Setari Cookie-uri

Ce poți face pentru a crea ordine în haosul din jurul tău. Secretul e să fii blândă cu tine

Chiar dacă până acum te-ai descurcat cu brio și în aceste condiții, însă consideri că a sosit timpul să te mai și disciplinezi, iată ce poți face pentru a deveni mai puțin dezordonată. Ai răbdare cu tine.

Potrivit unui studiu elaborat în anul 2018, a fi dezordonat este un semn clar de inteligenţă ridicată. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință afiliați Universității din Minnesota, Statele Unite ale Americii. Mai deştepţi şi mai creativi. Astfel, cercetarea a relevat că persoanele dezordonate au un IQ mai ridicat decât cele care păstrează lucrurile îngrijite şi organizate. Dacă și tu ai o inteligență vie, însă la tine în casă bicicleta de fitness a ajuns să fie cuier pentru geci, iar cămăşile stau agăţate la nimereală de spătarele scaunelor, iar printre foi e haos, înseamnă că ai fi putut fi cu succes un subiect participant la studiu. Partea bună e că nivelul tău de istețime va rămâne în parametri optimi și dacă te decizi să iei câteva măsuri, astfel încât să faci ordine în jur și să nu mai pierzi timp foarte mult cu găsirea lucrurilor care-ți trebuie atunci când ai nevoie urgentă de ele. Partea bună e că totul se învață cu pași mici, fără a pune presiune pe tine.

Citește și:

Mai multe spații de depozitare

Pentru a câștiga spațiu în baie, bucătărie, living și dormitor, trebuie să mizezi pe găsirea unor spații de depozitare pe care să le valorifici la maximum. În baie, pentru a nu mai amesteca produsele comestice cu lumânări parfumate și chiar cu produsele de curățenie, cumpără măcar un dulap de baie compartimentat, cu dispunere pe verticală, astfel încât să nu ocupe prea mult loc. De asemenea, renunță la lucrurile pe care nu le folosești, observație valabilă pentru toate încăperile din locuință.

În ceea ce privește bucătăria, păstrarea ordinii devine o adevărată provocare atunci când pe blat există foarte multe electrocasnice mici care eficientizează gătitul, de exemplu, precum și coșul de pâine, cel de fructe, recipiente cu ingrediente care pot avea și rol decorativ. În acest caz, sertarele retractabile sunt o opțiune care merită luată în considerare, căci vor aerisi semnificativ spațiul.

Citește și:

Livingul, echivalat de majoritatea drept un loc al relaxării și al petrecerii timpului cu familia, poate redeveni încăpător dacă biblioteca este una mare, cu etajere până în tavan, iar pe lângă cărți, pe rafturi așezi și obiectele de decor pentru ca acestea să nu mai fie împrăștiate în restul încăperii. De asemenea, jucăriile copiilor trebuie strânse în cutii pe care să le așezi în camera lor, nu în locurile comune. În plus, dacă ai nevoie de un extraspațiu pentru aranjarea obiectelor, poți monta câteva etajere și pe hol, pe lângă cuierul care are încorporat și un pantofar, de exemplu.

Adoptarea unui stil minimalist

Nu trebuie să citești bibliografia lui Steve Jobs, un promotor al stilului de viață minimalist, sau să iei notițe din bestsellerul „Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”, un fel de „Biblie a ordinii” scrisă de scriitoarea Marie Kondo, pentru a realiza că deținerea unor lucruri mai puține îți sporește semnificativ șansele de a-ți atinge obiectivele. Astfel, e timpul să renunți la hainele pe care nu le mai poți, pe care le poți dona unor persoane care s-ar bucura pentru ele și le-ar găsi o utilitate imediată. Totodată, nu are rost să păstrezi în dressing rochii, cămăși și jeanși care nu te mai încap, în speranța că după o dietă minune, îți vei recăpăta silueta din liceu și le vei îmbrăca iar.

Citește și:

De asemenea, dacă nu te mai regăsești în anumite stiluri de machiaj, poți face o „revizie” și la raionul de cosmetice personal, renunțând la farduri, rujuri pe care nu le-ai mai folosit în ultima vreme. Dacă ai copii, învață-i să ofere din ceea ce au și altora, mai ales dacă e vorba de jucării de care nu s-au mai atins.

De cele mai multe ori, casa în care locuiești, precum și conținutul poșetei pe care o porți reflectă starea ta interioară, fiind ca o oglindă a felului în care tu te simți. Chiar dacă ești o persoană inteligentă, dezordinea din propria locuință se poate transforma într-unul dintre factorii principali de stres și tocmai din acest motiv poți încerca să faci măcar mici schimbări.

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.