de artă care mie mi-au plăcut foarte mult și care pot fi de-a dreptul revelatoare.

Aici!

Aici!

și

Aici!

Vizionare placuta


Cătălina este cel mai nou și tânăr redactor Kudika, acoperind zonele de Travel, Artă și Cultură. Cătălina este pasionată de teatru și cinematografie, de cinci ani este membru activ al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.